içinde

İnanılmazİnanılmaz

Hollanda Hükümeti Yoğun Göç Sebebi İle Düştü

Hollanda hükümeti, göçmenleri sınırlama konusunda anlaşmaya varamaması sonucunda çöktü.

Başbakan Mark Rutte, cuma günü hükümetin Hollanda kralına istifa etme teklifinde bulunacağını ve sonbaharda yeni seçimlerin yapılacağını söyledi.

2010 yılından bu yana iktidarda olan ve Avrupa’nın en uzun süre görev yapan ikinci lideri olan Rutte, dört partili koalisyon hükümetinin göçmenleri sınırlamaya yönelik önlemler konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle dağıldığını belirtti.

Rutte, cuma akşamı geç saatlerde bir basın toplantısında “Koalisyon ortaklarının göçmen politikası konusunda farklı görüşlere sahip olduğu bir sır değil” diyerek, “bu farklılıkların aşılamaz hale geldiğini” iddia etti.

Kral Willem-Alexander, cumartesi günü Rutte ile görüşmek üzere tatilinden erken dönecek ve Başbakan resmi olarak istifasını sunacak.

Bu hareket, Rutte’nin muhafazakar VVD Partisi ile koalisyon ortakları arasındaki mülteci akışını sınırlama önlemleri konusundaki farklılıklar tarafından tetiklendi.

Rutte, müzakerelerin çökmesinden sonra koalisyonun “siyasi temelini yitirdiğini” söyledi. “Bu son derece üzücü ve aynı zamanda kaçınılmaz bir siyasi gerçeklik” dedi.

Mevcut koalisyon hükümeti, Liberal D66 Partisi, Merkezci Hristiyan Birlik ve daha sosyal olarak muhafazakar Hristiyan Demokrat Çağrı Partisiyle birlikte VVD’den oluşmaktadır.

VVD, ülkede zaten bulunan savaş mültecisi çocukların girişini sınırlamayı ve ailelerin birleşmeleri için en az iki yıl beklemelerini önerdi.

VVD’nin koalisyon partilerinden olan Hristiyan Birlik ve D66, bu kısıtlamaları desteklemeyi reddederek ayrılığa yol açtı.

Hollandalı Maliye Bakanı ve D66 partisinin lideri Sigrid Kaag, “Hollanda’da farklılıklar arasında köprü kurma geleneği vardır. Biz azınlıkların ülkesiyiz. Birbirimizi hesaba katarız. Ancak bu şekilde desteklenen çözümler bulabiliriz. Bu nedenle dört partiyle anlaşmalar yaptık” dedi.

“Uzun ve yoğun tartışmalardan sonra, koalisyon içindeki işbirliği bugün durdu. D66, görüşmelere yapıcı bir şekilde yaklaştı. Müzakereler zorlu oldu. Her zaman doğru tonu, tutumu ve içeriği aradık. Maalesef, farklar uzlaşmaz çıktı” diye ekledi.

Hollanda Göç ve Vatandaşlık Hizmeti’ne göre, Hollanda’ya yapılan sığınma başvuruları, Suriye’den gelen başvurucuların çoğunlukta olduğu şekilde ve 2021 yılından 2022 yılına kadar 36.620’den 47.991’e yükseldi.

Bu yılın Mayıs ayı itibarıyla ülke 16.097 başvuru aldı.

Hükümet, başvuruların 2023 yılının sonuna kadar 70.000’i geçebileceğini tahmin ediyor.

Rutte’nin politikalarını destekleyen Hristiyan Demokrat Çağrı partisinin lideri ve Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Hollanda’nın göç konusunda “kontrol altına alınması” gerektiğini söyledi.

Hoekstra, “Yoğun nüfuslu küçük ülkemizin taşıma kapasitesi baskı altında. İnsanlar sıklıkla konut, sağlık hizmetleri ve eğitim için rekabet ediyorlar” dedi.

Hükümetin çökmesiyle ilgili olarak pazartesi günü parlamentoda bir tartışma yapılacak. Parlamento, bu tartışma için yaz tatilinden geri dönecek.

56 yaşındaki Rutte, dört ardışık hükümetin liderliğini yapmış olup, yeni seçimlere VVD’nin lideri olarak öncülük etmesi bekleniyor. Yasaya göre, hükümetin istifasından sonra seçimler en az 90 gün sonra yapılabilir. Yaz ve sonbahar tatilleri muhtemelen seçim tarihini Kasım’a kadar itecektir.

Göç konusu önem kazandıkça, bazı Hollandalı siyaset analistleri Rutte’nin kendi seçim pozisyonunu güçlendirmek için bu konuyu ele geçirdiğini speküle ettiler.

CNN ortağı ve Hollanda’nın ulusal yayıncısı NOS’un siyaset muhabiri Xander van der Wulp, “Koalisyon içindeki diğer partiler, Rutte’nin bunun için bir çıkarı olabileceğini düşünüyor. Göçün şu anda kırılmak için iyi bir konu olduğunu düşündü ve ardından bir kampanya başlattı” dedi.

Editör: Doruk Adakoğlu – 08.07.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Threads | Instagram’dan Twitter’ın Pabucunu Dama Attıracak Uygulama

    Yine Zam Yine Zam! Yeni Zamlar Neleri Kapsıyor?