içinde

HavalıHavalı

İngiliz Robot Cerrahlardan Endometriozis Tedavisi

Makinelerin her biri 2 milyon sterline (2,5 milyon dolar) mal oluyor ancak tedavi ettikleri hastalar bu paraya değdiğine inanıyor.

İngiliz robot cerrahlar endometriozisli kadınları tedavi ediyor

İngiltere’de her biri 2 milyon sterline (2,5 milyon dolar) mal olan robot cerrahlar, rahimdeki ağrılı endometriozis hastalığından muzdarip binlerce kadına yardımcı oluyor.

Daily Mail‘in Cumartesi günü yayınladığı bir rapora göre bu durum böyle.

Uzaktan kumandalı makineler NHS Trusts tarafından Covid pandemisi sırasında bu önemli ameliyatları kaçıran tüm kadınları ameliyat etmek için kullanılıyor. Cihazlar nokta atışı hassasiyetle çalışarak hastaların daha az komplikasyonla daha hızlı ve daha iyi iyileşmesini sağlıyor.

Endometriozis, normalde rahmi kaplayan dokunun yumurtalıklar, bağırsak ve mesane gibi vücudun diğer bölgelerinde, hatta bazen omurga, akciğerler veya beyinde büyümeye başlamasıyla gelişen bir durumdur.

Yeni yerleri ne olursa olsun, hala rahim dokusu gibi davranır, her ay bir kadının regl döneminde şişer ve kanar, yoğun ağrıya neden olur.

Pandemi sırasında, endometriozisle ilgili tüm NHS ameliyatlarının yaklaşık yüzde 80’i ertelendi veya iptal edildi. Şimdi ise robot destekli cerrahi, tedaviye ihtiyacı olan tüm kadınların bunu almasına yardımcı oluyor.

Chelsea ve Westminster Hastanesi’nde robotik cerrah olan Amer Raza, Daily Mail’e verdiği demeçte yeni robotların “endometriozis tedavisinde devrim yarattığını ve yakında NHS’de ilk tercih edilen cerrahi tedavi haline gelebileceğini” söyledi.

Hastanenin danışman jinekoloğu Jeffrey Ahmed ise şunları ekledi: “Geleneksel ameliyat için gereken sürenin yaklaşık yüzde 60’ını alıyor. Ayrıca hasta başına yaklaşık 1.300 £ (1.600 $) tasarruf ediyoruz çünkü daha az kan kaybı oluyor – yani daha az kan nakli – ve hastalar daha erken taburcu oluyor.”

Yeni ameliyatı geçiren hastalardan biri de geçtiğimiz ay Chelsea ve Westminster Hastanesi’nde ameliyat olan 39 yaşındaki Natalie Meagan-Blake oldu.

Meagan-Blake dokuz yaşından itibaren ağır, uzun süreli ve ağrılı regl dönemleri geçirerek uzun ve zorlu bir yolculuk yaşamış. Annesinde bile endometriozis vardı ancak doktorlar hiçbir sorun olmadığı konusunda ısrar ederek ona parasetamol gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler almasını söylediler. Düzgün bir şekilde teşhis ve tedavi edilmesi 30’lu yaşlarının başına kadar sürmüş.

Daily Mail’e verdiği demeçte, “Adetlerim çok aşırı olduğu ve her seferinde iki hafta sürdüğü için düzenli olarak okula ve işe gitmezdim,” dedi. “Dayanılmaz bir acı içindeydim.”

Sadece altı yıl içinde hedefe yönelik dört prosedür geçirmiş ama ne yazık ki fazla doku sekiz ya da dokuz ay içinde tekrar büyümeye devam ediyor. Cerrahi robotlar, düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu tedaviyi ihtiyaç duyduğu sıklıkta almasını sağlıyor.

Londra’dan bir fitness merkezi yöneticisi olan bir başka hasta Natalie de yeni operasyonun pek çok faydasından övgüyle söz etti.

Daily Mail’e verdiği demeçte “Bu kez kendimi tamamen farklı hissediyorum ve çok daha çabuk iyileştim” dedi.

“Artık eskisi kadar yorgun değilim ve tek bir ağrı kesici bile almam gerekmedi. Muhtemelen endometriozis hastalığım geri dönecek ama kesinlikle tekrar robotik cerrahi isteyeceğim.”

 

Editör: Nur Bersun Aynur – 05.06.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Devrim yaratan MRI görüntüleme: yeni kuantum teknolojisi, metabolik içgörüleri açığa çıkarıyor

    Devrim Yaratan MRI Görüntüleme | Yeni Kuantum Teknolojisi, Metabolik İçgörüleri Açığa Çıkarıyor

    John Keats’ten Behçet Kemal Çağlar’a “Bir Yunan Vazosuna Övgü”