içinde

İnanılmazİnanılmaz MuhteşemMuhteşem

Threads | Instagram’dan Twitter’ın Pabucunu Dama Attıracak Uygulama

Instagram, Facebook ve WhatsApp‘ın ana şirketi Meta, 5 Temmuz’da Twitter formatıyla neredeyse aynı olan yeni sohbet tabanlı uygulaması Threads‘i piyasaya sürdü. Meta CEO’su Mark Zuckerberg tarafından desteklenen Threads, aylarca süren spekülasyon ve gizliliğin ardından ilk olarak Mart 2023’te söylentilerle ortaya çıktı. Bağımsız platform, teknoloji meraklıları tarafından “Twitter katili” olarak görülüyor ve pek çok kişi Elon Musk’ın sahip olduğu uygulamanın yerini tamamen alacağını tahmin ediyor.

Bir Meta sözcüsü, o zamanlar adı konulmamış platformda kodlama devam ederken yaptığı açıklamada, “İçerik oluşturucuların ve tanınmış kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz” dedi.

Threads’in lansmanı sadece sosyal medya alanındaki rekabeti arttırmakla kalmıyor, aynı zamanda Zuckerberg ve Musk arasında süregelen rekabeti de devam ettiriyor. İki teknoloji devi yaklaşık yedi yıldır yapay zeka ve roketler gibi konularda çekişiyor ve son olarak milyarder kavgalarını kafese taşımakla tehdit ettiler.

Musk’ın Ekim 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara satın almasından bu yana, uygulama, sonuç olarak kullanıcılarını tedirgin eden birkaç popüler olmayan değişiklik gördü. Algoritmasıyla oynamanın yanı sıra, doğrulama programını elden geçirdi ve Twitter’ı her şeyi kapsayan bir uygulamaya dönüştürmek amacıyla tweet okuma sınırı getirdi.

Şimdi, kullanıma sunulduğu ilk birkaç saat içinde 10 milyon kullanıcıya ulaşan Threads, Temmuz 2006’da halka açıldığında bu büyük dönüm noktasına ulaşması 780 gün süren Twitter için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Instagram’ın Twitter’a karşı geliştirdiği ve an itibarıyla 70 milyon kullanıcısı olan Threads hakkında bilmeniz gereken her şey için okumaya devam edin!

Threads Nedir?

Threads, Meta’nın yeni başlattığı ve Twitter’a rakip olan bir uygulamadır ve birincil odağını ücretsiz sohbet tabanlı platformda kısa metin parçacıklarını paylaşmaya verir. Zuckerberg destekli platform bağımsız olsa da, Instagram ile bağlantılı (ve kaydolmak için bir Instagram hesabı gerektiren) çevrimiçi bir merkezdir.

Zuckerberg, lansmanın ardından doğrulanmış bir Threads gönderisinde “Threads’in vizyonu, sohbet için bir seçenek ve dostane bir kamusal alan yaratmaktır” dedi. “Instagram’ın en iyi yaptığı şeyi alıp metinler, fikirler ve aklınızdan geçenleri tartışmak için yeni bir deneyim yaratmayı umuyoruz.”

Threads, 500 karaktere kadar yazı yazmanın yanı sıra, kullanıcıların beş dakikaya kadar fotoğraf ve video paylaşmasına da olanak tanıyor. Uygulama, Avrupa Birliği’nde olmasa da 100’den fazla ülkede mevcut.

 

Lansmanının üzerinden 24 saat geçmeden Threads’in 1 milyondan fazla takipçisi olan Zuckerberg, platformdaki kullanıcılarla etkileşime geçerek soruları yanıtladı ve uygulamanın ileriye dönük planlarına ilişkin güncellemeleri paylaştı.

“Kafası karışık” bir kullanıcı, medya patronunun Instagram yayın kanalına kıyasla Threads’te ne paylaşacağına nasıl “karar vereceğini” sordu. Zuckerberg “Güzel soru,” diye yanıtladı.

“Şu anda Instagram yayın kanalımı günlük ürün güncellemeleri için, Threads’i ise tartışma ve düşünce paylaşımı için kullanmayı planlıyorum, ancak bu platformların nereye gideceğini göreceğiz…” diye yanıt verdi.

Bir başka Threads kullanıcısı ise şu paylaşımda bulundu: “Zuck, tüm yeni Threads kullanıcılarına reklam vermeyi beklerken ağzının suyu akıyor .” Bu arada, milyarder destekçi niyetini açıkladı.

Zuckerberg, “Yaklaşımımız diğer tüm ürünlerimizle aynı olacak: önce ürünün iyi çalışmasını sağlamak, ardından 1 milyar kişiye giden net bir yol açıp açamayacağımıza bakmak ve ancak o noktada para kazanmayı düşünmek,” diye yazdı.

Threads’e Nasıl Kaydolabilirsiniz?

Threads’e kaydolmak basit, ancak tamamen ayrı bir uygulama olmasına rağmen giriş yapmak için bir Instagram hesabı gerekiyor. Instagram’ın aksine, yeni hizmete Threads.net üzerinden erişilemiyor (web sitesinde kullanıcıları App Store’a yönlendiren bir QR kodu bulunuyor).

Threads uygulaması indirildikten sonra kullanıcılardan Instagram kimlik bilgileriyle giriş yapmaları ya da henüz bir hesapları yoksa bir hesap oluşturmaları isteniyor. Threads’in Instagram’a olan bağlantısı, Twitter’a kıyasla kullanıcıların ayarlarının doğrudan yeni platformla senkronize edilmesini sağlayan bir avantaj.

Instagram entegrasyonu sayesinde kullanıcılar Threads’te sıfırdan bir takipçi kitlesi oluşturmak zorunda kalmıyor. Kullanıcılara takipçilerini ve takip ettiklerini otomatik olarak taşıma seçeneği sunuyor, böylece arkadaşlarını ve favori hesaplarını bulmak kolaylaşıyor. Ayrıca, Instagram’da engellenen hesaplar da taşınır.

Threads’in Twitter’dan Farkı Nedir?

Zuckerberg’in Threads’i teknoloji meraklıları tarafından Musk’ın Twitter’ıyla neredeyse birebir karşılaştırılmış olsa da, iki sohbet tabanlı sosyal medya platformu arasında birkaç fark var.

Kullanıcıların Instagram takipçilerinin ve takip ettikleri hesapların Threads’e aktarılması Twitter’a kıyasla önemli bir fark. Bununla birlikte, Twitter’a benzer şekilde Threads, kullanıcılarının gönderilerini Instagram Hikayelerine yüklemelerine izin veriyor.

Threads ve Twitter arasındaki bir diğer önemli fark ise kullanıcıların akışlarında gönderilerin listelenme sırası. Instagram ve Facebook gibi Threads zaman akışları da tamamen algoritmiktir, yani Twitter zaman akışları gibi en yeni gönderileri göstermek için gönderiler ters kronolojik sırada gösterilmez.

Ayrıca, algoritma odaklı zaman akışı, Twitter’ın “Sizin İçin” sekmesine benzer şekilde, kullanıcıların ana akışından ayrı olan ve yalnızca takip ettikleri hesapları içeren alternatif bir zaman akışı olan, kullanıcıların takip etmediği hesaplar tarafından oluşturulan gönderileri de içerir.

Twitter’ın aksine Threads, kullanıcıların günlük tüketebilecekleri gönderi miktarını sınırlamıyor. Threads’in kullanıma sunulmasından birkaç gün önce Twitter, kullanıcıları günde 600 gönderi ve aylık abonelik ücreti ödeyenleri günde 6.000 gönderi ile sınırlayan bir sınır getirdi.

Daha önce de belirtildiği gibi, Threads yalnızca mobil cihazlara yönelik bir platformdur; Threads kullanıcıları Threads.net’teki gönderileri okuyabilir, ancak gönderi paylaşamaz veya etkileşimde bulunamazlar. Buna karşılık Twitter’a masaüstü ve Twitter uygulaması üzerinden erişilebiliyor.

Twitter’da (Instagram ve Facebook’a ek olarak) popüler bir özellik olan hashtag‘ler Threads’te mevcut değildir. Platform ayrıca kullanıcılarının yukarıda bahsedildiği gibi belirli içerikleri aramasına da izin vermiyor.

Benzer şekilde, Threads’te trend bölümü de bulunmuyor. Bu nedenle, kullanıcılara sunulan gönderiler Meta’nın zaman tünellerinde gösterdiği algoritmaya tabidir.

Ayrıca Twitter’da reklamlar var, Threads’te ise yok. Ancak Zuckerberg’in bir kullanıcıya verdiği yanıtta belirttiği gibi, para kazanma uygulamasının hayata geçirilip geçirilmeyeceğini zaman gösterecek.

Kullanıcılar Threads Hesaplarını Silebilir Mi?

Threads Instagram entegrasyonunun bir dezavantajı, uygulamanın Ek Gizlilik Politikası‘na göre, kullanıcıların Instagram hesaplarını tamamen silmeden Threads hesaplarını silememeleridir.

Ancak, kullanıcılar isterlerse Threads hesaplarını devre dışı bırakabilir ve böylece profillerini ve yükledikleri içerikleri gizleyebilirler. Ayrıca, gizlilik ayarlarını özel olarak ayarlayabilir ve Threads gönderilerini silebilirler. Ancak sonuçta Threads hesapları hiçbir zaman kalıcı olarak ortadan kalkamıyor.

Bu politika kullanıcıların tepkisine yol açtı ve Instagram başkanı Adam Mosseri 6 Haziran’da bir Threads gönderisinde konuya değindi. “Threads Instagram tarafından destekleniyor, bu yüzden şu anda sadece bir hesap, ancak Threads hesabınızı ayrı olarak silmenin bir yolunu arıyoruz” diye yazdı.

Threads, Twitter’ın Yerini Tamamen Alacak Mı?

Threads birçok kişi tarafından “Twitter katili” olarak görülse de, Zuckerberg’in son uygulamasının Musk’a ait platformun yerini tamamen alıp almayacağı bilinmiyor. Ancak Zuckerberg rekabetçiliğiyle tanınıyor ve geçmişte rakip uygulamaların özelliklerinden yararlandı.

Örneğin Meta, 2020’de piyasaya sürülen ve kullanıcılarının uygulamadaki kendi akışında kısa biçimli videolar oluşturmasına ve bunlar arasında gezinmesine olanak tanıyan bir Instagram özelliği olan Reels ile TikTok‘a karşı kendi yaklaşımını başlattı ve o zamandan beri yaygın bir şekilde popüler hale geldi.

Zuckerberg ayrıca Threads’i “üçüncü taraflarca işletilen, birbirine bağlı ve birbiriyle iletişim kurabilen farklı sunuculardan oluşan bir sosyal ağ” olan Fediverse ile iç içe geçirmeyi planlıyor. Meta, ActivityPub adlı bir protokol kullanarak kullanıcıların aynı planı destekleyen farklı sunuculardaki diğer kişilerle etkileşime girmesine olanak sağlamayı planlıyor.

New York Times’ın ifadesiyle, “Instagram, Threads’in diğer platformlarla sorunsuz bir şekilde çalışmasını kolaylaştırmak istiyor; bu da içerik oluşturucuların ve fenomenlerin ilgisini çekebilir, böylece her uygulamada sıfırdan başlamak zorunda kalmazlar.”

Editör: Doruk Adakoğlu – 08.07.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyayı Döndüren Çark: Globalleşme

    Hollanda Hükümeti Yoğun Göç Sebebi İle Düştü