içinde ,

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Twitter’ın Yeni Eklentisi | Yalan Tweetler Hakkında Bildirim

Yalan haberler yaşadığımız yüzyılda, sosyal medyanın da etkisiyle hesaplar arasında çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Bunun en büyük örneklerinden birisi ise Twitter. Doğruluğundan emin olmadan retweetlenen ya da beğenilen tweetler hızla büyüyerek milyonlarca kullanıcıya ışık hızında ulaşabiliyor, bu da bilgi kirliliğine ve büyük tehlikelre yol açabiliyor. Fakat Twitter‘ın CEO’su Elon Musk, buna da bir çare buldu.

Topluluk Notları ve Twitter

Eğer sıkı bir Twitter kullanıcısıysanız, Twitter‘ın önemli hizmetlerinen biri olan Topluluk Notlarından haberdarsınızdır. Topluluk Notları, Twitter ortamının yalan ve yanlış bilgi içeren tweetlerden arınmasını sağlayan bir hizmet olarak yolculuğuna 2021 yılında başladı. Bu hizmetle yanlış olduğunu düşündüğünüz bir tweete not bırakabilir ve notunuz farklı görüşleri olan yeteri kadar katkı sağlayıcıdan “yararlı” olarak not alırsa not, herkesin görebileceği bir hale gelmektedir. Şu anda Topluluk Notları tüm dünyadan kullanıcıların görmesine açık; ancak, katkıda bulunmak sadece Birleşik Devletler, Birleşik Krallık, İrlanda, Avusturalya ve Yeni Zelanda sınırlarındaki kullanıcılar için geçerli. Fakat ileride istedikleri başarıya ulaştıklarında yavaş yavaş küresel kullanıcılara açacaklarını tahmin etmekteyiz.

Topluluk Notları Twitter‘ın görüşünü yansıtmaz ve Twitter ekibi tarafından değiştirilemez. Twitter‘ın kurallarını, gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını ihlal etmedikçe notlar kaldırılamaz ya da Twitter tarafından o not hakkında bir şey söylenemez.

Topluluk Notlarının resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada 22 Şubat 2023 tarihinden itibaren beğendiğiniz ya da retweetlediğiniz twett eğer yanlış ya da eksik bir bilgi içeren bir not aldıysa, bunu size bildirim olarak göndereceğini söyledi. Ayrıca bu hizmete IOS, Android ve Web’den ulaşabilirsiniz.

Community Notes on Twitter: “Starting today, you’ll get a heads up if a Community Note starts showing on a Tweet you’ve replied to, Liked or Retweeted. This helps give people extra context that they might otherwise miss. pic.twitter.com/LIcGgl2zdJ / Twitter”

Starting today, you’ll get a heads up if a Community Note starts showing on a Tweet you’ve replied to, Liked or Retweeted. This helps give people extra context that they might otherwise miss. pic.twitter.com/LIcGgl2zdJ

“Bugünden itibaren, cevap verdiğiniz, beğendiğiniz ya da retweetlediğiniz bir tweette Topluluk Notu görünmeye başlarsa bildirim alacaksınız. Bu, insanlara kaçırabileceği ekstra bağlam sağlamaya yardımcı olur.”

Topluluk Notları, kitle kaynaklı oldukları için güvenilir olmaktan uzaktır. Yakın tarihli bir örnekte, Twitter Blue‘yu araştıran bir araştırmacı, Tesla da dahil olmak üzere bir dizi yüksek profilli hesabın hizmet aboneliklerini durdurduğunu kaydetti. Bir Topluluk Notu bunun yanlış olduğu konusunda ısrar etti çünkü Tesla zaten doğrulanmış bir işletmeydi ve dolayısıyla Twitter Blue’ya da abone olamazdı. Bununla birlikte, Twitter‘ın resmi API’si aracılığıyla kendi verileri, Tesla’nın gerçekten de Twitter Blue aboneliğinden çıktığını gösterdi ve ardından Topluluk Notu kaldırıldı.

Fakat Topluluk Notları yine de bir yere kadar işe yarar bir hizmet. Size ait bir tweete bir Topluluk Notu eklenmiş ve bunun yanlış olduğunu düşünüyorsanız, Twitter’dan tweetinizin tekrar gözden geçirilmesini isteyebilirsiniz. Buna ek olarak, etkileşimde bulunduğunuz bir tweet Topluluk Notu almışsa, bu sayede size de o bilgiyi kendi imkanlarınızla araştırma olanağı doğacak.

Editör: Doruk Adakoğlu – 23.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    BULUCU: NASA teknolojisi, Türkiye deprem enkazı altında sıkışıp kalmış kalp atışlarını tespit etti

    FINDER: NASA Teknolojisi, Enkaz Altında Kalan Afetzedelerin Kalp Atışlarını Tespit Etti!

    Oscars Bünyesine “Kriz Masası” Ekledi