içinde

FINDER: NASA Teknolojisi, Enkaz Altında Kalan Afetzedelerin Kalp Atışlarını Tespit Etti!

Spinoff, kalp atışlarını ve solunumu tespit etmek için enkazın içinden geçebilen mikrodalga radar kullanıyor

BULUCU: NASA teknolojisi, Türkiye deprem enkazı altında sıkışıp kalmış kalp atışlarını tespit etti

Türkiye ve Suriye‘de meydana gelen yıkıcı depremin ardından ülkeler yaralarını sarmaya çalışıyor. Kurtarma ekipleri yaklaşık iki hafta geçmesine rağmen hala insanların hayatlarını kurtarmak için çalışıyor.

NASA‘nın afet yardım ekipleri, depremden en çok etkilenen Türkiye’de temel yaşam fonksiyonlarının neden olduğu vücudun en küçük hareketlerini tespit etmek için “FINDER” ekipmanını kullanacak.

Space.com‘un haberine göre, Finding Individuals for Disaster Emergency Response‘un kısaltması olan FINDER, mikrodalga radar sensörlerini kullanarak enkaz altında ya da çığ altında kalanların kalp atışlarını ve solunumlarını uzaktan tespit ederek hayatta kalanları buluyor.

NASA, teknolojinin geçtiğimiz hafta sonu Türkiye’ye nakledildiğini bildirdi. 6 Şubat‘ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremden bu yana enkaz altında 41,000’den fazla kişinin cesedine ulaşıldı.

2010’da Haiti‘de meydana gelen korkunç depremin ardından NASA’nın Kaliforniya‘daki Jet İtiş Gücü Laboratuarı‘ndan bir ekip, Florida merkezli SpecOps Group‘un daha sonra ticarileştirdiği FINDER teknolojisini yarattı.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, “NASA’nın kalbi ve aklı Türkiye ve Suriye’deki depremlerden etkilenenlerle birlikte” dedi. “NASA bizim gökyüzündeki gözümüzdür ve uzman ekiplerimiz Dünya’yı gözlemleyen filomuzdan yerdeki ilk müdahale ekiplerine değerli bilgiler sağlamak için çok çalışıyorlar.”

FINDER Hakkında Detaylar

“Kalbiniz attığında vücudunuz bir milimetre hareket eder. Enkazın kendisi hareket etmediği için bu hareketleri ayırabiliyoruz. Sonra da hareketin hem kalp atışlarını hem de solunumu gösterip göstermediğine bakıyoruz” diyor FINDER prototiplerinin görev yöneticisi Jim Lux.

NASA’ya göre, arama ve kurtarmanın telaşlı ortamında, FINDER’ın insan ve makine hareketlerini ve hatta insan ve hayvanları ayırt etme yeteneği çok önemlidir.

Prototipler, genellikle pahalı teçhizat ve cihazları taşımak için kullanılan sağlamlaştırılmış bir taşıma çantası olan Pelican çantasının içine yerleştirildi. İlk yardım personeli, başka ekipmanlara sahip oldukları için Pelikan çantaları paketlemeye ve bakımını yapmaya aşinadır.

Editör: Fatih Düz – 28.02.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye’de depremzedelerin hayatlarını kurtarmaya yardımcı olacak yeni yapay zeka sistemi

    Türkiye’de Depremzedelerin Hayatlarını Kurtarmaya Yardımcı Olacak Yeni Yapay Zeka Sistemi

    Twitter’ın Yeni Eklentisi | Yalan Tweetler Hakkında Bildirim