içinde ,

Uzayın Derinliklerinden Radyo Sinyalleri Geliyor | Peki Bu Ne Anlama Gelmekte?

New York Times, 1933’te kozmostan gelen “gizemli radyo dalgaları” hakkında ilk kez yazdığında, temel bir uyarıyı not ettiler: “Yıldızlararası Sinyalin Kanıtı Yok.”

Gerçekten de, radyo dalgaları uzaylılardan gelen sinyaller değildi. Ne de olsa, konu asla uzaylılar değildir.

Yine de bugün, yaklaşık 90 yıl sonra, şüphesiz daha fazla “uzayın derinliklerinden gelen garip radyo sinyallerini” tanıtan manşetler gördünüz. Bunlar, internette en çok tıklanan uzay hikayeleri arasındalar. Gerçekte, gezegenimiz sürekli olarak tüm kozmosun her yerinde doğal olarak üretilen bir tür enerji veya ışık olan radyo dalgalarına (örneğin görülebilir ışık veya röntgen) maruz kalmaktadır. Radyo dalgaları, dev bombeli antenler kullanılarak tespit edilmek için son derece değerlidir. Çünkü patlayan yıldızlar veya kozmik tozu kemiren kara delikler gibi başka türlü göremediğimiz büyüleyici, son derece uzak olayları ortaya çıkarırlar. Bu normal bire şeydir ve galaksiler arası iletişim girişimleri anlamına gelmezler.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde gökbilimci ve doktora sonrası araştırmacı Yvette Cendes Mashable‘a, “Radyo astronomisinin şafağından beri gökbilimciler bunu yapıyor. İnsanlara ‘Bu uzaylılar değil’ diyorlar” dedi.

Tespit edilen bu radyo dalgaları, genellikle, birçok ışıkyılı uzaklıkta, neredeyse akıl almaz derecede uzak galaksilerden gelir. Bizim için rüzgarda uçuşan fısıltılar gibiler. Bu nedenle astronomlar onları bulmak için dev antenler kullanmalıdır.

“Radyo astronomisinin şafağından beri gökbilimciler bunu yapıyor. İnsanlara ‘bu uzaylılar değil’ diyorlar.”

Cendes, “Cep telefonunuzu alıp aya koyarsanız, gökyüzündeki en parlak radyo kaynaklarından biri olur” dedi. “Bunlar çok zayıf sinyaller. Radyo astronomi tarihinde toplanan enerji miktarı, bir kar tanesini eritmek için gereken enerjiden daha az.”

Buna rağmen, galaksimizdeki çok önemli olayları ve ötesini ortaya çıkarıyorlar.

New Mexico’daki Çok Büyük Diziden radyo teleskopları. Kredi: Jeff Hellerman, NRAO / AUI / NSF

Radyo Dalgaları Bize Ne Anlatıyor?

Uzayın büyük, uçsuz bucaksız kara eteri çok sessiz görünebilir. Görünür ışık merceğinden bakıldığında (radyo dalgalarından çok daha kısa dalga boylarıyla), bu doğru. Fakat radyo dalgalarıyla bakıldığında, bu vahşi bir evren.

Virginia, Charlottesville’deki Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi’nden bir astronom olan Poonam Chandra, Mashable’a “Gökyüzü sakin ve durgun görünüyor, ancak radyo bantlarına bakarsanız, evrende son derece enerjik olaylar gerçekleşiyor” dedi. Chandra, evrendeki büyük kütleli yıldızların patlamasını araştırmakta.

Ancak radyo astronomları hala olağanüstü bilim kurgu filmi olan Contact’da gösterildiği gibi radyo dalgalarını dinlemez. Cendes gibi astronomlar nesneleri parçalayan karadelikleri araştırmak için radyo sinyalleri, geçerken bu sinyalleri toplamak için yukarıda gösterilenler gibi sonuçta uzaktaki nesneleri veya olayları görüntülemelerine izin veren radyo antenlerine güvenirler . Birçok farklı radyo dalgası uzunluğu (veya “dalga boyu”) vardır ve uzaydaki farklı olaylar farklı radyo dalgaları yayar. Esasen gökbilimciler, farklı kozmik “gösterileri” yayınlayan farklı kanalları “ayarlayabilir”. (Kozmik olayların daha ayrıntılı görüntülerine izin vermek için, New Mexico’daki Çok Büyük Dizide olduğu gibi, esasen dev bir teleskop oluşturmak için çoğu büyük radyo teleskopu aynı nesneye doğrultulur.)

the electromagnetic spectrum
Bu grafikte solda gösterildiği gibi, radyo dalgaları diğer radyasyon türlerine (görünür ışık ve ötesi gibi) kıyasla en uzun dalgalarda hareket eder. Kredi: NASA

“Gökyüzü dingin ve sakin görünüyor, ancak radyo bantlarına bakarsanız, evrende son derece enerjik olaylar yaşanıyor.”

Normalde geceleri gökyüzüne baktığımızda, parıldayan yıldızlarla ve belki de Andromeda gibi yakındaki bir galaksiyle dolu sakin bir evren görürüz. Ancak, aşağıdaki ilk resimde gösterildiği gibi, radyo teleskopları aracılığıyla “radyo gökyüzü” olarak bilinen bir görüntüyü gözetliyoruz. Aşağıdaki görüntüdeki tüm parlak noktalar yıldız değil: bunlar galaksiler ve kuasarlar (galaksilerin merkezindeki son derece parlak nesneler). Hepsi bu kadar da değil: Patlamış yıldızlardan çıkan gaz bulutlarını da görebilirsiniz.

Bir radyo teleskopundan görülen gökyüzü. Aşağıdaki kara ve teleskoplar görünür ışık fotoğrafçılığından alınmıştır, ancak yukarıdaki gökyüzü, galaksilerdeki parlak olaylardan ve patlayan yıldızların sonrasından (kabarık bulut benzeri özellikler) oluşan radyo dalgası algılamalarıdır. Kredi: NRAO / AUI / NSF

Bir radyo teleskopundan görülen Herkül A galaksisinin kalbindeki kara deliğin etrafından yayılan gaz. Kredi: B. Saxton / W. Cotton / R. Perley (NRAO / AUI / NSF)

İşte radyo dalgaları üreten yaygın nesnelerden veya kozmik olaylardan bazıları:

  1. Aktif Galaktik Çekirdekler veya AGN: Galaksilerin merkezinde bulunan galaksiler, kozmosa yoğun enerji yayan süper kütleli kara deliklerdir. Yoğun bir şekilde kompakt bir alana ezilen kara delikler, yoğun ışığın kaçamayacağı kadar yoğun bir yerçekimine sahiptir ve son derece parlak ısı ve gaz jetleri salabilir (bunlar, bir kara delik etrafında hızla dönen malzeme tarafından üretilir). Cendes, tüm galaksilerin bu kadar canlı nesneler içermediğini, ancak bu kara deliklerin radyo teleskoplarla tespit edildiğinde çok parlak olması nedeniyle gökbilimcilerin onları sıklıkla gördüğünü açıkladı.
  2. Devasa Uzay Patlamaları: Dev yıldızlar sıklıkla uzayda patlar. Güneş’ten çok daha büyük olan dev yıldızlar sonunda yakıtlarını tüketir, çöker süpernova ve gama ışını patlamaları adı verilen olaylarla patlarlar. Patlamalar bol miktarda enerji açığa çıkarır. Bu enerjinin bir kısmı, radyo dalgalarından çok daha enerjik olan, ancak birkaç dakika içinde yanımızdan hızla geçen gama ışınlarıyla uzayda seyahat eder. Ancak yıldız tarafından savrulan kütleden yayılan radyo dalgaları gökbilimcilerin yıllarca patlamaları izlemesini sağlar. Chandra, radyo dalgalarının gökbilimcilere bir yıldızın nasıl patladığı ve hatta nasıl geliştiği hakkında bol miktarda bilgi verdiğini açıkladı.
  3. Yıldız Oluşumu: Gökbilimciler, yıldızların diğer galaksilerde nasıl oluştuğunu anlamak için radyo dalgalarını ayarlayabilirler (yıldızlar oluşumları sırasında belirli radyo dalgaları yayarlar). 2022’de gökbilimciler bile şimdiye kadarki en uzak galaksiden evrende önceden doğan radyo dalgaları tespit etti. Tespit, bilim adamlarının 8,8 milyar yıl geriye bakmalarına ve bu galaksinin genel olarak neye benzediğini daha iyi kavramalarına olanak sağladı.
  4. Hızlı Radyo Patlamaları (FRB’ler): Hızlı radyo patlamaları tam olarak budur: milisaniyeler süren radyo dalgalarının darbeleri. Çoğunlukla “gizemli” olarak etiketlenirler. Çünkü gökbilimciler hala nereden geldiklerini ve nasıl yapıldıklarını araştırıyorlar (FRB’ler göz açıp kapayıncaya kadar meydana gelir, bu yüzden doğaları gereği incelemek zordur.) Şimdiye kadar, kanıtlar, bu hızlı radyo sinyallerinin bir tür nötron yıldızı (bir yıldızın çökmüş çekirdeği) olan “mıknatıslardan” geldiğini gösteriyor.

Gerçekten de, kozmosun her yerindeki nesneler uzaya radyo dalgaları salmaktadır. Cendes, “Orada çok fazla radyo var,” diye vurguladı. Güneş sistemimizdeki yıldızların ve çoğu nesnenin aksine (gezegenler ve asteroitler), radyo dalgaları hem gündüz hem de gece boyunca görüntülenebilir ve sinir bozucu hava tarafından engellenmez.

Radyo dalgaları genellikle çok gizemli değildir. Tersine, açıklayıcıdırlar; gelişen evrenin derinliklerinde başka türlü göremediğimiz şeyleri açığa çıkarırlar. Bu radyo sinyalleri, diğer galaksilerin ve yıldızların nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı oluyor ve Samanyolu galaksisinin sarmal bir kolunda kendi kozmik hikayemize ışık tutuyor.

Chandra, “Onlar uzaylı değiller ama aynı derecede heyecan vericiler,” dedi.

Editör: Doruk Adakoğlu – 21.02.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İngiltere, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya Yardım Etmek İçin 3D Baskılı ‘İntihar Uçağı’ Geliştirdi

    Bir kin nasıl bırakılır

    İçinizdeki Kin Ateşini Nasıl Söndürebilirsiniz?