içinde

Sosyal Medya uygulamalarına gelen yeni özellikler

Vaktimizin birçoğunu geçirdiğimiz Facebook, İnstagram, Tik Tok, Pinterest, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları; gerek haberleşme, bilgi sahibi olma, sosyal paylaşım amaçlı gerek iletişim ve gündemdeki konuları yakından takip etmek için hayatımızın önemli bir parçası olmuşlardır. Zaman geçtikçe de uygulamalar güncellemelerle gelişip uygulamalara yeni özellikler eklenmektedir.

Bu gelişmeler de son zamanlarda instagram ve Twitter uygulamalarına geldi.

İnstagram, kısa videolar anlamına gelen reels videoları ile ilgili yeni özellikler eklerken Twitter, işletmeler için eklediği location spotlight özelliğini duyurdu.

Fotoğraf, video ve sosyal paylaşım ağı olan İnstagram, Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulmuştur. İlk yayın tarihi 6 Ekim 2010 yılındadır. Uygulamanın yeni sürümleri çıkarak bu zamana kadar eklenen özelliklerin Tarihsel süreci ise şöyledir;  2012’de keşfet özelliği geldi. Keşfet sayfasında takip edilmeyen kullanıcılar dahil popüler aramalar ve kullanıcıların ilgi alanları görülmektedir. 2013’te video yükleme özelliğiyle fotoğraf dışında 10 dakikalık video paylaşılabilir oldu. 2016’da 1 saatlik canlı yayın yapma ve 24 saatte kaybolacak fotoğraf, video  hikaye özelliği geldi. 2020 ‘de reels özelliği yüklendi.

Reels, mevcut sesleri ayarlayarak kısa ve ilginç videolar kaydetmektir. Bu açıdan tik tok uygulamasına benzemektedir. Videolar, Önceden 15 – 30 saniye  iken daha sonra 60 saniyeye çıkartıldı.

Reels videoları ile İlgili eklenen yeni özellikler de şöyledir: Reels üzerinden çalışmalarını yapan İnstagram ilk olarak reels videolarını 90 saniyeye çıkarttı. Artık reels ’in aktif kullanıcıları videolarını 90 saniyelik yükleyebileceklerdir. Hikaye kısmında anket yapma ve çıkartma ekleme özelliği reels videolarına da geldi. Artık videolarda anket ve çıkartma eklenebilecek. Son özellik de hazır şablonlardan geldi. Reels videoları hazır şablonlarla  kullanılabilecek.

Sıra Twitter’e geldiğinde  uygulamanın yeni sahibi Elon Musk olduğundan beri gündemden düşmeyen bir uygulama haline geldi. İnternetin SMS’si olarak bilinen Twitter, insanların tweet dediğimiz mesajlarla etkileşimde bulunduğu bir sosyal ağ hizmetidir. 21 Mart 2006 yılında Jack Dorsey, Noah Glass ve Evan Williams tarafından oluşturuldu. Aynı yıl temmuz ayında kullanıma açıldı. Şu an Twitterin 396.5 milyon kullanıcısı 206 milyon da aktif kullanıcısı bulunmaktadır. Türkiye’de ise Twitterin 16. 1 milyon aktif kullanıcısı vardır. Uygulamayı en çok kullanılan ülkelerin sıralamasına bakıldığında ABD 1. sırada Türkiye 7.sırada yer almaktadır.

Geçen günlerde tanıtılan özellik, işletmeler için  location spotlight özelliği oldu. Location spotlight işletme hesabı olan kullanıcılar için oldukça fayda sağlayacak bir özellik. Çünkü işletmeciler hesaplarında location spotlight özelliği sayesinde profil kısmında telefon numarası, E posta gibi iletişim bilgilerini, çalışma saatlerini harita uygulamalarıyla konumlarını ve işletmelerin açık ya da kapalı olduğu bilgisini müşterilerle paylaşabileceklerdir.

Böylece yerel işletmeler, Twitterin hem aktif kullanıcı sayısı hem de location spotlight özelliğini açısından müşterilere kolayca ulaşabilecek.

İşletmelerin daha fazla müşteriye erişimi için yapılması gerekenler ise şöyledir :

•İşletmeler için profil kısmı önemlidir. İşletmelerin kendilerini daha iyi tanıtmak için iyi bir profil hazırlanmalı.

•Bilgilendirici, ilgi çekici görseller kullanılmalı.

•Hashtag ve anahtar kelimeler de önemlidir. Daha çok popüler olan anahtar kelimeler kullanılmalıdır.

•Diğer kullanıcıların içerikleri retweetleme yani yeniden paylaşım yapılmalıdır.

•Müşteriler için anket yapılmalı.

•Günlük olarak aktif olup tweet paylaşımı yapılmalıdır.

•Takip etmeyen kullanıcıları da takip edebilirsiniz.

Özellikle branşınızla ilgili ve ulaşmak istediğiniz kişiler takip edilmelidir. Location spotlight özelliği dışında yeni özellikler de gelebilir. Çünkü 25 Nisan 2022 tarihinden itibaren Twitter’in yeni sahibi olan Elon Musk Twitter ile ilgili farklı çalışmalar yapmak istemektedir. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Twitter’i tik tok gibi eğlenceli ve bilgilendirici yapmak istiyorum.” ifadelerini kullandı. Elon Musk ’un Twitterin kullanıcı sayısını 1 milyara ulaşması gibi hedefi bulunmaktadır.

Editör: Fatih Düz – 18.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Evrendeki En Soğuk Yer Neresidir?

    Bill Gates, Kripto ve NFT’lerin Sahte ve Değersiz Varlıklar Olduğunu Söylüyor