içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı KomikKomik

Çağımızın Yeni Vebası | Fomo Nedir? Nasıl Önleyebiliriz?

Her yeni güne başlarken hepimiz içimizde küçük de olsa bir umut taşırız. Kimimiz daha çok pozitif olmaya çalışırken kimimiz karamsar da olsa yine de bir gün hayata daha da mutlu uyanabilmek adına elimizden gelen çabayı sarf ederiz. Fakat bazen sizin de hep bir şeylere yetişemediğinizi hissettiğiniz oldu mu? Peki ya zaman akıp gidiyor fakat siz her şeye yetişmeye çalışırken aslında hayatı daha çok kaçırdığınızı fark ettiğiniz oldu mu? İşte Psikologlar bunun nedeninin Fomo olduğunu söylüyor. Peki nedir bu Fomo?

İlk kez 2013 yılında Oxford English Dictionary’de yer alan Fearing Of Missing Out’un kısaltılmasıdır. Kısaca Fomo olarak geçen bu kavram teknolojinin hızla gelişmesi ve hayatımıza pandemi ile daha çok dahil olmasıyla birlikte bizleri etkisi altına almaya başlamıştır. Fomo; gün içerisinde yaşanan olayları, durumları, arkadaşlarımızın, ailelerimizin yaptığı paylaşımları kaçırma korkusudur. Bir şeylerden haberdar olamama kaygısı olarak da geçer ve hatta hayata yetişememe, hayatı kaçırma kaygısı olarak da tanımlanabilir.

Gün içerisinde yaşanan gündemi takip edememe, arkadaşlarımızın paylaşımlarını görememe, paylaşım yapamama bizde hayatı kaçırıyormuş hissi uyandırır bu yüzden sürekli akışta kalırsak ve her an her dakika aktif olursak ancak o zaman hayatı yakalayabileceğimizi düşünürüz.

Hayatımızda olan veya sanal olan arkadaşlarımızın daima hayatta ve akışta olduğunu düşünüp bu nedenle kendimizi üzgün, yetersiz, depresif hissederiz. Çünkü biz yaşamıyor izliyoruzdur ve hayatı kaçırıyoruzdur. Bu sebeple hep farklı bir hayatın özlemini çekerek yaşadığımız hayattan memnuniyet duymayız ve kendimizi huzursuz, mutsuz hissederiz.

Sosyal medyanın aşırı kullanımı; kişinin negatif duygularını, kaygı ve stresini de artırır. Bunlar da yorgunluk, anksiyete, panik atak ve depresyon gibi çeşitli ruhsal hastalıklara sebep olur.

Peki Fomo’muz olduğunu nasıl anlarız?

– Sürekli sosyal medya kullanmak istiyorsak. (3-4 saatten fazla.)

– Ders çalışırken veya işimizi hallederken kendimizi aşırı mutsuz hissediyorsak.

– Anda (Şimdide) kalmakta güçlük çekiyorsak.

– Telefonumuz elimizde olmadığında kendimizi huzursuz, kaygılı hissediyorsak.

Bu belirtilere sahipseniz sizin de Fomo’nuz olabilir.

Fomo’yu nasıl önleyebiliriz?

– Öncelikle internet kullanımını yavaş yavaş azaltabiliriz. Örneğin günde 6 saat aktifsek bunu önce 5 saate sonra 4e indirmeliyiz.

Yeni hobiler edinebiliriz. Örneğin karakalem çalışması yapabilir veyahut spora başlayabiliriz. Günde yarım saat yürümek bile bizi sosyal medyadan uzak tutmak için önemli bir adım olacaktır.

– Doğada vakit geçirebilir biraz dışarda zaman geçirmek için kendimize vakit ayırabiliriz.

– Anda, şimdide kalmaya odaklanmalıyız. Yeni yerler keşfedemesek de yaşadığımız her anın ve bize bahşedilen her nefesin değerini bilerek şimdiyi güzel kılmak için uğraşmalıyız.

– Eğer sosyal medya kullanımına sınır koyamıyorsak bir uzmandan (psikolog, psikiyatr) yardım almalıyız.

Şunu unutmamalıyız ki hayatlarımız ne kadar kötü olursa olsun şimdiyi güzel kılmak ve bundan keyif almak her zaman olmasa da çoğunlukla bizim elimizde. Çünkü sosyal medyada gördüğümüz her şey küçük anlardan ibaret. Herkesin hayatı anlatılmasa da çeşitli zorluklarla ve sınavlarla dolu. Bu yüzden önce kendimizle olan ilişkimizi iyileştirmeliyiz ve en çok da hayatımızın her anının değerini bilmeli ve yaşam süresinin akma hızına yetişmeye çalışmadan, kendimizi belki başka yerde başka zamanda daha mutlu olurum düşüncelerine kaptırmadan hayatımızın her adımını sindire sindire yaşamaya çalışmalıyız.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Büşra Kurt tarafından yazıldı

Üyelik YılıMakale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuVideo Yapımcısı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. 2 sene önceye kadar benim de aşırı instagram ve twittera bağımlılığım vardı ama bir gün verdiğim bir karsr doğrultusunda iki hesabımı da kapattım ve onların yerine ispanyolca öğrenmeye ve kilden hediyelik eşyalar yapmaya falan başladım. Sosyal medyadan uzak durmak hayat kaliyemi arttırmıştı gerçekten. Arada bir herkesin sosyal medya detoksu yapması lazım.

    Bilim İnsanları Onaylıyor: İnsanlar Başkalarından Enerji Emebiliyor

    Yeni Gözlemlenen Bir Gama Işını Patlaması, Şimdiye Kadar Görülen En Parlak Uzay Patlaması Olabilir