içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

2.Selim’in Eşleri Hakkında Bilinmeyen Bilgiler

2.Selim, (Sarı Selim olarak da bilinir) 11. Osmanlı padişahı ve 90. İslam halifesidir.

Eşleri hakkında Nurbanu Sultan dışında çok bilgi olmadığı için bu konuyu ele almak istedim.

İşte 2.Selim’in Eşleri 👇

Haseki/Valide Nurbanu Sultan 

1525 yılında Venedik’te doğmuştur. Asıl adı Cecilia Venier Baffo’dur. Osmanlı Padişahı 3.Murat’ın annesi ve 2.Selim’in eşidir. Valide Sultanlık mertebesine yükselmiştir. Hürrem Sultan, oğlu Şehzade Selim için Nurbanu’yu seçerek onu da şehzadenin sancağı Manisa’ya göndermiştir. Ayrıca Nurbanu adını ona Hürrem Sultan koymuştur. Nurbanu’nun anlamı, “Işık Saçan Kraliçe” demektir.

Şehzade Selim’in, Nurbanu’ya yazdığı şiirler divan edebiyatının en güzel eserleri arasında gösterilmiş. Şehzade Selim, Nurbanu’ya büyük bir aşkla bağlıydı. Selim, tahta geçtikten sonra Padişah ile nikah kıydıran cariyelerden biri olan Nurbanu Haseki Sultan iyice güçlendi.

2.Selim’in hayatına daha sonradan başka kadınlar girse de güzelliğiyle nam salan Nurbanu Haseki’nin yerini kimse alamamıştır. Nurbanu Sultan 1578’de oğlu Murat’ın saltanatı sırasında vefat etti. Cenazesi İstanbul Ayasofya Camii’nde 2.Selim Türbesi’ne gömülmüştür. Toplam da 4 çocuğu olmuştur.

Çocukları: Şehzade Murat (3.Murat)

1546 yılında Manisa’da doğdu. 12.Osmanlı Padişahı’dır. 1595 yılında İstanbul’da ölmüştür.

2.Çocuğu: Şah Sultan

1544 yılında Konya’da doğdu. Çakırcıbaşı Hasan Efendi ile izdivaç etmiştir. İlk eşi ölünce Silahtar Ali Paşa ile evlendirildi. 1577 yılında İstanbul’da ölmüştür.

3.Çocuğu: Fatma Sultan

1548 yılında Manisa’da doğdu. Osmanlı Sadrazamı Kanijeli Siyavuş Paşa’yla izdivaç etmiştir. 1580 yılında İstanbul’da ölmüştür.

4.Çocuğu: Esmahan Sultan

1545 yılında Manisa’da doğdu. Vezir-i Azam Sokullu Mehmet Paşa’yla izdivaç etmiştir. Adı bazı kaynaklarda İsmihan olarak geçer. 1585 yılında İstanbul’da ölmüştür.

Haseki Leyla Sultan 

Sultan Selim’in ikinci hasekisidir. 2.Selim’in şehzadeliğinden itibaren hükümdarlığı süresince yanında olan eşidir. Leyla Sultan’ın asıl adı bilinmemektedir. Hürrem Sultan, oğlu Selim için Leyla Sultan’ı seçmiştir. Kaynaklara göre 4 şehzade annesidir.

Çocukları: Şehzade Mustafa

2.Çocuğu: Şehzade Cihangir

3.Çocuğu: Şehzade Osman

4.Çocuğu: Şehzade Süleyman

Haseki Selimiye Sultan 

Selimiye Sultan, 2.Selimin üçüncü hasekisidir. Esas adı Maria’dır. Bosna kökenli ya da Venedikli olduğu bilinmektedir. Mihrimah Sultan tarafından kardeşi Selim’in haremine seçilmiştir. 1525 yılında doğmuştur. 1540 yılında 2.Selim’in haremine girmiştir. 3 çocuğu olduğu bilinmektedir.

Çocukları: Şehzade Abdullah

Şehzade Abdullah 1550 yılında doğdu. 1574 yılında abisi 3.Murat tarafından idam edildi.

2.Çocuğu: Şehzade Mehmet

Şehzade Mehmet, 1572 yılında babası 2.Selim’den iki yıl önce vefat etmiştir.

3.Çocuğu: Gevherhan Sultan

Gevherhan Sultan 1544 yılında Konya’da doğdu.  Kaptan-ı Derya Piyale Paşa’yla evlenmiş ve 1578 yılında vefat etmiştir.

Selimiye Sultan ve Nurbanu Sultan arasındaki anlaşmazlık pekçok kaynakta belirtilmiştir. Selimiye Sultan’ın Trabzon Sarayı’na sürgün edilmesi bu hadiselerin bir neticesidir. Kaynaklar da Nurbanu Sultan’ın entrikaları yüzünden olduğu yazar. Galiba Nurbanu Sultan’a bir zararı dokunmuş ki çocuklarından uzağa hatta bir daha dönmemek üzere sürgün edilmiş Selimiye Sultan. 1596 yılında Trabzon Sarayı’nda vefat etmiştir. Çocuklarından ayrı bir hayat çok acı olsa gerek. Üstelik oğlu Abdullah idam edilirken yanında olamamış. İşte bu daha da acı.

Bazı tarihçilere göre 2.Selim’in 11 çocuğu dışında 2 çocuğu daha vardı. İkisi de şehzadedir fakat anneleri bilinmemektedir. Bu şehzadelerin adı, Şehzade Mahmut ve Şehzade Alemşah’tır. Ben bir diğer eşi Emine Sultan’dan veya diğer eşlerinden Beyazbahar Sultan veya Esma Sultan’dan olduklarını düşünüyorum. Onlar hakkında pek bir bilgi yoktur.

3.Murat 5 erkek kardeşini de boğdurtmuştur. 2.Selim vefat ettiğinde 6 oğlu da hayattaydı. Sadece oğlu Mehmet kendisinden iki yıl önce vefat etmiştir.

Editör: Fatih Düz – 23.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Tarih derslerinin birbirini kopyalayan tekrarlarından ve ilgi çekicilikten azadeliginden sonra bu şekildeki ayrıntı tarihi çok güzel elinize sağlık. İnsan sadece padişahı değil, eşlerini, yeme icmelerini, okuduklarını vs merak ediyor ama ne yazık ki ulaşabileceğimiz kaynak ve araştırma çok sınırlı. Umarım derinlemesine incelemelere devam edilir de merakımız destekleyen yazılar artar.

    Toplumsal Cinsiyet Kapsamında, Kadınlığın “Kutsal” Anneliğe Sosyolojik Dönüşümü

    Anime Sevenlere Özel! Bir Solukta Bitirebileceğiniz Anime Diziler