içinde

HavalıHavalı

Osmanlı Devleti’nin Manevi Kurucusu: Şeyh Edebali

Osmanlı Devleti’nin manevi kurucularının Şeyh Edebali ve Dursun Fakih olduğu aşikârdır fakat bu kişiler ile ilgili temel bilgilerin dışında çok fazla fikir sahibi değiliz. Aslında Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve devletin temellerinin sağlam atılmasında oldukça önemli bir role sahiptirler. Örneğin; Dursun Fakih, Osman Gazi adına hutbeyi okuyan ilk kadı olarak bilinir fakat hayatı hakkında maalesef çok fazla bilgi sahibi değiliz. Bu yüzden her daim tarihi doğru kaynaklar ile okumamız ve araştırma yapmamız gereklidir.

Benzer bir başka durum ise; yine Osmanlı Devleti’nin farklı bir manevi kurucusu rolünü üstlenen Şeyh Edebali için de geçerlidir. Osman Gazi’nin kayınbabası olduğunu biliyoruz fakat geçmişi ve tarihsel önemi hakkında çok fazla bilgimiz yok. Bahsi geçen sebeplerden dolayı, Osmanlı Devleti’nin manevi kurucularından biri olan Şeyh Edebali hakkında kısaca bilgiler verilecektir.

Şeyh Edebali Kısaca Kimdir?

Mevlâna Celaleddin Rumi ve aynı zamanda Şeyh Sadrettin Konevi ile aynı zamanlarda yaşamıştır. Osmanlı Devleti’nin manevi kurucularından biri olan Şeyh Edebali, 1206 yılında Merv adı verilen bölgede doğmuştur. Necmeddin ez-Zahidi’nin öğrencisidir. Şeyh Edebali ilk tahsilini Karaman’da tamamlamış ve devamında Dımaşk’a (Şam) gitmiştir. Dımaşk’ta ise; dönemin tanınmış alimlerinden ikisi olan Sadreddin Süleyman b. Ebül-iz ve Cemalettin el-Hasiri gibi bilge kişilerden dini ilim dersleri almıştır.

Şamdan ülkesine döndüğü vakitte ise; kendisini tasavvufa doğru yöneltti. Eskişehir’in yakınlarında bulunan İtburnu adlı bir köye yerleşti. Köyde bir zaviye kurdu. Ardından köyde bulunan insanlara yol göstermeye başladı. Aşıkpaşazade; köydeki zaviyenin hiç boş kalmadığını kaydeder. Ayrıca fakirlerin her türlü ihtiyacını gidermeye çalışan Şeyh Edebali’nin bu sebeple bir koyun sürüsünün olduğundan da bahseder.

Editör: Yusuf Alper EVCİL – 21.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Aykutalp BALKAN tarafından yazıldı

Genç bir yazar ve şair

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Lucid Rüya İle Rüyalarınızın Kontrolünü Elinize Alın!

    Poenari Kalesi: İnsan Kanıyla İnşa Edildi!