içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Çin’in Siyah Saçlı Rapunzel Köyü Sanki Bir Kitaptan Fırlamış Gibi Görünüyor

2019 yılına kadar, küresel şampuan pazarının tahmini 25,73 milyar dolarlık bir değere ulaşması bekleniyor. Ancak güney Çin’in Guangxi eyaletinin dağlarının derinliklerinde, Huangluo Köyü’nün kadınları sektöre tek kuruş bile katkıda bulunmayacaklar – çünkü görünüşe göre  buna değmez … (üzgünüz L’Oréal). 

Etnik kadınlardan oluşan Yao azınlığı için saç, onların en değerli varlığıdır. Antik yerleşim, Çin genelinde “Uzun Saçlı Köy” olarak bilinir ve hatta Guinness dünya rekorları kitabı tarafından “dünyanın en uzun saçlı köyü” olarak tanınır. Simsiyah saçlarını 2,1 metre (6,8 fit) uzunluğa kadar uzatırlar ve yaşlılıklarına kadar güçlü ve sağlıklı (ve grilerden arınmış) görünmesini sağlamayı başarırlar. Onların sırrı? Fermente pirinç suyuyla yıkanırlar. Bilirsiniz, pirinç durulamadan veya kaynatıldıktan sonra kalan süt rengi sıvı kalıntısı bırakır. Doğudaki imparatorluk prensesleri kadar bu köy kadınları için de güzel saçların sırrı antik çağlardan beri aynıdır.

Adını geleneksel kırmızı giysilerden alan Huangluo’nun Red Yao kadınları için saç her zaman önemli olmuştur. Kendi saçına gerçekten takıntılı birini tanıdığınızı mı sandınız? Huangluo’da o kadar kutsal kabul edilir ki, yakın zamana kadar hiç kimsenin bir kadının gevşek buklelerine kocası ve çocukları dışında bakmasına bile izin verilmiyordu.

Halkın içinde saçlarını savurmak büyük bir “hayır hayır”dı, o kadar ki, evlilik evinin dışındaki bir yerli ya da yabancı bir gezgin bir göz yakalarsa, damadı olarak kadının ailesiyle üç yıl geçirmek zorunda kalacaklardı. Bu eski kurallar, 1980’lerin sonunda, muhtemelen bölgeye turizm akışının, bir zamanlar ilin en fakirleri arasında yer alan uzak köy için bir gelir kaynağı haline gelmesiyle rafa kaldırıldı. Bu artık Huangluo için geçerli değil ve sonunda saçlarını uzatmanın uzun ömür, zenginlik ve iyi şans getirdiğine dair eski inançlarına oldukça iyi uyuyor. Saç ne kadar uzun olursa, kişi o kadar şanslı olacaktır.

82 hane ve 400 köylüden oluşan köyde normal gündelik işlerin ve görevlerin yanı sıra, Rapunzelvari saçlı kadınlar günde birkaç kez gruplar halinde şarkı söyleyip performans sergileyecek, uzun saçlarını turistlere sergileyecek ve onun sezonunda ayda 300 dolardan fazla kazanacaklar.

Huangluo’nun kadınları 18. yaş günlerinde hayatlarında sadece bir kez saçlarını kesebilirler. Ancak, kesilen saçlar sadece Kardashian marka saç uzatma paketine girmek için tam olarak satılmıyor. Burada kızın büyükannesine verilir ve bir süs başlığı haline getirilir. İronik bir şekilde, genç kadının bir sevgili aramaya başlaması gereken kulak hizasında bir saç kesimi ile bu zamanda yapılan ritüel tesadüf değildir. Evlendiğinde, saç damada hediye edilir ve daha sonra günlük saç modelinin bir parçası olur.

Aslında, saç uzatma fikrinin orijinal olarak saçları üç demetten oluşan Red Yao kadınlarından geldiği bile söylenebilir: kendi saçı, düğünden önceki saç ve üçüncüsü düşen iplerden yapılmıştır. Her gün toplanan ve bakımı yapılan saçlar. Üçü de özenle sarılmış bir saç modeli oluşturmak için bir araya geliyor. Farklı saç modelleri de taşıyıcının farklı sosyal statüsünü temsil eder.

Örneğin, saçı başının üstüne yuvarlak bir tepsi gibi sarılırsa, evli olduğu halde çocuğu olmadığı anlamına gelir. Evli ve çocukluysa, sarılı stilinin önüne bir topuz takacak – belki bir bebek yumruğunu temsil etmek için?

Bu ilginç köy hakkında neler düşündüğünüzü merak ediyorum.

Editör: Sümeyye Özmen – 16.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bilim İnsanları, 7 Milyon Yıl Önce İki Ayak Üzerinde Yürüyen Antik İnsan Atasını Buldu

    Kızıldeniz’in Altında Keşfedilen Ve İçindeki Her Canlıyı Öldüren “Ölüm Havuzu” Nedir?