içinde

HavalıHavalı

Sinema Tarihinin Kilometre Taşı: Esaretin Bedeli

Bugünkü yazımda keyifle izlediğim film olan Esaretin Bedeli hakkındaki görüşlerimi paylaşacağım..

Frank Darabont’un yazdığı ve yönettiği, başrollerinde Tim Robbins ve Morgan Freeman’ın yer aldığı 1994 yapımı Amerikan dram filmidir.

Morgan Freeman’in oynadığı efsane filmlerden biridir.

Esaretin Bedeli filmini ilk kez lise yıllarımda izlemiş olduğum ve birkaç gün önce tekrardan izleyerek mükemmel bir film olduğunu hatırladığım, iki saatlik film süresi boyunca insanı bir dakika bile sıkmayan, aksiyonu olmayan ama bir o kadar da heyecanlandıran bir şaheser.

Film ile birlikte özgürlüğün değeri nedir ve özgürlük uğruna bir insanın neler yapabileceğine dair kurgulanmış kült bir filmdir fikrimce.

Ölümsüz bir film. İyilerin kazanacağını ortaya koyan insanı iyiliğe inandıran bir başyapıt.

Esaretin Bedeli izleyenleri en samimi duygularında bir gezintiye çıkarmayı başarıyor. Haksızlığa uğrayan bir adamın hikayesini yaşatıyor size, en samimi hali ile dostluğu, özgürlüğü için çaba harcamayı yaşatıyor. Başlı başına bir yolculuk başrol oyuncusuyla birlikte sizde o zorlu süreci yaşayıp olgunlaşıyorsunuz bir nevi.

Genellikle fimleri tekrarlayarak izlemem ama ilk izleyişimin üzerinden belli bir süre geçtikten sonra hatırlamak için tekrar izlediğimi söylemiştim. “Umut daima vardır” mottosu başka bir filmde geçse klişeliğe vurur geçerdim fakat senaryoyla birlikte bütünleşmiş, kalıcı etki bırakmış bir cümle oldu benim için.

Esaretin Bedeli filmini her izlediğinizde başka bir detaya takılmamak mümkün değil. Gerek hikayesiyle, gerek de görsel olarak yeni farkettiğiniz birçok şey mutlaka oluyor.

Zekanın karşısında her şeyin herkesin köle oluşu, adalet, dostluk gibi yegane güzel derslerin verildiği her şeyi ile bambaşka bir film.

Esaretin Bedeli filmini ilk izlediğim zaman olan lise yıllarımı hatırlıyorum da uzun süre etkisinden çıkamamıştım. Eğer bir filmi izledikten sonra karakterler üzerinde düşünüyorsanız, o film size anlatmak istediğini anlatabilmiştir diye düşünüyorum.

İşte Esaretin Bedeli bunu çok iyi yapıyor. İzleyenleri düşünmeye itiyor. Bu sebepledir ki hala bu filmden bahsederken gelmiş geçmiş en iyi film olarak bahsedilmektedir.

Bence Esaretin Bedeli için normal bir film demek yanlış olur, çünkü filmin ötesinde bir hayat hikayesi ve buna bağlı olarak verilen mücadelenin ele alınması itibariyle müthiş bir öykü ve ölünmeden kesinlikle ve kesinlikle izlenmesi gereken hayatımda izlediğim en iyi film.

Filmin karakterleri ve gösterilen oyunculuklar sizi sanki film izliyormuş gibi değil de gerçekten de o karakterlerin yanında sizde o olayları yaşıyormuş hissi veriyor.

Dolayısıyla bütün bunlar düşünüldüğünde bu film hala daha tartışmasız gelmiş geçmiş en iyi filmdir.

Mükemmel bir şekilde kurgulanmış şahane bir film, hem verdiği mesajlarla hem de hayatın içinden diyologlarıyla, şaşırtıcı kurgusuyla ölmeden önce herkesin mutlaka izlemesi gereken filmlerden biridir.

İzlenmesi gereken filmler arasında en başları çekmesi gereken bir film dedik, içerdiği mesajlar gerçekten aşırı güzel ve filmin de aşırı kaliteli olduğunu düşünüyorum. Çok geç izlemiş sayılmasam da daha erken izlemiş olmayı isterdim fazlasıyla etkileyiciydi.

Ölmeden önce izlenmesi gereken 100 film listesinde her zaman kendisine yer bulan bir film. İMDB puan sıralamasında yıllardır ilk sırada olan ve devrilemeyen filmdir.

Film IMDB kullanıcılarına göre tarihin en iyi filmi olma özelliği taşımaktadır. Başarılı oyuncu Morgan Freeman bize harika bir oyunculuk sergilemiş, aynı zamanda Tim Robbins ”Umut daima vardır” mottosunu o kadar derinden işlemiş ki filmde insanın kendisini bulmasını sağlamış.

Film tek bir olayı ele alsaydı aldığı bunca övgü fazla gelebilirdi fakat değindiği çok fazla nokta var, bu açıdan bakıldığında yapılan tüm iltifatları hak eden bir film.

Filmin son sahnesi hala hatırımda.

”Unutma Red, umut iyi bir şeydir. Belki de en iyi şeydir ve iyi şeyler asla ölmezler.”

Kesinlikle bir klasik. İzlenmeli, hayat hakkında ders çıkarılmalı, hüzünlenmeli, üzülmeli, gülümsemeli, ağlamalı, mutlu olmalı.. bu filmi yaşamalısınız.

Oldukça akıcı, fazlasıyla samimi ve yer yer gerçekten şoke edici.

Filmde almanız istenilen mesajı almasını bilirseniz Esaretin Bedeli içerisinde herkese özgü mesajlar barındıran bir film olma özelliği taşımaktadır.

Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

İzleyecek olanlara keyifli seyirler dilerim.

Editör: Astropower – 20.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yerli Diziye Yeni Soluk: Kusursuz Kiracı

    5 Büyük Kişilik Kuramı