içinde

Bilim İnsanlarının Yeni Keşfettiği Yürüyen Köpekbalığı ile Tanışın!

Kulağa kabus gibi gelebilir ama bilim insanları karada yürüyen bir köpekbalığı üzerinde çalışıyorlar. Genç apolet köpekbalıkları, kürek şeklindeki yüzgeçlerini kullanarak suya girip çıkabilirler. Bu, araştırmacıların “hayatta kalmanın tüm kurallarını çiğnemek” olarak tanımladıkları bir evrimdir. Resifte yaşayan türleri, hiç oksijen olmadan yaklaşık iki saat dayanabilir. Ancak henüz iç kesimlere kadar gidenleri hakkında net bir bilgi yok.

Bu nadir bulunan balıklar, solucanlarla, küçük balıklarda ve kabuklularla beslenerek hayatta kalıyor. Apolet köpekbalıkları, Avustralya’nın Güney Büyük Bariyer Resifi çevresindeki resif düzlüklerinde yaşar; bu habitat, giden gelgit tarafından tamamen izole edilebilir. Diğer yürüyen köpekbalığı türleri Avustralya, Endonezya ve Papua Yeni Gine çevresinde bulunabilir. Gelgit değiştiğinde, köpekbalıkları sığ kaya havuzlarında kapana kısılabilir. Türler hayatta kalabilmek için iki saate kadar oksijensiz baş edebilecek ve yüzgeçleriyle sürünerek hareket edecek şekilde evrimleşti. Florida Atlantik Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, bunun “hayatta kalmanın tüm kurallarını çiğnediği” belirtildi. Bilim insanları, bir apolet köpekbalığının erken gelişiminde yürüme ve yüzme yeteneklerinin nasıl değiştiğini araştırıyorlar. Yumurtadan yeni çıktıklarında, içselleştirilmiş bir yumurta sarısı kesesinden hayatta kalırlar, oysa biraz daha yaşlı yavru köpekbalıkları kendi yiyeceklerini ararlar. Sarısı, yeni doğanlara şişkin bir göbek verir. Ancak bilim insanları, vücut şeklinin ne kadar hızlı hareket edebilecekleri konusunda çok az fark yarattığını bulmayı başardı. WWF, AB’nin küresel köpekbalığı eti ticaretinin yüzde 22’sini oluşturduğunu söylüyor.

Avustralya’daki köpekbalıklarını acımasız itlaf programlarından korumaya nasıl yardımcı olabiliriz? 

Araştırmanın kıdemli yazarı Dr. Marianne E. Porter, “Apolet köpekbalığı hareketini incelemek, bu türün ve belki de ilgili türlerin habitatlarındaki zorlu koşullar içinde ve bu koşullardan uzaklaşabilme yeteneğini anlamamızı sağlıyor” dedi.

Köpekbalıkları, yürüme yeteneklerini “havadan ve sudaki yırtıcılardan kaçınmak için küçük resif yarıklarına manevra yapmak” için kullanıyor. Aynı zamanda avlarını da bu şekilde besliyorlar. Köpekbalığının yürüme yetenekleri, zorlu çevresel koşullar ile bağlantılıdır. Dr. Porter, iklim değişikliğinin, gelecekte bu koşulları nasıl değiştireceğine dair daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunuyor.

Editör: Ayşe Tunç – 20.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Çocuk Kütüphanelerinin Önemi ve Çocuklara Yönelik Kütüphane Programı Oluşturma

    USAIN BOLT: Dünyanın En Hızlı Adamının Doğum Günü