içinde

HavalıHavalı

NASA’dan Yeni Keşif: Mars Önceden Tıpkı Dünya Gibi Bir Su Gezegeniymiş!

Mars’ın çok eskiden magma suyuyla buluşmuş olduğuna dair kanıtlar bulundu! Jeologlar, Mars’taki Jazero kraterinin tabanının, milyarlarca yıl önce suyla etkileşime giren Magmatik kayadan oluştuğunu belirlediler.

Jazero kraterindeki Enchanted Lake, yolculuğuna başlamak üzere olan Perseverance gezgini, su ve volkanik olarak aktif bir Mars hakkındaki teoriyi daha da sağlamlaştıran önemli bir keşif yaptı. Gezici, Jazero Krateri’nin zemininin suyla etkileşime giren volkanik kayalardan oluştuğuna dair kanıt buldu.

Jazero krateri, bir zamanlar akan bir göle milyarlarca yıl önce ev sahipliği yaptığından, Perseverance gezicisinin karaya inip keşfedeceği yer olarak seçildi. Gezici kraterde antik mikrobiyal yaşam belirtileri arıyor.  Sulu bir ortamda kum ve çamur karışımından oluşan tortul kaya bulmayı umarken, buldukları iki tür magmatik kayaçtı; biri magmadan derinlerde, diğeri ise yüzeydeki volkanik aktivitelerde keşfedildi. Gezici gelmeden önce krater tabanı, kalın bir magmadan oluşmuş gibi görünen ayırt edici kayalar, Perseverance’ın kaya buharlaştırıcı lazeri ve yere nüfuz eden radarının, magmatik kayaların krater tabanını kapladığını tespit ettiği ortaya çıktı.

Sedimanter kayaçlar, Mars’taki eski mikrobiyal yaşamı saklamak için en iyi olasılığı barındırırken, Magmatik kayaçlar zaman tutucular gibidir ve içlerindeki kristaller, oluştukları anı tam olarak kaydederler.

Perseverance’ın proje bilimcisi ve baş makale yazarı Caltech’ten Ken Farley, “Topladığımız magmatik kayaların büyük bir bölümü, gölün Jezero’da ne zaman oluştuğunu bize anlatmaya yetecektir. Orada oluşan magmatik krater zeminin, kayalardan daha önce oluştuğunu biliyoruz.” Bu, bazı önemli soruları da ele alacaktır. Mars’ın iklimi ne zaman gezegenin yüzeyindeki göllere ve nehirlere elverişliydi ve bugün gördüğümüz kuru ve çok soğuk koşullara ne zaman dönüşebildi?

Öte yandan tortul kayaçlar, ıssız, çorak Mars topraklarının bir zamanlar yaşam bulguları olduğunu destekleyebileceğini gösteren antik mikroskobik yaşamın işaretlerini saklamak için de idealdir.

Patlayan Magma

Bilim insanları ayrıca Jezero’daki magmanın yüzeyde patlamadığı, bunun yerine patlamanın yüzeyin altında gerçekleştiği sonucuna vardı. Bununla beraber Dünya’da da bulunan bir mineral olan devasa olivin birikintilerine baktılar. Araştırmacılar, olivin’in zamanla erozyona maruz kalmadan önce yavaşça soğuyan magmanın, kayaların erimesiyle yeraltında oluştuğuna inanıyorlar.

Gökbilimciler ve jeologlar en son bulgulardan heyecan duysalar da, gezici gezegendeki Büyülü Göl’e ulaştığında daha fazla keşif elde etmeyi umuyorlar. Bilim insanları bu konuyla ilgili araştırmalarına devam ederken, gelen görüntüleri de bir yandan paylaşmayı istiyorlar. Mars’ın Dünya’ya bu kadar benzetilmesi bir kez daha akıllarda binlerce soruya ev sahipliği yapıyor. Gelecek günlerde yeni bilgiler paylaşacaklarını söyleyen araştırmacılar, NASA’nın yeni keşiflerini her geçen gün daha da merakla beklememize sebep oluyor.

Editör: Ayşe Tunç – 29.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Latince Nasıl Ölü Bir Dil Haline Geldi?

    Bir William Golding Eseri: Sineklerin Tanrısı