içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

Vücudunuzda D Vitaminini Artıracak 5 Önemli Yiyecek

D vitamini, vücudumuzun hücresel süreçlerini, nöromüsküler fonksiyonunu ve kemik yapımını destekleyen ayrıca serum kalsiyumunun koruması için gerekli olan yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemeye yardımcı olur.

Kemikleri, dişleri ve kasları sağlıklı tutmak için D vitamini içeren besinlere ihtiyaç vardır. D vitamini bağışıklık tepkisinde önemli bir rol oynar ve osteoporoz, kanser, depresyon, diyabet ve obezitenin önlenmesinde kritik öneme sahiptir. D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizm denilen kemiklerin yumuşaması durumu, yetişkinlerde osteomalazi denilen bir durumun neden olduğu kemik ağrısına neden olabilir.

D VİTAMİNİNİN GÜNLÜK DOZUNU ALMANIN EN KOLAY YOLLARINDAN BİRİ DIŞARI ÇIKMAKTIR

Güneş ışığı vücudun D vitaminini doğal olarak sentezlenmesini sağlar. İhtiyacınız olan tek şey güneşin direkt teninize  haftada 2-3 kez 5 ile 15 dakika temas etmesi. Vücut, cilt üzerine doğrudan temas eden güneş ışığından D vitaminini oluşturur. Cildinizin zarar görmesini önlemek için sabah veya öğleden sonra güneşlenmeye özen gösteriniz. Güneşe maruz kalma süreniz 10 ile 15 dakikayı geçiyorsa daima güneş koruyucu kullanmayı unutmayın.

D vitamini çok çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunmadığından ne yemeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Aslında D vitamini balık yağı dışında doğal besinlerde çok az miktarda bulunur.

En iyi kaynaklar arasında karaciğer, yağlı balık, yumurta sarısı ve balık yağları yer alır

.

BESLENME PLANINIZA EKLEMENİZ GEREKEN D VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN EN İYİ 5 YİYECEK

1. SOMON

Somon iyi bir protein, omega-3 yağ asitleri ve D vitamini kaynağıdır.

Somon, iltihabı azalttığı, kan basıncını düşürdüğü ve hastalık risk faktörlerini azalttığı gösterilen uzun zincirli omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.

Somon, kemik sağlığını destekleyebilen D vitamini ve fosfor açısından zengindir. Bazı araştırmalar, balık yemenin daha düşük osteoporoz riskiyle bağlantılı olabileceğini göstermektedir.

2. MANTAR

Mantar; bazı B vitaminleri, potasyum ve D vitamini kaynağıdır. Shiitake, portobello, morel ve cantharellus cibarius gibi her mantar türüne göre D vitamini seviyeleri değişir. Ayrıca ultraviyole ışığına maruz kalmış mantarlar daha da yüksek D vitamini seviyeleri içerir. Bu harika lezzeti salatanıza, omletinize ve yemek soslarınıza ekleyebilirsiniz

3. YUMURTA SARISI

Yumurtayı bütün olarak yememiz için bir nedenimiz daha var. D vitamini sadece yumurtanın sarısında bulunur. Yumurtalar ayrıca tüm temel amino asitlerinizi içerir ve harika bir kolin ve sağlıklı yağ kaynağıdır.

4. KONSERVE TON BALIĞI

D vitamini almanın kolay bir yollarından biri konserve ton balığıdır. Daha uzun raf ömrünün olması ve kolaylıkla tüketiminin sağlanması yönünden harika bir protein kaynağı olarak yemeklerinize katmak için pratik seçeneklerden biridir.

5. SARDALYA

Sardalya, bol miktarda protein, birçok temel vitamin ve mineral, omega-3 içeren besin değeri en yoğun deniz ürünlerinden biridir. Sardalya diğer balıklar gibi ağır metaller ve toksinler taşımazlar ve bu nedenle en temiz deniz ürünleri kaynaklarından biridir. Sardalya, hem protein hem de D vitamini yönünden güzel bir tercihtir.

D VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

D vitamini, günlük besin kaynağımızda kolayca bulunamadığı için çoğumuzun eksik olduğu önemli bir vitamindir. D vitamininden zengin yiyecekleri diyetimize eklemekle başlayabiliriz.

Her gün 1 yumurta, 2 su bardağı süt ya da ürünleri, haftada 1-2 yağlı balık tüketilmesiyle yetişkin insanlar D vitaminini gereksinimlerini karşılayabilir.

Yumurtalı omletinizi mantarla hazırlayın ve protein kaynağınızı somon veya sardalyadan yana kullanın. Yeterli D vitamini seviyelerine sahip olduğunuzdan emin olmak için bu yaz birkaç dakika daha güneşin tadını çıkarın!

Editör: Fatih Düz – 17.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Ece Kirmit tarafından yazıldı

2000 yılı Hatay doğumluyum. Haziran, 2022 yılında Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olup Eylül, 2021 Anadolu Üniversitesi Aşçılık bölümünü bitirdim.

Eğitim hayatım boyunca birçok hastane ve özel kliniklerde stajlarımı yaptım. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üsküdar Diyabet ve Obezite Merkezi, Tuzla Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi ve Tuzla Sağlıklı Yaşam Merkezi gibi birçok kurumda stajyer olarak görev aldım. Aynı zamanda birden fazla özel diyet kliniklerinde gönüllü olarak staj yapmış bulunmaktayım.

Öğrenim hayatım boyunca birçok eğitim ve kongrelere katılarak kendi alanında uzman eğitmenlerden sertifikalar aldım. 11. Ulusal Sağlıklı Yaşam Kongresi, II. Marmara Beslenme ve Diyetetik Zirvesi, Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği 5. Kış Okulu E-Toplantısı ve diğer katıldığım eğitimlerden sertifikalarım bulunmaktadır.

Eğitim hayatım devam ederken üyesi olduğum Psikodiyet Akademide 'Bağırsak Mikrobiyotası ve Psikoloji' üzerine düzenlemiş olduğum eğitimi zoom üzerinden yaklaşık 25 kişiye vermiş bulunmaktayım. Aynı zamanda 35 yaş üstü Tip-2 diyabetli bireylere yönelik kapsamlı bir beslenme eğitimini düzenledim. Eğitim hayatımda öğrendiğim ileri düzey karbonhidrat sayımı eğitimi üzerinde deneyimim bulunmakta olup Tip-1 diyabetli bireylere düzenlemeye devam etmekteyim. Yaptığım diğer çalışmalar arasında İstanbul’un Maltepe ilçesinde bir spor kompleksinde vücut geliştirme sporu ile uğraşan 18-35 yaş arası erkeklerin ergojenik besin kullanma durumları ve beslenme alışkanlıkları yer almaktadır.

TUBİTAK 2209A Üniversite Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında yürütücüsü olduğum ‘ Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi ve Total Antioksidan Kapasiteleri Arasındaki ilişkinin Saptanması’ adlı projemizin çalışmalarına devam etmekteyim.

Mutfakta yeni tarifler oluşturmak, kişiye özel diyet reçeteleri çıkarmak, hastalıklara özgü tıbbi beslenme tedavisi oluşturmak, seyahat edip farklı coğrafyaların yemek kültürlerini öğrenmek, fotoğraf çekmek hobilerim arasında olup sosyal medyayı da aktif olarak kullanmaya devam etmekteyim.

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Ünlü Türk Rapçi Sagopa Kajmer’in Doğum Günü!

    Zorbasız Reyting | Tozlu Yaka