içinde

MuhteşemMuhteşem

Roma İmparatoru Caligula’nın “Delilikleri” ve Hastalıkları

Herkesin daha çok Caligula adıyla tanıdığı Roma’nın üçüncü imparatoru Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, M.S. 12’de Roma’nın Antium adlı kentinde doğmuştur. Julio-Claudian Hanedanlığı’nın üyesidir. Annesi yaşlı Agrippina, babası ise Germanicus’tur. Agrippina’nın hayatta kalan altı çocuğundan üçüncüsüdür. M.S. 37-41 yılları arasında yalnızca 4 yıl gibi kısa bir süreliğine imparatorluğu yönetse de zalimliği ve yaptığı delilikler adını tarih sahnesine yazdırmayı başarmıştır. Hakkında “deli” denilse de yaptıklarının temelinde yatan faktörler, travmalar ve çeşitli nörolojik rahatsızlıklarının yanında bu yakıştırma oldukça yüzeysel kalır.

Erken yaşta yaşadığı travmatik birkaç olayın ergenlik ve yetişkinlik dönemini etkilediği bilinir. 2 yaşındayken ailesiyle birlikte askeri kampları seyahat etmeye başlamış; 3 yaşındayken annesi ona üniforma yapmış ve askeri kampta babasının askerleri ona botlarının küçük olması nedeniyle  “Caligula” adını takmışlardır. 7 yaşına geldiğinde ise askeri gezi sırasında babası gözü önünde suikaste uğramış ve bu olay Caligula üzerinde, ileriki yaşlarda suikaste uğrayacağına dair paranoyaya neden olmuştur. Küçük yaşına rağmen idamları izlemeyi sevmesi onun gaddarlığını ortaya çıkaran belirtilerden biri olarak gösterilir. Ergenliğinde üç kız kardeşiyle ilişkiye girmiş hatta en sevdiği kız kardeşini hamile bırakmıştır. Sonrasında çocuğun yarı tanrı olabileceğini düşünerek cenini parçalatmıştır. Tinto Brass’ın “Caligula” adlı filminde onun sapkınlıklarla dolu cinsel yaşamı aktarılmıştır.

Caligula’nın kendisini güzel bulmayan biri olduğu söylenir.  Fiziksel görünüşü; uzun boylu, ince kollu ve bacaklı, bir deri bir kemik, saçları yok denecek kadar az fakat vücudu aşırı kıllı biri olarak aktarılır. Bu fiziksel özellikler onun hipertiroidi olduğuna birer kanıt gibidir. Saç ve kıl takıntısı nedeniyle yanında keçi denmesini yasaklamıştır. Yüksek seslerden ve gök gürültüsünden korkuyordu. Vahşet onun için bir zevkti. İnsanların kafalarını kestirmekten büyük zevk duyuyor, işkenceleri izlemek ilgisini çekiyordu. Tıpkı küçük yaşta idamları izlemekten aldığı keyif gibi… İnsanların vücutlarını parçalatmayı, kestirmeyi seviyordu.

Rönesans Döneminde yapılmış bir portresi

M.S. 37-41 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nu yönetmek için tahtta kalmıştır. Tahtta geçişinin ilk yıllarında herkes onun iyi bir yönetici olduğunu düşünmüş ancak bu durum kısa bir süre sonra Caligula’nın ciddi şekilde hastalanmasıyla son bulmuştur. Romalı askerler ve yönetici sınıf için sık sık ziyafetler ve partiler düzenlemiş ancak bir süre sonra bu ziyafetler Caligula’nın sadist tutumu nedeniyle kan gölüne dönmüştür. 25 yaşında yakalandığı ölümcül bir hastalığın onun kişiliği ve davranışları üzerinde olumsuz etkiler bıraktığına inanılır. Bazıları onun Romalı patrisyenler tarafından içinde yüksek miktarda kurşun içeren şarap içirilmesi sonucu zehirlendiğini düşünmektedir. Bu davranışlarını açıklayan başka bir olasılık ise çocukluğunda yakalandığı epilepsiyi, M.S. 37’de status epileptikus olarak yaşamasıdır. Status epileptikus, 30 dakikadan daha uzun süren epileptik tek nöbet aktivitesinin veya ikiden fazla nöbetin hastanın bilinci açılmadan seriler halinde gelmesidir. Bu hastalık sonrası Caligula’nın cinselliğe aşırı düşkünleştiği, dürtü kontrol bozukluğu yaşadığı, aniden kahkahalar attığı, ruh halinin sürekli dalgalandığı, huysuz ve motivasyonsuz olduğu, sapkın davranışlar sergilediği, sadistleştiği bilinir. Ona atfedilen bazı hastalıklar şunlardır: Epilepsi, insomnia (uykusuzluk), ensefalit (beyin iltihabı), kurşun zehirlenmesi, nörosifiliz (Treponema pallidum bakterisinin neden olduğu bir beyin veya omurilik enfeksiyonu), bipolar bozukluk, hipertiroidi (tiroid hormonlarının fazla çalışması), anksiyete bozukluğu, kişilik bozukluğu (sosyopat), şizofreni, dürtü kontrol bozukluğu ve alkolizm… Aile üyelerinde de epilepsi rahatsızlığı olduğu öne sürülmektedir. Caligula’nın küçükken ani düşme atakları yaşadığı, bilincini kaybettiği ve doğrulmakta zorlandığı bilinir. Hatta epilepsi nöbetlerine bazen de ateş eşlik ediyordu.

Bazı tarihçiler Caligula’nın anksiyete bozuklukları ve uyku sorunu yaşadığını öne sürmektedirler. Bazıları ise nöbet geçirdiğini ve akıl hastası olduğunu. Fakat çoğu tarihçi, bu hastalıkların ruh sağlığını etkilediği ve kişilik bozukluğuna neden olduğu konusunda hemfikirdir. Ayrıca hastalığından sonra alkolik olmuş ve kendini tanrı ilan etmiştir. Narsist bir kişiliğe sahip olan Caligula’nın kendisini tanrı olarak görmesi üzerine halk ondan giderek nefret etmeye başlamıştır.

Tecavüz Caligula için adeta bir ritüeldi.  Roma dışından alınan kadınlara, misafirlerinin eşlerine ve hatta Romalı askerlere tecavüz ettiği bilinir. Caligula’nın sapıklıkları bunlarla da sınırlı kalmamış; tecavüz ettiği kişilerin cinsel performansları hakkında yorumlar da yapmıştır. Zulüm sınır tanımamış ve kardeşinin tahtta hak iddia etmemesi için onu öldürtmüştür.

“Incitatus” adlı atını çok seven Caligula, bir gün atını masaya davet etmiş ve ona altın kadehte şarap ikramında bulunmuştur. Atının yemlerini de fildişi yemliğe koydurmuştur. Çok sevdiği Incitatus’unu konsolos olarak atamış fakat bu durum gerçekleşemeden Caligula askerler tarafından öldürülmüştür.  Askerleri ve korumalarını sık sık alay edip aşağıladığı için Caligula kendi sonunu kendi hazırlamıştır. Caligula’nın 29 yaşında hayatına son veren olay da bu durumun yansıması olarak Caster ve Pollux tapınağındaki sarayına yaklaşırken korumaları tarafından vahşice bıçaklanmasıydı.

Deli olarak anılsa da Caligula aslında psikiyatrik anlamda bir deli değildi. Modern tıp sayesinde günümüzde Caligula’nın hareketlerini temellendirmek çok daha kolaylaşmaktadır. Epilepsi veya hipertiroidi gibi onun psikolojisini etkileyecek hem nörolojik hem de metabolik anlamda kompleks bir durum söz konusudur.

Tüm bu sahip olduğu hastalıkları düşününce Caligula’yı zalim ve deli olarak anmak ne kadar doğru insan düşünmüyor değil…

Editör: Astropower – 11.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Moonlighter tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İngilizce Öğrenirken Yapılan En Büyük Hatalar

    Vanessa Bryant Kocası ve Kızının Olay Mahalinde Çekilen Görüntülerinden Sonra Gözyaşlarıyla Mahkemeden Ayrıldı