içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Cengiz Han’ın DNA’sı Birçok Kişinin Kanında Geziyor; Belki Senin Bile

Söndürülemez bir kana susamışlık ve toprak açlığıyla Cengiz Han, Moğol İmparatorluğunu 12. yüzyılın sonlarında ve 13. yüzyılın başlarında Pasifik Okyanusu’ndan Tuna Nehri’ne kadar genişletti. Ve bu acımasız savaşçı kral, ardında sayısız kanlı savaş alanı bırakmış olsa da, arkasında şaşırtıcı bir üreme mirası da bırakmıştır. Aslında, bugün hayatta olduğu tahmin edilen 16 milyon erkek, Cengiz Han’ın çocuklarından oluşan uzun bir soydan geliyor.

Cengiz Han sekiz asır önce ölmüş olsa da, toprakları boyunca babası olan sayısız çocuk sayesinde mirası yerinde kalıyor. Bir fatih olarak stratejileri o kadar etkiliydi ki MS. 1206’da Asya’nın çoğunu yağmaladı ve gittiği her yerde çok sayıda çocuk babası oldu.

Bugün yaşayan 200 erkekten biri doğrudan Cengiz Han’ın soyundan geliyor.

Tarihçiler onun altı karısı ve sayısız cariyesi olan çok sayıda çocuğu olduğunu uzun zamandır biliyorlardı, ancak şaşırtıcı ayrıntılar ancak 2003 yılında yapılan bir çalışmada gün ışığına çıktı.

Amerikan İnsan Genetiği Dergisi’nde yayınlanan “Moğolların Genetik Mirası”, dünya erkek nüfusunun yüzde 0,5’inin Khan’ın genetik torunları olduğunu ve eski topraklarında yaşayan erkeklerin yüzde 8’inin aynı Y kromozomlarına sahip olduğunu buldu.

Sonuç olarak, Cengiz Han’ın kaç çocuğu oldu? Cevaplar bulanık olduğu kadar şaşırtıcı.

Korkunç Moğol Fatihi Cengiz Han’ın Yükselişi

MS 1162’de Moğol kabileleri arasındaki muazzam çatışma döneminde “Temüjin” olarak doğan Cengiz Han, eski bir savaşçı soyundan geldi ve babasının yakaladığı bir Tatar şefi tarafından vaftiz edildi. Khan’ın ayrıca sağ elinde bir kan pıhtısı tutarken dünyaya geldiği ve halkının, onun liderlik edeceğine inandığı bildirildi.Çünkü Türklerin eski bir inanışına göre elinde kan pıhtısıyla doğan çocuklar doğal liderlerdir.

Cengiz Han’ın en az altı karısı ve sayısız cariyesi vardı.

9 yaşındayken Khan’ın babası bir rakibi tarafından öldürüldü. Daha sonra kendi kabileleri tarafından reddedilen Khan ve ailesi yoksulluk içinde yaşadı. Yavaş yavaş, üvey kardeşi, Han’ın kızdığı bir gerçek olarak, ailenin başı olarak yerini talep etmeye başladı. Hayal kırıklığı duyguları, üvey kardeşini okla vurarak öldürmesiyle doruğa ulaştı.

Moğol platosunun göçebe kabilelerini birleştirmeye kararlı olduğu için kendi kabilesi dışından evlendi. Börte adında bir kadından dört erkek çocuk babası oldu. Cengiz Han’ın çocuklarına Jochi, Çağatay, Ögedei ve Tolui adları verildi ve o sayısız çocuk biriktirecekti.

Khan, Tatarları yok etmek için 20.000 adamı harekete geçirdi ve ordusunu kıta boyunca yönetti. Onlara ellerini kullanmadan ata binmeyi öğretti. Bu, düşmanlarını atlarından koparmak için cirit ve kancalı mızrak kullanmalarına izin verdi.

Khan, bir metreden uzun, erkek, hayatta kalanların ölümlerini emrettikten ve şeflerini diri diri kaynattıktan sonra, istediği her kadını cariye yaptı. MS 1206’da ordusu 80.000’e yükseldi ve ertesi yıl tüm düşman Moğol kabilelerinin yenilgisiyle Cengiz Han ya da “evrensel hükümdar” ve halkının yüce tanrısı olarak taç giydi.

Cengiz Han’ın Kaç Çocuğu Vardı?

2003 genetik araştırmasını yazan uluslararası uzmanlar grubunun aklında tek bir soru vardı: “Cengiz Han’la akraba olan kaç kişi var?” Bulmak için, eski Moğol imparatorluğunun içinde ve yakınında yaşayan 40’tan fazla popülasyondan 10 yıllık bir süre boyunca toplanan 5.000 kan örneğini araştırdılar.

Cengiz Han (sol üstte) ve onun soyundan gelenlerden bazıları.

İmparatorluğunun eski sınırları dışında kalan tek bir nüfus, onun soyunun izlerini verdi. -Farsça konuşan Hazaralar etnik grubu Afganistan ve Pakistan-

Genetikçi ve araştırmanın ortak yazarı Spencer Wells, “Hazaralar bize Cengiz Han ile bağlantıya dair ilk ipucumuzu verdi” dedi. “Doğrudan onun soyundan geldiklerini söyleyen uzun bir sözlü gelenekleri var.”

Wells, kan örneklerinin Y kromozomunu sıfırladı. İnsan genomunun diğer kısımları gibi standart rekombinasyona uğramadığı ve her zaman babadan oğula geçtiği için, genellikle değişmeden kalır.

Çalışma, “Birkaç olağan dışı faktöre sahip bir Y-kromozomal soyu belirledik.” dedi. “Asya’nın büyük bir bölgesinde, Pasifik’ten Hazar Denizi’ne kadar uzanan 16 popülasyonda bulundu ve yüksek frekansta mevcuttu: Bu bölgedeki erkeklerin ~%8’i onu taşıyor ve bu nedenle dünyadaki insan toplamının ~%0.5’ini oluşturuyor.”

Uzmanlar, 1000 yıl öncesinden Han’ın kendisine ait belirli bir soy buldular ve bugün hayatta olan 200 erkekten 1’inin onun soyundan geldiğini ortaya çıkardılar. Tesadüfen, bazı bilginler, saltanatı sırasında 1000’den fazla kadını hamile bıraktığını tahmin ediyor. Genetikçiler, Khan’ın topraklarının genişlemesi ile tohumunun yayılmasının bağlantılı olduğunu eklediler.

Pakistanlı Hazaralar, Cengiz Han’ın genetik torunları olduklarına inanıyor.

Yazarlar, “Moğol imparatorluğunun kuruluşuna eşlik eden tarihsel olarak belgelenmiş olaylar, bu soyun yayılmasına doğrudan katkıda bulunurdu.” diye yazdılar.

Bugün Cengiz Han’ın Çocuklarının İzini Sürmek

21. yüzyıl sonunda Cengiz Han’ın soyundan gelenlerin izini sürmeyi bilimsel bir çaba haline getirirken, şahsen kaç çocuğun babası olduğu belirsizliğini koruyor. Ne de olsa, Börte’den yalnızca ilk dört oğlu resmen tanındı. Jochi’nin en az 16 çocuğu vardı, Çağatay ise 15’inin babasıydı.

Wells, “Bu, kültürün insan popülasyonlarındaki genetik çeşitlilik ve çeşitlilik kalıplarında çok büyük bir rol oynadığının açık bir örneğidir.” dedi. “Bu, insan kültürünün tek bir genetik soyun sadece birkaç yüzyıl içinde bu kadar büyük ölçüde artmasına neden olduğu belgelenmiş ilk vaka.”

Bu arada Cengiz Han, MS. 1227’de gizemli nedenlerle öldü. Avustralyalı araştırmacılar, yaklaşan ölümünü, Moğol moralini korumak için sakladığını, enfeksiyon söylentileri olduğunu iddia etti. Hatta bir efsane, bir savaşçı prensesin Khan’ı hadım ettiğini ve kan kaybından ölmesini izlediğini iddia etmeye cesaret etti.

Sonunda, tutkulu bilim adamları ve tarihçiler, Cengiz Han’la kaç kişinin akraba olduğunu düşünmeye devam ediyor. Cevap nihayetinde bir şekilde bilinmezliğini koruyor, çünkü yalnızca mezarının keşfi ve genetik materyalinin çıkarılması meseleyi kesin olarak çözebilir.

Editör: Sümeyye Özmen – 11.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Televizyon Tarihinin Unutulmaz Okul Dizileri

    Rüyalar Hakkında Şaşıracağınız Anlamlar