içinde

Sıcaklardan Muzdarip Misiniz? İşte Şu Anda Dünyanın En Sıcak Yerleri

  • Rekor kıran sıcak hava dalgaları bu yaz kuzey yarımküreyi acımasızca vuruyor.
  • Dünyada ayrıca her yaz günü aşırı sıcaklıkların olduğu, neredeyse hiç yağmur yağmadığı başka bölgeler de var.
  • İşte dünyadaki en sıcak yerlerden 10 tanesi.

1. Ölüm Vadisi, Kaliforniya

Ölüm Vadisi, Kuzey Mojave Çölü, Doğu Kaliforniya, ABD’de bulunan bir çöl vadisidir. Kuzey Amerika’daki en kurak yer, çünkü kısmen, yağışları ve bitki örtüsünün büyümesini engelleyen dört dağ silsilesinin yağmur gölgesinde yer alıyor. Ve kısmen yüksek dik vadi duvarları sıcak havayı serbest bırakmak yerine vadi tabanında hapsettiği için dünyanın en sıcak yerlerinden biridir. Güneş hava kütlelerini yeniden ısıtırken, Ölüm Vadisi’nin sıcaklığı artar.

Bazı meteorologlar ölçüme şiddetle karşı çıksa da, Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, Ölüm Vadisi’nde şimdiye kadar kaydedilen en sıcak hava sıcaklığı, 10 Temmuz 1913’te Furnace Creek adlı bir köyde 57 °C idi. Ölüm Vadisi Milli Parkı’nın merkezi yer almaktadır. Bu, Dünya’da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıklardan biridir. Death Valley’deki Furnace Creek, 15 Temmuz 1972’de kaydedilen 93.9 °C ile dünyadaki en yüksek yer sıcaklığı rekorunu da elinde tutuyor. 1913 hava sıcaklığı 2020 ve 2022’de aşıldı, ancak bu yüksek rakamlar, henüz WMO tarafından onaylanmamıştır.

2. El Aziziye, Lidya

Trablus’un 41 km güneybatısında bulunan bu küçük kasaba, 13 Eylül 1922’de 58ºC gibi aşırı bir sıcaklık kaydetti. Bu, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yapılan bir araştırmanın ölçümü geçersiz kıldığı 2012 yılına kadar dünya rekoruydu.

Bununla birlikte, Aziziya, yaz aylarında genellikle 48ºC ulaştığı için hala Dünya’nın en sıcak yerlerinden biridir.

3. Ghadames, Libya

Ölüm Vadisi’nin kayıtları resmi olarak geçersiz kılınsaydı, yaşanılan bir yerde kaydedilen en yüksek sıcaklık rekoru muhtemelen Libya’ya, daha spesifik olarak Trablus’un 462 km güneybatısında bulunan vaha kasabası Ghadames’e geri dönecekti.

Ghadames, Temmuz ayında ortalama 41ºC sıcaklığa sahip uzun ve sıcak yazlara sahiptir. Ghadames’te şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 55ºC (Dünya’nın en sıcak yerlerinden biri olarak kabul edilen Tunus vaha kasabası Kebili) ile aynı. Bu kayıtların her ikisi de kısmen olası kayıt hataları nedeniyle tartışmalı olsa da.

4. Dallol, Etiyopya

Dallol, Etiyopya’daki Afar Üçgeni’nin kuzey kısmı olan Danakil Depresyonunda deniz seviyesinden 130 metre aşağıda bulunan volkanik bir kraterdir. Dallol, aşırı tuzlu ve aşırı asidik tuzlu su boşaltan kaplıcalarıyla bilinir.

Bölge, kükürt havuzları, tuz birikintileri, küçük gayzerler, rimstone oluşumları ve aktif kaynaklardan ve fumarollerden yayılan soy gazlarla doludur.

Genel olarak, Dallol’un renkli manzarası doğaüstü olarak tanımlanabilir.

Dallol’un karasal hidrotermal sistemi, bölgeyi çok sıcak yapan bir kül konisi yanardağının etrafında yer almaktadır. Bölgenin yıllık ortalama yüksek sıcaklığı 41.2 °C olup, en sıcak aydaki sıcaklıklar 46.7ºC’ye ulaşır.

Dallol aynı zamanda kaplıcaların yanına kurulmuş bir maden yerleşiminin adıdır. Köy şimdi terkedilmiş, ancak 1960’dan 1966’ya kadar yerleşim olduğunda, yerleşim yeri için yıl boyunca en yüksek ortalama sıcaklık rekorunu elinde tutuyordu: 34.6ºC. Dallol ayrıca yıl boyunca en yüksek ortalama hava sıcaklığına sahip yerdir.

Dallol’de şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 49 °C idi.

Dallol, 1960’larda bir yerleşim yeri için yıl boyunca en yüksek ortalama sıcaklığa sahipken, bugün bu ayrım muhtemelen Suudi Arabistan’ın Mekke’sine gidiyor.  Yıllık ortalama 30°C sıcaklığa sahiptir. Yaz aylarında sıcaklık 48°C’ye ulaşabilir. Suudi Arabistan’ın Jazan Şehri, çok benzer yıllık ortalama sıcaklıklara sahiptir.

5. Kristaller Mağarası, Meksika

Bu mağara, Meksika, Chihuahua, Naica kasabasında, 300 metre derinlikte yer almaktadır. 10 metre uzunluğundaki selenit kristalleri de dahil olmak üzere şimdiye kadar bulunan en büyük doğal kristallerden bazılarını içeren bir yeraltı odası gibidir. Mağara ayrıca, sıcaklığı çok sıcak ve nemli yapan bir magma girişinin üzerinde yer almaktadır.

Korunmasız insanların on dakikadan fazla orada kalmasına izin vermeyen dayanılmaz bir cehennem ve %90-99 nemli 58ºC hava sıcaklıkları nedeniyle mağara çoğunlukla keşfedilmemiş durumda.

Mağara şu anda erişilebilir değil, ancak olduğu zaman, ziyaretçilerin ve araştırmacıların nefes almalarına yardımcı olmak için özel bir soğutma giysisi ve maske takması gerekiyordu.

6. Araouane, Mali

Araouane, Sahra Çölü’nün Mali kesiminde küçük bir köydür. Bu, dünyanın en sıcak bölgelerinden biri olan Sahra Çölü’nün batı kısmıdır.

Araouane’de, her yıl yaklaşık altı ay (Nisan’dan Eylül’e kadar) aşırı derecede sıcaktır, ortalama günlük sıcaklıklar 39°C’nin  üzerindedir ve zirveler yaklaşık 46.6°C kadardır. Araouane’de yılın en sıcak ayı, ortalama en yüksek 42°C ve ortalama en düşük 29°C ile Haziran’dır.

1945 yazında Araouane, orada kaydedilen en yüksek sıcaklığa, 54ºC sahipti, ancak bu ölçümlerde bugün kabul edilmeyecek türde termometreler ve sığınaklar kullanıldığı iddia edildi.

7. Tirat Zvi, İsrail

Tirat Zvi, Ürdün nehrinin batısında, İsrail-Ürdün sınırının yakınında bulunan bir tarım topluluğudur. Deniz seviyesinin 220 metre altında bulunur ve 21 Haziran 1942’de Asya’da şimdiye kadarki en yüksek gündüz sıcaklığını kaydetti. Ölçümün geçerliliği sorgulansa da, termometrenin o gün 54ºC olduğu görülüyor.

Daha sonra 21 Temmuz 2016’da Kuveyt’in kuzeybatısındaki bir hava istasyonu olan Mitribah’ta çok benzer sıcaklıklar kaydedildi; ve 29 Haziran 2017’de İran’ın Ahvaz kentinde.

8. Lut Çölü

Dasht-e Lut veya Lut Çölü, İran’da ıssız bir tuz çölüdür ve şu anda Dünya’daki en sıcak yüzey sıcaklığına sahip olma rekorunu elinde tutabilir: 2018’de 80.8°C. Ertesi yıl, Sonoran Çölü’nün bir parçası Meksika-ABD sınırı boyunca görünüşe göre aynı yüksek seviyeye ulaştı.

Bu sıcaklıklar, NASA’nın Aqua uydusu üzerine kurulu Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradiometresi (MODIS) ile ölçülmüştür. Son yazılım geliştirmeleri, MODIS’in çözünürlüğünü keskinleştirdi ve aşırı sıcak noktalara odaklanmayı mümkün kıldı.

Bu ultra-sıcak zemin sıcaklıkları sadece küçük bir alanda ve hava sıcaklıkları daha düşük, ancak yine de Lut Çölü şu anda gezegendeki en yaşanılmaz bölge olabilir. Aslında Farsça adı “kızarmış buğday” anlamına gelir ve bir yük buğdayın kazara çöle bırakıldığını ve sıcaktan hızla kavrulduğunu anlatan yerel bir efsaneye atıfta bulunur.

Editör: Fatih Düz – 02.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Neden “Elon Musk” Uzaya Binlerce Uydu Fırlatıyor?

    Füruğ Öldü, Sen Kuşları Hatırla!