içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Erotomani: Hayali Aşık Sendromu ve Saplantı

Birçoğumuz ya kendisi tecrübe etmiş ya da filmlerden, haberlerden duymuştur. Saplantılı/takıntılı kişiler her an karşımıza çıkabilir ve hayatımızı korkunç bir hale dönüştürebilir. Ancak saplantının ötesinde bir kişilik bozukluğu olan Erotomani‘yi çok azımız duymuş olabilir. Erotomanisi olan bir kişiyle mücadele etmek oldukça zordur ve sağlıksız sonuçları beraberinde getirebilir. Maalesef bu tür olayların ölüm ile sonuçlananları bile var. Özellikle birçok kadın, saplantılı ”aşık”ları tarafından öldürülüyor. Veya birçok erkek, sevdiği kadının erotomanisi olan bir kadın tarafından öldürüldüğüne şahit olabiliyor.

Bu duruma ilk referanslar Hipokrat, Freud, GG de Clérambault’un çalışmalarında bulunur.1623’te erotomani, Jacques Ferrand’ın (Maladie d’amour ou Mélancolie érotique) adlı bir incelemesinde bahsedilmiştir ve yaygın kullanıma kadar “erotik paranoya” ve “erotik öz-göndergeli sanrı” olarak adlandırılmıştır. 1971 ve 1977’de MV Seeman, bozukluğa “hayalet aşık sendromu” ve “hayali aşık sendromu” adını verdi.

GG de Clérambault

Erotomani Amerikan Psikiyatri Birliği (APA)  tarafından yayınlanan taksonomik ve tanı  aracı olan Mental Bozuklukların Tanısal ve  Sayımsal El Kitabına göre sanrısal bir bozukluğun alt tipi olarak listelenmiştir. Bu nispeten nadir görülen bir paranoid durumdur ve bir bireyin başka bir kişinin kendisine aşık olduğuna dair sanrılarıyla karakterize edilir.

İlk kez 1885 yılında GG De Clerambault tarafından tanımlanan bir sendrom gözden geçirilmiş ve bir olgu sunulmuştur. Halk arasında erotomani olarak adlandırılan bu sendrom, genç bir kadında veya erkekte, daha yüksek sosyal ve/veya mesleki statüye sahip olduğunu düşündüğü birinin ona aşık olduğuna dair sanrısal bir fikirle karakterizedir. Bu adam veya kadın, ona olan aşkı, peşinde koşması ve onun “sevgi dolu pençelerinden” kaçamaması hakkında ayrıntılı bir sanrısal süreç geliştirir.

Bu bozukluk en çok utangaç, bağımlı ve cinsel açıdan deneyimsiz insanlarda görülür. Sanrının amacı tipik olarak yüksek sosyal veya mali durum, evlilik veya ilgisizlik nedeniyle ulaşılamaz olan bir erkek veya kadındır. Takıntı nesnesi hayali, ölmüş veya hastanın hiç tanışmadığı biri de olabilir. Referans sanrıları yaygındır, çünkü erotomanik birey, genellikle gizli hayranlarından mesajlar aldığını algılar, ancak araştırma ve geliştirme üzerine kanıtı yoktur. Genellikle, erotomaninin başlangıcı anidir ve seyri kroniktir.

Erotomani kadınlarda daha yaygındır, ancak erkeklerin şiddet ve takipçi benzeri davranışlar sergileme olasılığı daha yüksektir. Bu sebeple erkeklerde bulunan erotomani sonuçları intihar veya cinayet işleme olmaktadır.

Erotomanide odak noktası sevgi vermek yerine sevgiyi almaktır. Genellikle obsesif aşk bozukluğu olarak adlandırılan bu durum, birisi takıntı duygularını aşk duygularıyla karıştırdığında ortaya çıkar. Takıntılı aşk, diğer zihinsel sağlık sorunlarının ve koşullarının bir işareti olabilir.

Erotomanisi olan bir kişi, aleyhinde açık kanıtlar olmasına rağmen, başka bir kişinin kendisine aşık olduğuna dair sanrısal bir inanca sahiptir.

Kişinin sanrılarının nesnesi genellikle bir ünlü veya daha yüksek bir sosyal statüye sahip bir kişidir. Bir kişi, bu kişinin gizli mesajlar kullanarak kendileriyle iletişim kurduğuna ve sevgilerini onayladığına inanabilir. Erotomani, paranoyak sanrının nadir görülen bir şeklidir. Etkilenen kişi, başka bir bireyin kendisine aşık olduğuna kuvvetle inanır.

Bu sanrı, aksini gösteren açık kanıtlara rağmen gelişir ve devam eder. Durum nadirdir ve erotomani kadınları erkeklerden daha sık etkiler.

Erotomani aniden başlayabilir ve semptomlar genellikle uzun sürer. Sevginin nesnesi, tipik olarak, kişiyle daha önce çok az teması olan veya hiç temas kurmamış olabilecek, daha yüksek bir sosyal statüye sahip daha yaşlı, erişilemez bir kişidir. Erotomani genellikle diğer psikiyatrik bozukluklarla ilişkilidir, ancak kendi başına da ortaya çıkabilir.

Erotomani, şizofreni, şizoaffektif bozukluk, psikotik özelliklere sahip majör depresif bozukluk, bipolar bozukluk veya Alzheimer hastalığı gibi psikiyatrik bir hastalığın belirtisi olabilir. Erotomani, bir tür sanrısal bozukluktur. Diğer türler arasında zulüm, büyüklenme veya kıskançlık sanrıları da bulunur.

Vaka raporları, sosyal medya ağlarının erotomaniye bağlı sanrısal inançları şiddetlendirebileceğini ve hatta tetikleyebileceğini öne sürdü.

 

Sosyal medya, tanımayan insanlar arasındaki bazı engelleri ortadan kaldırır ve daha önce tamamen erişilemez olan insanları gözlemlemek, iletişim kurmak, takip etmek ve başka türlü taciz etmek için kolayca kullanılabilir. Sosyal medya platformları gizliliği azaltabilir ve bu da takip etme davranışını çok daha kolay hale getirebilir.

Bazı araştırmalar, sanrıların aşırı stres veya travmayı yönetmenin bir yolu olarak gelişebileceğini öne sürdü. Genetik, sanrısal bozuklukların gelişimine de katkıda bulunabilir.

Erotomaninin temel semptomu, birinin başka birinin kendisine aşık olduğuna dair kararlı ve yanıltıcı bir inancıdır. Erotomaniye bağlı davranış, ısrarlı takip, yazılı iletişim ve diğer taciz edici davranışlar yoluyla sürekli temas kurma çabalarını içerir. Buna, sevginin nesnesinin gizli, kişisel ve onaylayıcı mesajlar gönderdiğine dair bir inanç eşlik edebilir. Paradoksal olarak, bu inanç hedeflenen kişi tarafından tetiklenebilir ve dikkatin istenmeyen olduğunu bildirebilir.

Erotomanisi olan insanlar, sevgi nesneleri için bir tehdit oluşturabilir.

Pittsburg, Pennsylvania’da lisanslı bir profesyonel danışman olan Sara Makin, erotomanik sanrıların farklı şekillerde ortaya çıkabileceğini söylüyor. İşte bazı örnekler:

  • Bir kişi, yerel bir haber spikerinin dikkatlerini çekmek için televizyonda bazı şeyler söylediğine inanır.
  • Birisi, en sevdiği müzisyen ile sadece bir kere temas kurmuş olduğu halde, hatta hiç konuşmamış olsa da sözlerinde kendilerine yöneltilen gizli mesajlar olduğunu düşünür.
  • Bir kişi boş zamanlarını, kendisini sevdiğine inandığı ünlü bir aktör, şarkıcı veya siyasi figür hakkında bulabildiği her şeyi bulmaya harcar.

 

Klinik uzmanlar tipik olarak erotomaniyi iki grupta sınıflandırır.

 

Birincil erotomani

Birincil erotomani, sanrısal bozukluğun bir alt tipidir. Özetle, bu şunları içerir:

  • başka bir akıl sağlığı teşhisi yok.
  • semptomların hızlı başlangıcı.
  • uzun süre devam eden semptomlar.
  • tedaviye yanıt vermede zorluk.

İkincil erotomani

İkincil erotomani, sanrısal bozukluk dışındaki zihinsel sağlık durumlarının bir belirtisi olarak kabul edilir. Özetle şunları içerir:

  • komorbiditeler (diğer psikotik rahatsızlıklar) mevcut.
  • yavaş ve kademeli semptomların başlangıcı.
  • epizodlarda ortaya çıkan semptomlar.
  • konuşma terapisi ve ilaçlarla etkili yönetim.

Herkes erotomaniyi aynı şekilde veya aynı yoğunlukta yaşamaz. Belirtileri duygusal veya davranışsal veya her ikisi de olabilir.

Duygusal işaretler

  • Diğer kişi için özlem.
  • Yalnızlık ve boşluk duyguları.
  • Kendine güvensizlik.
  • Suçluluk ve utanç duyguları.
  • Birinin reddetme veya ilgisizlik ifadelerinin inkar edilmesi

Tennessee, Brentwood’da klinik psikolog olan Brian Wind, “Ayrıca, diğer kişinin size sadakatsiz olduğuna dair kıskançlık ve şüphe yaşayabilirsiniz” diyor.

Davranışsal işaretler

  • Sana inanmayan insanlara kızmak.
  • Sosyal medya, başlıklar, gardırop seçimleri, duruşlar, şarkı sözleri veya telepatik olarak size yöneltilen gizli mesajların şifresini çözmeye çalışmak (referans sanrıları)
  • Birini tekrar tekrar aramak, yazmak veya mesaj atmak.
  • Birisine çevrimiçi veya yüz yüze gizlice yaklaşmak.
  • Kişiye ulaşma yolunuza engel olarak gördüğünüz başkalarına zarar vermek.
  • Kişiye karşı saldırgan davranışlar (genellikle erkeklerde)

Erotomani ne değildir?

Bazen bir aşk, özellikle genç insanlar arasında sadece bir aşktır.

En sevdiğiniz ünlüye hayran mektubu yazabilir veya duvarınızdaki postere iyi geceler öpücüğü verebilirsiniz. Onlarla şahsen tanıştıysanız ve duygularınıza karşılık vermedilerse, incinmiş hissedebilirsiniz, ancak normal bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz. Bu durumlar, bunun bir erotomani vakası olmadığını ileri sürer.

Yani reddedilmenize rağmen size aşık olduklarına inanıyorsanız, onlar hakkında bilgi bulmayı hayatınızda bir öncelik haline getiriyorsanız erotomanik kişilik bozukluğuna sahip olabilirsiniz.

Erotomaninin nedenleri

Araştırmacılar vaka incelemelerinde erotomaninin tek bir nedenini belirlemediler. Diğer koşullar gibi, muhtemelen aşağıdakileri içerebilecek faktörlerin bir kombinasyonudur:

  • Stres veya travma için bir başa çıkma mekanizması
  • Duygusal terk, ihmal veya doyumsuz hissetmek
  • Zihinsel sağlık koşullarının aile öyküsü
  • Cinsel deneyimsizlik
  • Sosyal izolasyon

Bazen buna şizofreni de dahildir, ancak her durumda değil.

“Erotomani her zaman şizofreninin bir belirtisi değildir çünkü bu tanıya sahip kişiler farklı türde sanrılar yaşayabilir veya hiç sanrı yaşamayabilir”

Editör: Astropower – 01.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Gözyaşlarından Hastalık Tespiti Mümkün!

    Çocuklarda En Büyük Güven Sorunu ve İçe Kapanıklık