içinde

ÜzgünÜzgün

Şizofreni Hastasına Nasıl Destek Olabiliriz?

Genel bakış

Şizofreni, insanların gerçeği anormal şekilde yorumladığı ciddi bir zihinsel bozukluktur. Şizofreni, halüsinasyonlar, sanrılar ve aşırı derecede düzensiz düşünce ve davranışların günlük işleyişini bozan bazı kombinasyonlarıyla sonuçlanabilir ve engelleyici olabilir.

Şizofreni hastaları ömür boyu tedavi gerektirir. Erken tedavi, ciddi komplikasyonlar gelişmeden önce semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ve uzun vadeli görünümü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Belirtiler

Şizofreni, düşünme (biliş), davranış ve duygularla ilgili bir dizi sorunu içerir. Belirti ve semptomlar değişebilir, ancak genellikle sanrılar, halüsinasyonlar veya düzensiz konuşmayı içerir ve işlev bozukluğunu yansıtır. Belirtiler şunları içerebilir:

  • Sanrılar: Bunlar gerçeğe dayanmayan yanlış inançlardır. Örneğin; zarar gördüğünü veya taciz edildiğini düşünüyorsun; belirli hareketler veya yorumlar size yöneliktir; olağanüstü bir yeteneğiniz veya şöhretiniz var; başka biri sana aşık; ya da büyük bir felaket meydana gelmek üzere. Sanrılar şizofreni hastalarının çoğunda görülür.
  • Halüsinasyonlar: Bunlar genellikle var olmayan şeyleri görmeyi veya duymayı içerir. Ancak şizofreni hastaları için normal bir deneyimin tüm gücüne ve etkisine sahiptirler. Halüsinasyonlar herhangi bir duyuda olabilir, ancak sesleri duymak en yaygın halüsinasyondur.
  • Düzensiz düşünme (konuşma) : Düzensiz düşünce, düzensiz konuşmadan çıkarılır. Etkili iletişim bozulabilir ve sorulara verilen cevaplar kısmen veya tamamen ilgisiz olabilir. Nadiren, konuşma, bazen kelime salatası olarak bilinen, anlaşılamayan anlamsız kelimeleri bir araya getirmeyi içerebilir.
  • Son derece düzensiz veya anormal motor davranış:  Bu, çocuksu aptallıktan öngörülemeyen ajitasyona kadar çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Davranış bir hedefe odaklanmaz, bu nedenle görevleri yapmak zordur. Davranış, talimatlara direnç, uygunsuz veya tuhaf duruş, tam bir tepki eksikliği veya gereksiz ve aşırı hareket içerebilir.
  • Negatif belirtiler:  Bu, normal şekilde işlev görme yeteneğinin azalması veya olmaması anlamına gelir. Örneğin, kişi kişisel hijyenini ihmal edebilir veya duygudan yoksun görünebilir (göz teması kurmaz, yüz ifadelerini değiştirmez veya monoton konuşur). Ayrıca, kişi günlük aktivitelere olan ilgisini kaybedebilir, sosyal olarak geri çekilebilir veya zevk alma yeteneğinden yoksun olabilir.

Semptomlar, kötüleşme ve semptomların remisyon dönemleri ile zaman içinde tip ve şiddet açısından değişebilir. Bazı belirtiler her zaman mevcut olabilir.

Erkeklerde şizofreni semptomları tipik olarak 20’li yaşların başlarından ortalarına kadar başlar. Kadınlarda semptomlar tipik olarak 20’li yaşların sonlarında başlar. Çocuklara şizofreni teşhisi konması nadir ve 45 yaşından büyükler için nadirdir.

Gençlerde Belirtiler

Gençlerdeki şizofreni semptomları yetişkinlerdekine benzer, ancak durumu tanımak daha zor olabilir. Bu kısmen, gençlerde şizofreninin bazı erken semptomlarının, gençlik yıllarında tipik gelişim için yaygın olması nedeniyle olabilir, örneğin:

  • Arkadaşlardan ve aileden çekilme
  • Okulda performans düşüşü
  • Uyku problemi
  • Sinirlilik veya depresif ruh hali
  • Motivasyon eksikliği

Ayrıca esrar, metamfetaminler veya LSD gibi eğlence amaçlı madde kullanımı bazen benzer belirti ve semptomlara neden olabilir.

Yetişkinlerdeki şizofreni semptomlarıyla karşılaştırıldığında, gençler şunlar olabilir:

  • Sanrılara sahip olma olasılığı daha düşüktür
  • Görsel halüsinasyonlara sahip olma olasılığı daha yüksektir

Ne zaman doktora görünmeli

Şizofreni hastaları, yaşadıkları güçlüklerin tıbbi müdahale gerektiren bir zihinsel bozukluktan kaynaklandığının farkında değillerdir. Bu nedenle, onlara yardım etmek genellikle aileye veya arkadaşlara düşer.

Şizofreni olabilecek birine yardım etmek

Tanıdığınız birinin şizofreni belirtileri olabileceğini düşünüyorsanız, endişeleriniz hakkında onunla konuşun. Birini profesyonel yardım almaya zorlayamasanız da, teşvik ve destek sunabilir ve sevdiklerinizin nitelikli bir doktor veya ruh sağlığı uzmanı bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sevdiğiniz kişi kendisi veya başkaları için tehlike oluşturuyorsa veya kendi yiyecek, giyecek veya barınağını sağlayamıyorsa, sevdiğiniz kişinin zihinsel olarak değerlendirilebilmesi için yardım için 911’i veya diğer acil müdahale ekiplerini aramanız gerekebilir. sağlık uzmanı.

Bazı durumlarda, acil hastaneye yatış gerekebilir. Ruh sağlığı tedavisi için gönülsüz bağlılıkla ilgili yasalar eyaletten eyalete değişir. Ayrıntılar için bölgenizdeki toplum ruh sağlığı kurumları veya polis departmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

İntihar düşünceleri ve davranışları

İntihar düşünceleri ve davranışları şizofreni hastalarında yaygındır. İntihar girişiminde bulunma tehlikesi olan veya intihar girişiminde bulunan bir sevdiğiniz varsa, o kişinin yanında kaldığından emin olun. Hemen 911’i veya yerel acil durum numaranızı arayın. Veya güvenli bir şekilde yapabileceğinizi düşünüyorsanız, kişiyi en yakın hastanenin acil servisine götürün.

Nedenler

Şizofreniye neyin neden olduğu bilinmiyor, ancak araştırmacılar genetik, beyin kimyası ve çevrenin bir kombinasyonunun bozukluğun gelişimine katkıda bulunduğuna inanıyor.

Dopamin ve glutamat adı verilen nörotransmiterler de dahil olmak üzere doğal olarak oluşan bazı beyin kimyasallarıyla ilgili sorunlar şizofreniye katkıda bulunabilir. Nöro-görüntüleme çalışmaları, şizofreni hastalarının beyin yapısında ve merkezi sinir sisteminde farklılıklar olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar bu değişikliklerin öneminden emin olmasalar da şizofreninin bir beyin hastalığı olduğuna işaret ediyor.

Risk faktörleri

Şizofreninin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı faktörlerin şizofreni geliştirme veya tetikleme riskini artırdığı görülmektedir:

  • Ailede şizofreni öyküsü olması
  • Yetersiz beslenme veya beyin gelişimini etkileyebilecek toksinlere veya virüslere maruz kalma gibi bazı hamilelik ve doğum komplikasyonları
  • Gençlik yıllarında ve genç yetişkinlikte zihin değiştiren (psikoaktif veya psikotropik) ilaçlar almak

Komplikasyonlar

Tedavi edilmediği takdirde şizofreni, yaşamın her alanını etkileyen ciddi sorunlara neden olabilir. Şizofreninin neden olabileceği veya ilişkili olabileceği komplikasyonlar şunları içerir:

  • İntihar, intihar girişimi ve intihar düşünceleri
  • Anksiyete bozuklukları ve obsesif – kompulsif bozukluk (OKB)
  • Depresyon
  • Alkol veya nikotin dahil diğer uyuşturucuların kötüye kullanılması
  • Çalışamama veya okula gidememe
  • Mali sorunlar ve evsizlik
  • Sosyal izolasyon
  • Sağlık ve tıbbi sorunlar
  • mağdur olmak
  • Nadir olmasına rağmen agresif davranış

Şizofreniyi Önleme

Şizofreniyi önlemenin kesin bir yolu yoktur, ancak tedavi planına bağlı kalmak, tekrarlamaları veya semptomların kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, araştırmacılar şizofreni için risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi edinmenin daha erken teşhis ve tedaviye yol açabileceğini umuyorlar.

Editör: Fatih Düz – 13.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tatil Beldeleri

    Retro ve Vintage Modası, Geçmişi Yaşatmak