içinde

İnanılmazİnanılmaz

1980’lerden Kalma İki Cinayet, DNA Teknolojisindeki Gelişmelerle Çözüldü

1980’lerden kalma 2 soğuk vaka cinayeti genetik şecere (Genetic Genealogy) ile çözüldü

Genetik şecere(Genetic Genealogy)

Genetik şecere, ataları ve aile üyelerini tanımlamaya yardımcı olmak için geleneksel şecere ile birlikte DNA testinin kullanılmasıdır. Bir kişinin DNA’sını analiz ederek etnik mirası hakkında bilgi edinebilir, hastalık riski için genetik belirteçleri inceleyebilir ve hatta uzun süredir kayıp olan akrabaları bulabilir.

1987 yılı ve 1989 yılında işlenen 2 ayrı soğuk vaka (çözülemeyen) cinayet çözüldü

California, Orange County’deki bir kolluk kuvvetleri ortaklığı, DNA teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde 1987 ve 1989’daki 2 ayrı soğuk vaka cinayetinin çözüldüğünü duyurdu.

İlk vaka

23 yaşındaki Shannon Rose Lloyd, 1987’de California, Garden Grove’daki yatak odasında ölü bulundu. Bir adli tabip, o sırada cinsel saldırıya uğradığını ve boğularak öldürüldüğünü belirledi, ancak soruşturma yıllarca sürdü.

İkinci vaka

İki yıl sonra, 1989’da, 27 yaşındaki Renee Cuevas, El Toro deniz üssü yakınlarında bir yol üzerinde ölü bulundu.

Orange County Suç Laboratuvarı, iki davanın ilişkili olduğunu 2003 yılında belirledi ancak araştırmacılar yıllarca bir şüpheliyi teşhis edememişlerdi. DNA’sı CODIS’in kolluk kuvvetleri veri tabanına gönderildi. Geçen yıl yetkililerin, bilinmeyen bir şüphelinin DNA’sını kullanarak soy ağacını izleyen genetik şecere teknolojisini kullanacaklarını söylemelerinin ardından yine geçen yıl, genetik şecere ve DNA teknolojisindeki ilerlemeleri kullanan yetkililer, 39 yaşındaki Reuben Smith’i her iki suçla da ilişkilendirdi.

Reuben Smit, 1980’lerde Orange County’de yaşıyordu daha sonra Las Vegas’a taşındı. Temmuz 1998’de cinsel saldırı ve başka bir kadını öldürmeye teşebbüsten Las Vegas’ta tutuklanmış ve 1999’da intihar etmişti.

Ellerinde bulunan tutuklanmasından elde edilen DNA, Llyod ve Cuevas’ın cinayet mahallinde bulunan DNA kalıntılarıyla eşleşince 2 kadının katilinin Reuben Smith olduğunu teyit ettiler.

Orange County Bölge Savcısı Todd Spitzer yaptığı açıklamada,

“Renee Cuevas ve Shannon Lloyd’un sevenleri, otuz yılı aşkın süredir sordukları sorunun yanıtlarına artık sahipler.” dedi.

Her kurbanın hak ettiği adalet DNA’da gizliydi, ancak [araştırmacı genetik şecere] teknolojisindeki ilerlemeler, nesiller boyu dedektiflerinin ve bölge savcılığındaki yetenekli savcıların ve adli bilim adamlarının amansız özverisiyle birleştiğinde, Renee ve Shannon’u artık kimin öldürdüğünü biliyoruz.

Adaletin son kullanma tarihi yoktur!

Editör: Sümeyye Özmen – 30.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İsviçre’de Cenaze Gelenekleri | Ölülerin Peynir Vadisi

    İşletmenizi Nasıl Adlandırabilirsiniz? Kaçınmanız Gereken İlk 3 İşletme Adı Türü