içinde

MuhteşemMuhteşem

Jane Birkin: İkonik Bir Yaşam

Jane Birkin… 1900’lü yıllardan bu yana başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada zahmetsiz zarafet, zamansız stil ve nesiller boyu büyüleyen bir ses imajını çağrıştırdı. Serge Gainsbourg ile ikonik ortaklığından hayırsever çabalarına, Birkin’in hayatı sanatsal zaferler, kişisel zorluklar ,sanat ve kültür dünyasında kalıcı bir etki ile doluydu. 16 Temmuz 2023’te 76 yaşında hayata veda eden Birkin’in bu ikonik hayat öyküsüne gelin daha yakından bakalım.

İLK YILLAR

Jane Mallory Birkin, 14 Aralık 1946’da Londra’da dünyaya geldi. Birkin’in erken yılları bohem bir yetişkinlikle geçti. Babası David Birkin, Birleşik Krallık Kraliyet Donanması subayıyken, annesi Judy Campbell bir aktristi. Bu yaratıcı ortam, Birkin’in sanatsal uğraşlarının temelini attı. Londra’da tiyatro okuluna gitti ve gelecekteki başarıları için ilk adımı attı. Birkin, gençliğinde “utangaç İngiliz kızı” olarak anılırdı. Ancak, henüz 17 yaşındayken, çok sayıda James Bond filmi müziğinin bestesinin sahibi olmak ile tanınan John Barry tarafından bestelenen bir müzikalde rol aldı. Birbirlerine aşık olan ikili bir yıl sonra Jane 18, John ise 31 yaşındayken dünya evine girdi. Bir çocukları oldu ancak birkaç yıl sonra yollarını ayırdılar. Bu noktada Birkin, İngiltere’deki oyunculuk kariyerini The Knack…, How to Get It ve Blow-Up gibi filmlerde rol alarak ilerletmişti.  Ancak Birkin, eski kocasının onu aldatıp çocukları ile bırakmasının ardından hayatının alt üst olduğunu hissetti. Sonuç olarak, bir iş ve yeni bir başlangıç için Fransa’ya gitti.

FRANSA- YÜKSELİŞ: “IT GIRL” 

Fransaya geldiğinde şans eseri, Slogan adlı bir romantik/drama filminde rol aldı. Bu filmde ise, on yıldan fazla sürecek olan ihtiraslı ilişkisi ve büyük aşkı Fransız müzisyen ve oyuncu Serge Gainsbourg ile tanıştı.Bu filmde Serge Gainsbourg ile filmin şarkısı için yaptıkları düet onun geniş kitlelerce tanınmasına yol açtı. Je t’aime… moi non plus (Seni seviyorum… ben de) adlı bu şarkı erotik sözleri ve içeriği ile pek çok ülkede yasaklanmıştı. 1975’te ise Gainsbourg’un ilk filmi olan Je t’aime… moi non plus filmindeki rolü ile en iyi aktris dalında Cesar Ödülü kazanmıştı.

JANE VE SERGE – 20. YÜZYILIN BÜYÜK AŞKI

Birkin ve Gainsbourg, 20. yüzyılın en ünlü ünlü çiftlerinden biri oldu. Özellikle 20 yaş farkları, müzikal bir ortaklıkları ve büyüleyici hikayeler yaratan vahşi bir yaşam tarzları olduğu için… Birkin’e göre, “akşam dışarı çıkıp [kızlarını] okuldan önce uyandırmak için eve geliyorlar, sonra gündüz uyuyorlardı.” Muhafazakar ideolojilerin hakim olduğu bir dönemde, yaşam tarzları pop kültüründe bir kurtuluş sembolü haline geldi. Gainsbourg’un ikisinden her zaman ahlaksız değil, “ahlak dışı bir çift” olarak bahsettiğini söyledi.

1971’de daha sonra oyuncu ve şarkıcı olacak kızları minik Charlotte dünyaya geldi. Kızlarının doğumunun ardından Serge ciddi bir kalp krizi geçirerek adeta ölümden döndü. Serge bu olaydan sonra her ne kadar sigara ve alkolü bırakacağını söylese de işler daha da kötü bir hal aldı. 12 yıl süren birlikteliklerinin ardından çift 1980’de yollarını ayırdı.  Ancak çift, ayrıldıktan sonra da arkadaş kaldı ve Birkin’den 18 yaş büyük olan Gainsbourg 1991’deki ölümüne kadar onun için şarkılar yazmaya devam etti.

MEŞHUR BİRKİN ÇANTASI

1984’te Jane Birkin, Paris’ten Londra’ya uçuyordu. Yiyeceklerden bebek ürünlerine kadar her şeyi saklayacağı ikonik hasır sepetini de yanında getirmişti. Business Insider’a göre, koltuğunun üstündeki bölmeye yerleştirmeye çalışırken kapağı düştü ve içindeki eşyalar uçağın her yerine döküldü. Birkin, Hermès’in (1978-2006) İcra Kurulu Başkanı Jean-Louis Dumas’ın yanında oturuyordu ve genç bir anne olarak ihtiyaçlarına uygun bir çanta bulamadığından şikayet ediyordu. Dumas ve Birkin, uçuşları sırasında ideal çanta için bir tasarım yaptılar. Esnek, bir annenin eşyalarını rahatça saklaması için yeterli alana sahip olan ve şık bir çanta. Birkin, Dumas’ın çantaya kendi adını verme isteğini nezaketle kabul etti.

MİRAS

Jane Birkin, 70’den fazla filmde rol aldı ve yaklaşık 20 albüm çıkardı, bu sırada moda ve modellik endüstrilerinde bir idol haline gelmeyi başardı. Modern zamanlarda Birkin, moda ve parizyen yaşam tarzındaki gündelik ama şık zevkiyle tanındı. Günümüzde sosyal medya platformlarında birçok kişi onun film rolleri, fotoğraf çekimleri ve samimi paparazzi fotoğraflarındaki stil anlayışına bayılıyor. 60’lar ve 70’lerde Birkin’in gardırobu, büyük ölçüde kot pantolonlar, düz üstler, mikro mini elbiseler ve diz boyu tayt veya botlarla eşleştirilmiş etekler etrafında dönüyordu.

Jane Birkin, müzik ve sinema hayatı dışında göçmen hakları ve AIDS gibi konularda derneklerle çalışmalar yaptı. Bosna, Ruanda ve Filistin’i ziyaret ederek çocuklarla ilgilendi. 2001’de İngiliz Kraliyet Nişanı’na layık görüldü.

16 Temmuz 2023’te Paristeki evinde ölü bulunan Jane Birkin, şüphesiz kendi nesli gibi gelecekte de pek çok kişiye ilham olacak gerçek bir sanatçıydı. Huzur içinde uyusun.

Editör: Nur Bersun Aynur – 20.07.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

uyuryazar tarafından yazıldı

Üyelik YılıTestçiMakale YazarıYorumcuListe UstasıModeratör

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Öğrenmede Görmenin Gücü

    Derinlerde Unutulmuş Bir Hazine | Çürümeye Terk Edilmiş Murat 124