içinde ,

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Merve Dizdar | Cannes Film Festivali Tarihine Adını Yazdıran İlk Türk Kadını

Çoğumuzun 2020 yapımı TRT ekranlarının ses getiren psikiyatrist doktor ve yazar Gülseren Budayıcıoğlu’nun ‘’Bir Psikiyatristin Gözünden’’ sloganıyla okurlarıyla buluşan Madalyonun İçi adlı romanın ‘’Çöp Apartman’’ bölümünden uyarlanan Masumlar Apartmanı’ndaki Gülben Derenoğlu karakteriyle hayatına giren ve güncel olarak Star TV ekranlarının çok konuşulan dizisi Ömer’de Ömer’in ablası Nisa karakterine hayat veren Merve Dizdar, kısa bir zaman önce Fransa’da gerçekleştirilen 76. Cannes Film Festivali’nde aldığı ‘’En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülüyle hepimizi gururlandırırken sanat dünyasında da adını duyurmayı başardı. Yaptığı konuşma ile bazı kişilerden olumsuz yorumlar almış olsa da aldığı övgüleri sonuna kadar hak eden Dizdar’ın ilham verici sanat yolculuğu öğrenilmeye değer.

25 Haziran 1986’da İzmir’de hayata gözlerini açan genç sanatçı, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nin çatısı altındaki Güzel Sanatlar Fakültesi’nin oyunculuk bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Kadir Has Üniversitesi’nde ileri oyunculuk programı yüksek lisansını başarıyla tamamlayıp tiyatro kariyerine hiç beklemeden başladı.

Semaver Kumpanya ile giriş yaptığı tiyatro yolculuğuna Craft Tiyatro’da devam eden Dizdar, TRT Çocuk ekranlarında yayımlanan Arkadaşım Bıdı ve 23 Nisan Şenliğe Doğru adlı çocuk programlarının sunuculuğunu üstlendi. 2010 yılında Kanal D ekranlarının popüler gençlik dizilerinden biri olan Kavak Yelleri’nde yardımcı oyuncu olarak yer aldı. Kavak Yelleri’ne ek olarak şu anda yayın hayatına Güldür Güldür Show adıyla devam eden İnsanlar Alemi adlı skeç bazlı komedi programında konuk oyuncu olarak komedide de başarılı olduğunu kanıtladı. Doksanlar, Beş Kardeş, Kırgın Çiçekler, Kertenkele, Yüz Yüze, Vatanım Sensin ve Mucize Doktor gibi televizyon dizilerinde de yardımcı oyuncu olarak kendini gösterdi.

Sadece televizyon dizileriyle yetinmekle kalmayarak çeşitli internet yapımlarında de kendisinden ve yeteneğinden konuşturmayı başardı. Rol aldığı ilk internet dizisi, BluTV platformunda izleyicileriyle buluşan ve her bölümde farklı bir karakterin hikayesi anlatılan 7 Yüz: Büyük Günahlar dizisiydi. Bu ilginç yapımda Nihal karakterine can verdi. 2022 yılında Netflix platformunda komediseverlerle buluşan Cem Yılmaz yapımı Erşan Kuneri dizisinde Feride Orhun karakteriyle başrol oyuncuları kadrosunda yer aldı. Hala devam etmekte olan BluTV dizilerinden biri olan Magarsus’ta Berkay Ateş ve Çağlar Ertuğrul gibi genç yeteneklerden oluşan kadroda yer almakta.

İlk beyaz perde deneyimi olan ‘’Bir Ses Böler Geceyi’’ filminde Gülizar ve Demet karakterleriyle başrol olarak başlayan Dizdar, 16 Mayıs’ta açılış töreni yapılan 76. Cannes Film Festivali’nde ilk gösterimi yapıldıktan sonra En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldığı Kuru Otlar Üstüne filmi de dahil olmak üzere tam 11 tane sinema filminde yer aldı. Çeşitli sanat ödüllerinde şimdiye kadar 17 adaylığı olan genç sanatçının yalnızca 6 törenden ödülsüz dönmüştür. Birçok ödüle sahip olan sanatçının en en büyük başarısı şüphesiz ki Cannes Festivali’nde layık görüldüğü ödüldür. Dizdar bu ödülü almaya hak kazanan ilk Türk kadını olarak da adını Cannes Film Festivali tarihine altın harflerle yazan yetenekler arasında yerini aldı.

Türk sinemasının en başarılı yönetmenlerinden biri olan Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi olan Kuru Otlar Üstüne, Cannes Film Festivali resmi seçkisinde yer alan 19 filmden biri olmakla birlikte festivalde ilk gösteriminin ardından dakikalarca ayakta alkışlanmış bir yapıttır. Çekimleri 2 yıl önce Erzurum’da başlayan film, Nuri Bilge Ceylan’ın işlemeyi sevdiği konulardan olan Anadolu insanı hikayelerine odaklanıyor. Yalnızca yönetmen koltuğunda yer almayan Ceylan aynı zamanda Ebu Ceylan ve Akın Aksu ile senarist kadrosunda da boy göstermekte. Oyuncu kadrosu ise Merve Dizdar Deniz Celiloğlu, Musab Ekici, Cengiz Bozkurt, Münir Can Cindoruk, Elif Ürse, Erdem Şenocak, Elit Andaç Çam ve Nalan Kuruçim’den oluşuyor.

Türkiye’de 12 Temmuz Çarşamba günü beyaz perdede sinemaseverlerle buluşacak olan filmde Doğu Anadolu’nun ücra köylerinden birinde dört yıl zorunlu görev yaptıktan sonra İstanbul’a atanma hayali kuran genç bir görsel sanatlar öğretmeni olan Samet’in meslektaşı Kenan ile birlikte iki kız öğrencisinin ortaya attığı asılsız taciz ile suçlanınca hayallerinin ellerinden kayıp gidişine yakından tanıklık ediyoruz. Yaşadığı bu zorlu sürecin üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek olan bir diğer öğretmen olan Nuray ile tanışınca işler değişiyor. Nuri Bilge Ceylan son filmi ile ilgili yaptığı açıklamada filmin erken yaşta ücra bölgelere gönderilen memur ve öğretmenlerin inançlarındaki kademeli düşüşü yansıtmayı amaçladığını dile getirdi.

Dizdar’ın olumlu olumsuz birçok tepki aldığı ödül konuşması ise şu şekildeydi;

“Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak, Nuray’ın ve Nuraylar’ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Bu ödülü, Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için ve bu ödülü, kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

Editör: Doruk Adakoğlu – 01.06.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yapay Zeka İnsanlığın Yok Olmasına Yol Açabilir mi?

    Kadın Araştırmaları Alanında Kitap Önerileri