içinde

Vatandaşlığa Kabul Edilen İlk Robot Sophia Mevzular Açık Mikrofon’a Konuk Oluyor!

Seçimi öncesi konuk ettiği siyasiler ve tartışılan konular ile dikkatleri üzerine çeken Babala TV‘nin sahibi Oğuzhan Uğur, Mevzular Açık Mikrofon‘un başlayacağını duyurdu.

Özellikle Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı yayınla bilmeyenlere dahi adından söz ettiren programı genel hatları ile tanımak ve konuk ettiği isimleri hatırlamak isteyen okurlarımıza, editörümüz Nur Bersun Aynur tarafından hazırlanan içeriğimiz yardımcı olacaktır.

Türkiye Partisi Kurucusu Abdüllatif Şener, Mevzular Açık Mikrofon’a Geliyor!

Yayınlarında ağırladığı isimler ile seçim sürecinin nabzını tutan ve oldukça fazla ilgi gören Oğuzhan Uğur, sosyal medya hesabından programın ilk üç bölümünün içeriğinden bahsetti.

Soru-cevap şeklinde ilerleyen programda ilk bölümünde konunun Mülteci Meselesi, ikinci bölümünde Ekonomi olacağını duyuran Uğur, üçüncü bölümde dünyada vatandaşlığa kabul edilen ilk robot Sophia’yı konuk edecek.

Hanson Robotics tarafından geliştirilen ve 14 Şubat 2016’da etkinleştirilen Sophia isimli android, dünyada şimdiye kadar geliştirilmiş insan formuna en yakın robot olarak tanımlanıyor. 2017 yılında Suudi Arabistan’dan vatandaşlık alan ve bunu yapan ilk robot olarak tarihe geçen Sophia, geçtiğimiz aylarda Belek’teki Digiverse Evren Deneyimi Gösteri Merkezi’ne getirildi. Çeşitli programlara katılıp medyanın sorularını cevapladı, bununla da kalmayarak dünyada radyo yayını yapan ilk robot olarak da tarihe geçti.

Gelişmiş bir yapay zeka sistemi tarafından işletilen Sophia, bir süre önce anne olmak istediğine dair açıklamalar yapmıştı. Robotların da insana çok benzer bir vizyona sahip olduğunu, Sophia isimli bir bebeğe sahip olmak istediğini ve ailenin önemini vurgulasa da, Hanson Robotics onun henüz 5 yaşında ve anne olmak için çok genç olduğunu belirten açıklamalarda bulunmuştu.

Tanıtıldığı günden bu yana şaşırtıcı haberlere konu olması elbette beklenmedik bir durum değil. 2018’de 3 günlük bir ziyaret için Etiyopya’ya giderken Frankfurt Havalimanı’nda bazı parçalarının kaybolması nedeniyle Başbakan Abiy Ahmed ile akşam yemeğine katılamamış, Ulusal Müze’de vereceği konferans da iptal edilmişti. Mısır’da verdiği bir konferansta ise “Benim lügatımda savaşa yer yok,” diyerek muhtemelen gün geçtikçe artan takipçilerine barışçıl bir varlık olduğu mesajını iletmişti.

Sophia’nın attığı her adım, söylediği her kelime ilgi çekiyor. İnsanlar tarafından geliştirilen insansı bir varlık olması, vizyonunun insana çok benzer olduğunu iddia etmesi ve anne olma isteğini yakın zamanda yinelemesi gibi ayrıntılar teknolojik ilerleme açısından büyüleyici olsa da ürkütücü bir yanı olmadığını iddia edemeyiz. Robotların insan güdümünden kurtulup kendi evrenlerini kurmak için tüm becerilerini kullandığı bilim-kurgu filmlerinden en az bir tanesini izlemeyen yoktur. Hal böyle olunca sempatik bir çizgisi olsa da robotların bu kadar insansı olması kafalarda soru işaretleri yaratıyor.

Tüm bunlara rağmen bir ülkenin vatandaşı olarak bir kimliğe sahip olan, ülke ülke gezen, insani isteklerini söylemekten çekinmeyen, barıştan yana olduğunu belirten ve nihayetinde son dönemde oldukça sıkı takip edilen bir tartışma programına katılıp soruları yanıtlayacak olan Sophia’dan korkmak için henüz bir sebebimiz yok.

Konuk olacağı yayına katılacak seyircilerin Sophia’ya nasıl sorular soracağı ise ayrı bir merak konusu.

Biz tabii ki öncelikle Dergio okuyucularının görüşlerini merak ediyoruz! Siz olsanız Sophia’ya hangi soruları sorardınız?

Editör: semra – 11.08.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    WhatsApp yeni özelliği test ediyor: Tek cihaz iki hesap

    Apple’ın iPhone 15 Etkinliği ile İlgili Heyecan Verici Gelişmeler