içinde

ÜzgünÜzgün MuhteşemMuhteşem

Haluk Levent’in Elfida Şarkısının Hüzünlü Hikayesi

Haluk Levent , şarkıları ile olduğu kadar, kurmuş olduğu sivil toplum kuruluşu ile de kalplerimizde yer etmiş bir sanatçıdır. 1999 Gölcük depreminden beri gönüllü olarak AHBAP ismi ile muhteşem işler yapıyorlar.

İşte dinlediğimizde “aşk şarkısı” olduğunu düşündüğümüz “Elfida”nın 9 yaşında kanser hastası bir kıza yazıldığını biliyor muydunuz?

Hikaye şöyle :

Minik kızın adı Beyzanur. Haluk Levent onunla 4 yaşlarındayken tanışıyor. Beyzanur o sıralarda kanser tedavisi görüyordu.Haluk Levent ,sürekli Beyza’yı görmeye Cerrahpaşa tıp fakültesine gidip yapılabilecek bir şey var mı diye doktorlarla görüşüyordu. Tabii bu arada Beyzanur’un tedavisi  bazen hastanede bazen evde devam ediyordu. Haluk Levent Beyza ve ailesi ile sürekli iletişim halindeydi.

Bir gün doktorlarla konuşurken bir doktor ” Haluk bey bu kızı gözden çıkartın” artık diyor yani kanserin son aşamasında olduğu için iyileşme umudunun kalmadığından bahsediyor. Ah nasıl büyük bir hüzün!

Yanındaki müzisyen arkadaşı, Emrah Aydoğdu “gözden çıkarılan kadının Osmanlıca anlamı Elfida’dır ” diyor ve birbirlerine sarılıp ağlıyorlar. Çünkü Haluk Levent Beyzanur ile bir gönül bağı kuruyor.

O gece oturup bu şarkıyı yazıyor: “Elfida”. Düzenleme ve müziği için de Emrah Aydoğdu, her şeyin en güzeli olması için  çok uğraşıyor. Bu şarkıyı her gittiğinde minik Beyza’ya çalıp dinletiyor ama o kendisinin “Elfida” olduğunu bilmiyor. Hatta şarkının “beni terk etme sakın” kısmını “beni fark etme sakın’ diye okuyor. Belki de her okuduktan sonra oradan çıkınca ağlıyor.

O dönemde Haluk Levent’te kendi içinde çok zor günler geçiriyor. Ortağı olduğu şirketler battığı için şarkıda “omzumda iz bırakma ,yüküm dünyaya yakın” zaten çok fazla yüküm var ne olur sen beni terk etme demek için bu söz dizisini kullanıyor.

Anne ve babası emekçi, gece gündüz çalışan kişiler olduğu için, şarkının sözlerindeki “yüzyıllardır sarılmamış kolların” ise gerçekten kızlarına sarılamadıkları ve yanında hep olamadıkları içinmiş.

Hastane personeline Beyzanur’a iyi baksınlar diye Bakırköy’de konser veriyor Haluk Levent. Personelin de moralini yüksek tutmaya çalışıyor fakat o gece Beyzanur vefat ediyor.

Tabii Haluk Levent için yıkım oluyor. Her ne olursa olsun iyileşeceğini düşünüyor çünkü.

Haluk Levent Beyzanur’un ailesine yıllar sonra bir çocuk daha yapın, hüznünüzü alır, tavsiyesinde bulunuyor. Gerçekten de bir gün Haluk Levent’i arıyorlar, bir kızlarının olacağını ve ismini “Elfida” koyacaklarını söylüyorlar. Haluk Levent bu müjde karşısında çok duygulanıyor.

Ah melek Elfida gittiğin yerde huzurla uyu.

Şimdi bu şarkının hikayesini öğrendikten sonra bu şarkıyı bir de bu hislerle dinlersiniz umarım….

ELFİDA

Yüzün geçmişten kalan, aşka tarif yazdıran

Bir alaturka hüzün, yüzün kıyıma vuran

Anne karnı huzuru, çocukluğumun sesi

Senden bana şimdi zamanı sızdıran

Şımartılmamış aşkın sessizliğe yakın

Kim bilir kaç yüzyıldır sarılmamış kolların

Sisliydi kirpiklerin ve gözlerin yağmurlu

Yorulmuşsun, hakkını almış yılların

Elfida, bir belalı başımsın

Elfida, beni fark etme sakın

Omzumda iz bırakma, yüküm dünyaya yakın

Elfida, hep aklımda kalacaksın

Elfida, sen eski bir şarkısın

Elfida, beni fark etme sakın

Omzumda iz bırakma,

Yüküm dünyaya yakın

Elfida, hep aklımda kalacaksın…

Editör: Sümeyye Özmen – 26.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye’nin 90’lı Yıllarında Dünya Mirası Listesine Alınan Yerler

    Geçmişi Bugün Yaşatan Bir Macera: Pera Palas’ta Gece Yarısı