içinde

HavalıHavalı

Türkiye’nin 90’lı Yıllarında Dünya Mirası Listesine Alınan Yerler

Her yıl Unesco tarafından Dünya Miras listesine giren kültürel ve doğal yerler vardır.

Türkiye’nin 90’lı Yıllarında Dünya Mirası Listesine Alınan Yerler şunlardır;

Divriği Ulu Cami

Sivas ilinin Divriği ilçesinde 1228 yılında yaptırılmış cami ve hastanedir. Darüşşifa hastane demektir. Hastane ile cami yan yana inşa edilmiştir. Cami mengücekliler tarafından yapılmışken hastane Turan Melek tarafından yapılmıştır. Hastanenin mimari ise Ahlatlı Hürrem Şahtır. 1985 tarihinde Unesco tarafından Dünya Miras listesine girmiş ve koruma altına alınmıştır. Ayrıca listenin ilk mimari yapısı olma özelliğine sahiplerdir.

İstanbul’un Tarihi Alanları

Dört bölgesi vardır. Bunlar : İstanbul kara surları, Zeyrek, Süleymaniye, Sultanahmet cami isimli tarihi yerleri koruma altına alan alanlardır. Süleymaniye cami mimar Sinan’ın kalfalık eseridir. Sultanahmet Ayasofya caminin karşısında yer almaktadır. Dini bir yapı olan Zeyrek cami kiliseden camiye dönüştürülmüştür. Doğu Roma’dan günümüze kadar gelen tarihi alandır. İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Zeyrek semtinde yer almaktadır. Kara surları 2.Theodosius’un zamanıdır. Bu alanlar, 1985’te Unesco listesinde yer almıştır.

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya

Nevşehir’dedir. 6 Aralık 1985 yılında kültürel bir yer olması bakımından Dünya Mirası listesine eklenmişlerdir. Bakanlar kurulunun aldığı kararla Göreme, 30 Ekim 1986’da milli park olmuştur. Daha sonra 22 Ekim 2019 tarihinde milli park olmaktan çıkarılmıştır. Her iki bölge turizmin yoğun olduğu bölgelerdir.

Hattuşaş

Avrupa ve Kuzey Amerika bölgesinde yer alan Hititlerin başkentidir. 1986 yılında Dünya Mirası Listesine girmiştir. Günümüzde Çorum ilinin Boğazkale ilçesinde bulunmaktadır. Alan Anadolu’da önemli bir arkeolojik merkezidir. Önceki adı hatitler döneminde hattuş daha sonra Hititler döneminde Hattuşaş adını aldı. Alanı 1834’te Fransız Charles Texier keşfetmiştir.

Nemrut Dağı

Adıyaman’da Kahta ilçesindedir. Yüksek bir dağdır. 2 bin 150 metre yüksekliğindedir. Dağın yamaçlarında mezar ve heykeller bulunmaktadır. Adıyaman’a gittiğinizde gezebileceğiniz yerlerden biridir. Mezar ve heykeller Grek kültürünün etkili olduğu Helenistik dönemde yapılmıştır. Ve yüksekliği 8 metredir. Çevresinde Atatürk Barajı vardır. Bu nedenle Akdeniz ikliminin özelliklerini taşımaktadır. 1987’de Dünya Mirası listesinde yer almıştır. 1988’de milli parkıyla da koruma alanı olmuştur.

Ksantos (Xsantos) 

Antik çağda Likya antik kentin başkenti ve idari merkezidir. Günümüzde Kaş ilçesine bağlı Kınık köyünde bulunmaktadır. Kitabelerde Arnna adıyla  yazılmıştır. En uzun kitabe Khereidir. Sur duvarlarla çevrili alan, 1938 yılında Charles Fellows tarafından keşfedilmiştir. Yerin kalıntılarına Harpy kabartmaları, kaya mezarı, aslanlı mezar , Roma Devri Tiyatrosu ve Agorası, Nereid Anıtı örnek verilebilir. Roma Devri Tiyatrosu yapının kuzeyinde aslanlı mezarlar güneyindedirler. Kabartmalar, Biritish Museum’da bulunmaktadır. Bulunan kalıntılardan dolayı 1998’de UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine girmiştir.

Safranbolu

Adını safran isimli baharatlı bir bitkiden alan şehir Karadeniz bölgesinin turistik ve tarihi yeridir. Bundan dolayı 1994 yılında Unesco tarafından Dünya Miras listesine dahil edilmiştir. Karabük ilinin bir ilçesidir. Doğal bir güzelliği vardır. Karabük’e gidince Safranbolu’nun evlerini ve müzelerini gezebilirsiniz.

Hieropolis-Pamukkale

Pamukkale, Denizli’de travertenlerden oluşmuştur. Kalp rahatsızlığı, deri, sindirim ve romatizma hastalıklarınız varsa Pamukkale travertenlerini ziyaret edebilirsiniz. Travertenler, sıcak su bakımından bu tür rahatsızlıklara iyi gelir. Hierapolis Antik Kenti de Pamukkale’nin yakınlarında yer almaktadır.

Truva Antik Kenti

Yunancada bir diğer adı trioyadır. Latincede illium,  Hititçede truvisa demektir. Çanakkale ilinin Kaz Dağının kuzeyindedir. Troya Savaşının yapıldığı tarihi bir kenttir. Troya Savaşı Homeros’un yazdığı İlyada destanında geçmektedir. Truva Antik Kenti, 1996 yılında milli park olarak belirlendi. Mili Park olma özelliğini hala korumaktadır. Milli Parkın içinde Troya Müzesi açılmıştır. Çanakkale’ye yolunuz düşerse müzeyi gezebilirsiniz. 1998’de Dünya Mirası listesine girmeyi başarmıştır.

Editör: Astropower – 25.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Pablo Picasso’nun Hayatını Mahvettiği 7 Kadın

    Haluk Levent’in Elfida Şarkısının Hüzünlü Hikayesi