içinde

Spotify DJ | Spotify ile Yapay Zekanın Muhteşem Birleşimi

Spotify, yeni özelliğine yönelik olumlu tüketici tepkilerini gördükten sonra yeni AI DJ özelliğinin arkasındaki teknoloji için daha büyük planlara sahip. Şirketin geçen hafta Los Angeles’ta düzenlediği Stream On etkinliğinin hemen öncesinde lanse edilen AI DJ, gerçekçi ve yapay zeka tarafından üretilen bir sesle sunulan sözlü yorumlarla birlikte kişiselleştirilmiş bir müzik seçkisi oluşturuyor. Ancak bu özellik, Spotify’ın kişiselleştirme ve makine öğrenimi alanındaki mevcut yatırımlarının üzerine eklenen en son yapay zeka teknolojilerinden, büyük dil modellerinden ve üretken sesten yararlanıyor.

Spotify, bu yeni araçların tek bir özellikle sınırlı kalması gerekmediğine inanıyor ve bu nedenle şimdi teknolojinin diğer uygulamalarını deniyor.

Spotify’ın Stream On etkinliğinin en önemli özelliği, mobil uygulamanın müzik, podcast ve sesli kitaplar için TikTok benzeri keşif beslemelerine odaklanan yenilenmesi olsa da, AI DJ artık akış hizmetinin yeni deneyiminin önemli bir parçası. Şubat ayı sonunda Spotify’ın ABD ve Kanada’daki Premium abonelerine tanıtılan DJ, kullanıcıları o kadar iyi tanıyacak şekilde tasarlandı ki, tek bir düğmeye basarak duymak istediğiniz her şeyi çalabilir.

Uygulamanın yenilenmesiyle birlikte DJ, aboneler için Müzik alt beslemesinin altında ekranın üst kısmında görünecek ve hem favori müzikleri dinlemek için geriye yaslanmanın bir yolu hem de ücretsiz kullanıcıları yükseltmeye itmenin bir aracı olarak hizmet edecek.

Spotify, DJ’in yayınladığı müziğe eşlik eden yorumları oluşturmak için kendi bünyesindeki müzik uzmanlarının bilgi tabanından ve içgörülerinden yararlandığını söylüyor. OpenAI’nin Generative AI teknolojisini kullanan DJ daha sonra yorumlarını uygulamanın son kullanıcılarına ölçeklendirebiliyor. Daha geniş bir web sitesinde bulunan bilgileri damıtarak yanıtlar oluşturmaya çalışan ChatGPT‘nin aksine, Spotify’ın daha sınırlı müzik bilgisi veritabanı, DJ’in yorumunun hem alakalı hem de doğru olmasını sağlıyor.

DJ tarafından seçilen gerçek müzik seçimleri, daha önce Discover Weekly ve diğerleri gibi kişiselleştirilmiş çalma listelerine programlanmış olanları yansıtarak, bir kullanıcının zevkleri ve ilgi alanları hakkındaki mevcut anlayışından gelir.

Yapay zekalı DJ‘in sesi ise Spotify’ın geçtiğimiz yıl Sonatic‘ten satın aldığı teknoloji kullanılarak oluşturuldu ve Spotify’ın artık feshedilen sabah programı podcast’i “The Get Up “ın sunucusu olan Spotify Kültürel Ortaklıklar Başkanı Xavier “X” Jernigan’ın sesine dayanıyor. Şaşırtıcı bir şekilde, ses inanılmaz derecede gerçekçi ve hiç de robotik değil. (Spotify’ın canlı etkinliği sırasında Jernigan, yapay zekalı ikiziyle birlikte konuştu ve aradaki farkları fark etmek zor oldu. “Bütün gün kendi sesimi dinleyebilirim” diye şaka yaptı).

“Kulağa bu kadar iyi gelmesinin nedeni – aslında satın aldığımız Sonatic teknolojisinin, ekibinin amacı da bu. Bu, sesteki duyguyla ilgili,” diye açıklıyor Spotify’ın Kişiselleştirme Başkanı Ziad Sultan, Stream On tamamlandıktan sonra TechCrunch ile yaptığı bir konuşmada. “Yapay zekalı DJ’i duyduğunuzda, nefes almak için nerede durakladığınızı duyacaksınız. Farklı tonlamaları duyacaksınız. Belirli türler için heyecanı duyabilirsiniz” diyor.

Doğal bir yapay zeka sesi elbette yeni değil – Google yıllar önce kendi insan sesine sahip yapay zeka yaratımıyla dünyayı şaşırtmıştı. Ancak Duplex içindeki uygulaması eleştirilere yol açtı, çünkü yapay zeka başlangıçta gerçek bir kişi olmadığını açıklamadan son kullanıcı adına işletmeleri aradı. Spotify’ın özelliği için benzer bir endişe olmamalı, çünkü adı bile “AI DJ”.

Spotify’ın yapay zeka sesini doğal hale getirmek için Jernigan, ses teknolojisi uzmanlarıyla çalışırken yüksek kaliteli ses kayıtları üretmek için stüdyoya girdi. Burada kendisine farklı duyguları kullanarak çeşitli satırları okuması talimatı verildi ve bunlar daha sonra yapay zeka modeline aktarıldı. Spotify bu sürecin ne kadar sürdüğünü söylemiyor ya da ayrıntılara girmiyor, teknolojinin gelişmekte olduğunu belirtiyor ve bundan “gizli sosu” olarak bahsediyor.

Sultan, üretilen ses için “Pek çok farklı permütasyona sahip bu yüksek kaliteli girdiden sonra [Jernigan’ın] artık bir şey söylemesine gerek yok – artık tamamen yapay zeka tarafından üretiliyor” diyor. Yine de Jernigan bazen Spotify’ın yazarlar odasına uğrayıp bir satırı nasıl okuyacağı konusunda geri bildirimde bulunarak girdilerin devamlılığını sağlıyor.

Ancak AI DJ, Sonantic ve OpenAI teknolojisinin bir kombinasyonu kullanılarak oluşturulurken, Spotify da AI ve büyük dil modellerindeki en son gelişmeleri daha iyi anlamak için şirket içi araştırmalara yatırım yapıyor.

“Sultan TechCrunch’a şunları söylüyor: “En yeni dil modelleri üzerinde çalışan bir araştırma ekibimiz var. Aslında kişiselleştirme ve makine öğrenimi üzerinde çalışan birkaç yüz kişi var. Sultan, AI DJ söz konusu olduğunda ekibin OpenAI modelini kullandığını belirtiyor. “Ancak, genel olarak, Büyük Dil Modelleri, üretken ses, kişiselleştirme genelinde tüm olasılıkları anlayan büyük bir araştırma ekibimiz var. Bu çok hızlı ilerliyor” diyor. “Yapay zeka uzmanlığımızla tanınmak istiyoruz.”

Bununla birlikte Spotify, gelecekteki gelişmeleri desteklemek için kendi kurum içi yapay zeka teknolojisini kullanabilir veya kullanmayabilir. Şu anda OpenAI ile yaptığı gibi, bir ortakla çalışmanın daha mantıklı olduğuna karar verebilir. Ancak bunu söylemek için henüz çok erken.

Sultan, “Sürekli olarak makaleler yayınlıyoruz,” diyor. “En son teknolojilere yatırım yapacağız – tahmin edebileceğiniz gibi, bu sektörde LLM’ler böyle bir teknolojidir. Dolayısıyla uzmanlığımızı geliştireceğiz.”

Spotify, bu temel teknolojiyle yapay zeka, LLM’ler ve üretken yapay zeka teknolojisini içeren diğer alanlara doğru ilerleyebilir. Tüketici ürünleri açısından bu alanların neler olabileceği konusunda şirket henüz bir şey söylemiyor. (ChatGPT benzeri bir sohbet robotunun denenen seçenekler arasında olduğunu duyduk. Ancak bu, diğerleri arasında bir deney olduğu için lansman açısından hiçbir şey kararlaştırılmadı).

“Yeni pazarlara, yeni dillere vb. ne zaman açılabileceğimize dair kesin planlarımızı henüz açıklamadık. Ancak bu bir platform olan bir teknoloji. Bunu yapabiliriz ve geliştikçe daha fazlasını paylaşmayı umuyoruz” diyor Sultan.

Spotify, yapay zeka için erken tüketici geri bildirimlerinin umut verici olduğunu söylüyor
Şirket, tüketicilerin DJ’e nasıl tepki vereceğinden emin olmadığı için tam bir yapay zeka ürünleri paketi geliştirmek istememişti. İnsanlar yapay zekalı bir DJ ister miydi? Bu özellik ile etkileşime geçecekler miydi? Bunların hiçbiri net değildi. Ne de olsa Spotify’ın sesli asistanı (“Hey Spotify”) benimsenmediği için kapatılmıştı.

Ancak DJ özelliğinin başarılı olabileceğine dair ilk işaretler vardı. Spotify ürünü piyasaya sürmeden önce çalışanlar arasında test etmişti ve kullanım ve yeniden etkileşim ölçümleri “çok, çok iyi” olmuştu.

Sultan bize şu ana kadar halkın benimsemesinin Spotify’ın şirket içinde gördükleriyle örtüştüğünü söylüyor. Bu, aynı temelleri kullanarak gelecekteki ürünleri geliştirme potansiyeli olduğu anlamına geliyor.

Sultan, “İnsanlar bu ürünle günde saatlerini geçiriyor… bu ürün onlara seçimlerinde, keşiflerinde yardımcı oluyor, onlara dinlemeleri gereken bir sonraki müziği anlatıyor ve nedenini açıklıyor… bu yüzden tepkiler – çeşitli sosyal medyayı kontrol ederseniz, çok olumlu olduğunu göreceksiniz, duygusal” diyor.

Buna ek olarak Spotify, kullanıcıların dinlemeye başladıkları günlerde zamanlarının %25’ini DJ ile birlikte dinleyerek geçirdiklerini ve ilk kez dinleyenlerin yarısından fazlasının ertesi gün özelliği kullanmak için geri döndüğünü paylaştı. Ancak bu ölçümler henüz erken, çünkü özellik henüz ABD ve Kanada’da %100 kullanıma sunulmadı. Ancak şirkete göre bunlar umut verici.

Sultan, “Bence bu, gerçekten değerli ürünlerle kullanıcılar arasında bir ilişki kurma yolunda atılmış harika bir adım,” diyor. Ancak önümüzdeki zorluğun “doğru uygulamayı bulmak ve sonra onu doğru bir şekilde inşa etmek” olacağı konusunda uyarıyor.

“Bu durumda, bunun müzik için bir yapay zeka DJ’i olduğunu söyledik. Bunun için bir yazar odası oluşturduk. Tam olarak yapması gereken işi yapması için kullanıcıların eline verdik. Çok iyi çalışıyor. Ancak başka neler yapabileceğimizi ve bunu ne kadar hızlı yapabileceğimizi hayal etmek kesinlikle eğlenceli” diye ekliyor.

Editör: Nur Bersun Aynur – 16.03.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Transandantal Meditasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

    Verdiğin Cevaplara Göre Empati Duygusuna Sahip Olup Olmadığını Söylüyoruz