içinde

“Des Vermis Mysteriis” İncelemesine Hoşgeldiniz!

H.P Lovecraft’ın işbirliği yaptığı ya da mitosa kendi başlarına katkı vermeleri için teşvik ettiği yazarlar genelde Weird Tales çevresinde yer almaktadır. Bu yazarlarla mektup arkadaşlığı, içlerinden çok azıyla da yüz yüze dostluklar, kuran ve iletişimde kalan Lovecraft onlara temelini attığı evrene katkı sağlamaları, eserlerinde kullanmaları için cömertçe destek veriyordu. Kendisinden küçük yazarlar onu “öğretmenleri” olarak görüyor ve onun açtığı yolda ilerlemeye çalışıyordu.

Bütün bunlar Weird Tales için de tuhaf kurgudan oluşan bir havuz oluşturuyordu. Neticede Weird Tales böylesine tuhaf, rahatsız edici ve korkunç hikayeler yazmalarını istiyordu ve Lovecraft Çemberi bunu sağladı. Lovecraft Çemberi yazarlarını bugün hem kendi eserleriyle hem de mitosa katkılarıyla tanıyoruz.

Augusth Derleth-60 kısa hikaye ve 2 roman
Robert Bloch-12 kısa hikaye
Clark Ashton Smith-8 kısa hikaye ve 1 şiir
Robert Ervin Howard-7 kısa hikaye ve 1 şiir
Frank Belknap Long-2 kısa hikaye ve 1 roman

Bunlar dışında, Augusth Derleth tarafından Cthulhu Mitosu olarak adlandırılan mitolojiye pek çok kişi Lovecraft yaşarken ya da onun ölümünden günümüze kadar katkı sağladı, sağlamaya devam ediyor. C.L Moore, Fritz Leiber, Donald Wandrei, E. Hoffman Price, Duane W. Rimel, Carl Jacobi, Henry Hasse, Hnery Kuttner, Richard F. Searight, J.Vernon Shea, James Blish, Hugh B. Cave, Robert A.W Lowndes ve Manly Wade Wellman bunlar arasında sayılabilir. Öyle ki Stephen King’in Hayaletin Garip Huyları kitabında yer alan Jerusalem’s Lot öyküsünde Robert Bloch’un hikayelerinde kullandığı yasak büyü kitabı Des Vermis Mysteriis adlı kitabı vampirlerin kutsal kitabı olarak gösterilir ve hikayenin temeli haline gelir.

Des Vermis Mysteriis

Adı Solucanların Gizemi anlamına gelen bu yasak büyü kitabı Robert Bloch tarafından ilk defa Mayıs 1935 tarihli Weird Tales sayısında yayımlanan The Secret in the Tomb adlı hikaye için kurgulandı. Ludwing Prinn tarafından 1542 yılında Prag’da bir hapishanede yazılan kitap 1784 yılında yayımlanabildi. İçerisinde kara büyü ve yıldızların uzağında yaşayan yaratıkları çağırma büyüleri olduğu söylenen kitap Papa V.Pius tarafından yasaklandı. Ancak yine de çeşitli yerlerde belli başlı kopyalarını bulmak mümkündür.

Robert Bloch bu kitabı kurgularken yeni yetme bir yazardı ve Lovecraft’ı ustası kabul etmişti. Bu yüzden ustasının yarattığı bir karakteri hikayesinde öldürmek için ondan izin almalıydı. Bir mektup yazıp hikayesinden bahsedince Lovecraft hem onu hem de hikayesini coşkuyla kutladıktan sonra karakterin ölümüne izin verdi. O zamanlar kitabın adı Solucanların Gizemi şeklindeydi ama Lovecraft daha etkili olabilmesi adına Bloch’a bu adın Latincesi olan Des Vermis Mysteriis adını önerince yazar bu adı benimsedi.

Stephen King’in Hayaletin Garip Huyları adlı öykü kitabında yer alan Jerusalem’s Lot öyküsünde de geçen bu kitap orada vampirlerin kutsal kitabı olarak gösterilir. Jerusalem’s Lot adlı bir Maine kasabasında yaşayan bu vampirler, Dünya üzerinde hüküm sürebilmek için bu kitaba ve onun okunmasına ihtiyaç duymaktadırlar.

Editör: Fatih Düz – 16.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Yorumu görünce grubu ve albümü merak edip bir bakmak istedim. Bakmaz olaydım. Kendini ölü sanan bir adam, intihar, ceset boyası, grup arkadaşını intihara teşvik eden ve onu bilerek evde yalnız bırakan başka bir adam, kafatasından yapılma kolyeler… Ne manyak insanlar bunlar.

      Üstelik intihar eden grup üyesinin cesedini bulunca fotoğrafını çekip albüm kapağında kullanmış. İntihar mektubunu da albümlerinde kullanmışlar. Sırf reklam için. Ama black metalik grubuymuş. Tuhaf Kurgu yazarları genellikle bu müzik türüne ilham verir zaten ama benzerlik Latinceden kaynaklanıyor.

    Tarihteki En Gizemli Salgın “Dans Vebası”

    Zenginlik Doyum Getirir Mi?