içinde

Kozmik Korku: Lovecraft’ın Grimoireları ve Mirası

Büyük Kadimlerin yasaklı ve çıldırtıcı bilgilerini içeren Necronomicon gibi kitaplar Grimoire olarak adlandırılır. Dünya üzerinde pek çok komplo teorisine ya da ezoterik inanışa konu olmuş, bu bilgileri içerdiği söylenen kitaplar elbette vardır ama aynı işin kurgusal olarak yapılması H.P Lovecraft ile başlar. Zaten Lovecraft’a ilham veren de 19.yüzyılın başında sağda solda peyda olan bu ezoterik, mitolojik inanç kitaplarıdır. Ezoterik kitaplar konusunda en iyi bilinen kişi, Aleister Crowley’de bu dönemde yaşamıştır. Yani Lovecraft yeni bir şey yapmıyordu ama yaptığı iş edebiyat için yeniydi. Grimoireleri yarattığı mitolojinin arkaplanına gerçeklik sağlamak amacıyla kullandı ve bu gerçekliği arttırabilmek için tarihten ve bilimden faydalandı. Tarihi gerçekliklerden, dilbilgisinden, çeviriden ve sosyal bilimlerden yola çıkarak kurgularına gerçeklik katıyordu.

Pnakotic El Yazmaları

1918 yılında Kutupyıldızı adlı hikayesini yayımlayarak ilk defa bu yazmalardan bahseden Lovecraft’ın ilk grimoire işi Pnakotic El Yazmaları kitabıdır.

İlk olarak Lomar halkı tarafından keşfedilen bu yazmalar Hyperborea’ya ve onların diline aktarılır. Orada Voormi halkının külliyatına eklenen yazmaların en başta ilk kopyasını Zobna’dan bir katibin kaleme aldığı söylenir. El yazmaları için oluşturulan Pnakotic Kardeşlik adındaki bir topluluk tarafından korunmaktadır. Yazmalar daha sonra Pnakotica adıyla Yunanca’ya çevrilir. 15.yüzyılda yine adı bilinmeyen bir kâtip tarafından İngilizce’ye çevrildiği sanılıyor. Başka Tanrılar ve Bilinmeyen Kadath’a Düş Yolculuğu hikayelerinde birlikte yer aldıklarından bu kitapla Hsan’ın Gizemli Yedi Kitabının içerik olarak birbirini tamamladığı düşünülmektedir.

Necronomicon

Lovecraft’ın en çok bilinen yasak kitabı olan Necronomicon yazının başında da bahsettiğim gibi kimilerince gerçek kabul edilmiştir. Al-Azif ya da Kitab Al-Azif adlarıyla da bilinen Necronomicon Ölülerin Kitabı adıyla bilinir. Lovecraft’ın en bilinen yasaklı kitabıdır, yazar bu kurgusal kitap üzerinde uzun süre durmuş ve eserlerinde kullanmıştır. Kitabın tarihçesini kaleme almış ve hatta kurgusal çevirilerinde yapılan hatalardan bahsedip, alıntılar yaparak bu hataları düzeltme öneriyle dolu makaleler yazmıştır.

Deli Arap şair Abdul Al Hazred tarafından yazıldığı kabul edilen bu Arapça kitabın Suriye’de yazıldığına inanılmaktadır. Kitabın yazarı Al Hazred gündüz vakti herkesin gözü önünde çarşı pazar alışverişindeyken Yüce Eskiler tarafından paramparça edilerek öldürülmüştür.

Azathoth’un Kitabı

Kara Kitap adıyla da bilinen Azathoth’un Kitabı olağanüstü büyüklükte bir kitaptır. Burada olağanüstü büyüklük derken insan aklının hayal edemyeceği bir büyüklüğü kastediyorum. Lovecraft Mitosunda yer alan bütün tanrıların babası ve en büyüğü olan Azathoth’un tahtına hizmet edenlerin kitabı olan Kara Kitabın sayfaları da hizmetkârlarınca kanla yazılmıştır.

Haziran 1933 tarihli Weird Tales sayısında The Dreams in the Witch House adlı hikâyede ilk kez okura tanıtıldı. Deliliğin Dağlarında hikâyesi uzunluğu nedeniyle dergi tarafından reddedilince kendine ve hikayelerine güvenini kaybeden Lovecraft bu hikayeyi dergiye göndermek istemez. Ancak hikayenin kopyası kendisinde de bulunan August Derleth dergiye gönderince kabul edilip yayımlanır.

Editör: Fatih Düz – 14.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Frank Frazetta’dan “Barbar Conan”

    25 Temmuz: İtalya’da Faşist Rejimin Düşüşü ve Diktatörlüğün Sonu