içinde ,

Henry Lee Lucas: İtiraf Makinesi

Her seri katilin kendine has bir özelliği ve o özelliği ile toplumu çeken bir gücü vardır. Bazıları dış görünüşüyle, bazıları cinayet işleme şekilleriyle insanların ilgisini çeker. Henry Lee Lucas, insanların ve özellikle de Teksas Polis Teşkilatı’nın öyle ilgisini çekmişti ki, 10 seneden fazla bir süre boyunca hüküm giymedi. Aksine kolluk kuvvetlerinin bir yardımcısı ve arkadaşı rolüne büründü. Mahkemede suçlu olduğunu kabul ettikten sonra “Öldürdüğüm diğer 100 kadın ne olacak?” cümlesi ile hakim dahil olmak üzere herkesi ters köşeye yatırdıktan sonra kendisine on yıldan daha fazla bir süre kazandırdı.

Rezil Bir Çocukluk Dönemi

23 Ağustos 1936 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Virginia eyaletinde doğdu. 9 kardeşten biriydi. Annesi seks işçisi babası ise alkolikti. Babası bir kaza sonucu iki ayağını da kaybettikten sonra merdiven altı alkol üretimi ve satışına başladı. Bunun sonucunda ise Henry babası tarafından alkolle tanıştırıldı. Annesi Henry’den öyle nefret ediyordu ki bir gün Henry’nin kafasına bir sopa geçirdi ve 3 gün boyunca komada kalmasını sebep oldu. Henry, üvey kardeşi ile ettiği bir kavgadan dolayı ise bir gözünü yaraladı. Annesinin ihmalleri sonucu gözü enfeksiyon kaptı ve gözü ameliyatla alınarak cam göz yerleştirildi. Bunlar da yetmezmiş gibi, annesi yabancı adamlarla evde seks yaparken zorla Henry’e kendilerini izlettiriyordu. 11 yaşına geldiğinde neredeyse bir alkolik olan Henry’e, üvey kardeşi ve annesinin müşterilerinden “Bernie Amca” hayvanlarla seks yapmayı ve onlara eziyet etmeyi alıştırdılar.

Cinayetler, İtiraflar, Ölüm Cezası

1983 yılında yasadışı olarak silah bulundurmaktan tutuklanmadan önce 1952 yılından itibaren birçok suçtan hapse girip çıktı. Bu yıllar arasında Pensilvanya’da bir mantar çiftliğinde çalıştı ve orada Betty Crawford ile evlendi. Fakat Betty, önceki evliliğinden olan kızlarının Henry tarafından tacize uğradığını iddia etti. Bu yüzden de Henry, Betty’den ayrıldı. Birleşik Devletler’in güney kısımlarında avarelik yaptığı sıralarda başka bir tecavüzcü olan Ottis Toole ile tanıştı ve onunla birlikte Jacksonville’deki evine taşındı. Henry daha sonra Ottis’in 10 yaşındaki yeğeni Frieda “Becky” Powell‘a aşık oldu. İleriki yıllarda Teksas’da Becky ile birlikte yaşlı Kate Rich için çalışmaya başladı.

1983 yılında yaşadışı silah bulundurma suçundan tutuklanan Henry Lee Lucas, Rich ve Powell’ı öldürmek suçlarından da yargılandı. Mahkemede suçlu olduğunu ve “100 kadını” daha öldürdüğünü itiraf etti. 10 yılı aşkın bir süre boyunca Lucas, polislere işlediği cinayetleri çok detaylı bir şekilde anlatmaya başladı. İlk önce öldürdüğü kişi sayısı 100’den 360’a, daha sonra 600’e kadar çıktı. İtirafları ve absürt sayılar sayesinde o zamanın Amerika’sında çabucak tanındı. Annesini de öldürdüğünü itiraf eden Henry’nin kadınlara olan düşmanlığı muhtemelen düzgün bir aile hayatı olmamasından kaynaklanıldığı düşünülmekteydi. Ayrıca annesi tarafından defalarca dayak yiyen ve kafasına aldığı darbeler sonucu beyninin iki farklı lobunda hasarlar görülen Henry, seri katil olmak için harika bir adaydı.

İtirafları arasında arkadaşı Ottis Toole ile işlediği sözde 108 cinayet bulunuyordu. Üyesi oldukları bir tarikatın istekleri üzerine satanik ritüeller gerçekleştirip öldürdükleri kurbanlarına tecavüz eden ikili, ağza alınmayacak bir sürü cinayet işlemişti.

Yaptığı itiraflar yüzünden ülkenin her yerinden polisler, dedektifler ve gazeteciler Henry ile görüşmeye geldi. Henry herkese “işlediği” cinayetleri anlatıyordu. İtiraflarının altında yatan motif ise kurbanlarının ailelerini rahatlatmaktı. Teksas Polis Teşkilatı başta olmak üzere, diğer karakollar da kapanmamış cinayetlerini kapatabilmelerinin umuduyla Henry’i dinlemeye devam ettiler. Fakat birkaç gazeteci Henry’e inanmadı ve açıklarını aramaya başladılar. Yavaş yavaş Henry’nin, cezasından kurtulmak için polisleri oyalamak adına yalan itiraflarda bulunduğu ortaya çıktı. İtiraf ettiği 600 küsür cinayetten annesi dahil olmak üzere sadece 3 (diğer kaynaklarda 9 ve 11) tanesinden ölüm cezasına çarptırıldı. George Bush, ölüm cezasını hafifletti ve Lucas, 12 Mart 2001’de Teksas hapishanesinde normal nedenlerden dolayı vefat etti.

Sonuç

Kendine ait olmayan cinayetleri itiraf etmekten hoşlanan Henry Lee Lucas, birçok polise ve kurbanların ailelerine umut oldu. Çünkü herkes cinayet dosyalarının kapanmasını ve katilin bulunmasını istiyordu. Çarptırıldığı suçtan kurtulmak ve polislere kendini sevdirmek isteyen Henry, uzun yıllar boyunca yalan itiraflarda bulundu. Fakat bu olayın en dikkat çekici ve insanı sorgulamaya iten kısmı Henry’nin hayal gücü. 600 kişiyi öldürmese de yıllar boyunca 200’den fazla cinayet hikayesi uydurdu ve anlattıkları çok detaylıydı. Evlere nasıl girdiği, kurbanlarına nasıl yaklaştığı, onları nasıl öldürüp tecavüz ettiği, öldürdükten sonra nasıl ve nereye sakladığı detayları duyanın dudaklarını uçuklatır derecede. En sonunda 3 cinayetten suçlu olduğu bulundu. Ama hiçkimseyi öldürmemiş bile olsaydı böyle birinin serbest dolaşmaması gerektiği herkesçe kabul edilmeliydi.

Henry Lee Lucas hakkında daha fazlasını öğrenmek isterseniz, Netflix‘in hakkında yapmış olduğu begeseli izlemenizi tavsiye ederim:

Editör: Doruk Adakoğlu – 12.05.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Uzayda evlilik mi? Şirket, hizmeti sunan ilk şirket olmayı planlıyor

    Artık Uzayda Evlenmek Hayal Değil

    Starlink raylarda: ABD demiryolu hattı, uzay tabanlı internet hizmetine ev sahipliği yapan ilk ülke oldu

    Starlink Raylarda: ABD Demiryolu Hattı, Uzay Tabanlı İnternet Hizmetine Ev Sahipliği Yapan İlk Ülke Oldu