içinde

Frank Frazetta’dan “Barbar Conan”

Frank Frazetta’dan sizlere daha önce bahsetmiştim. Frazetta pulp edebiyat döneminde yayımlanan hikâyelerin illüstrasyonlarını çiziyordu. Robert E. Howard’ın 1932 yılında Weird Tales dergisinde yayımlanan Barbar Conan serisi de bunlardan birisidir. 1936 yılındaki intiharına kadar Howard bu karakteri ve onun ilkel dünyasını geliştirmeye devam etti. Daha sonrasında 1970’lerde Barbar Conan karakteri bir patlama yaşadı. Gerek Arnold Schwarzenegger’li film serisi gerekse de Roy Thomas tarafından Marvel için çizilen çizgi romanı bu patlamada ortaya çıktı.

1970’lı yıllar boyunca süren bu kültürel patlama bizim ülkemizi de etkiledi. Çizgi roman alanında Tarkan, Karaoğlan ya da Conan’ın günümüzdeki modeli olarak Yüzbaşı Volkan serileri yayınlanıyordu. Bunlar zamanla film olarak sinemaya da aktarılarak geniş insan topluluklarına ulaştılar. Frank Frazetta ise Robert E. Howard’ın çağdaşı olarak Conan’ı çizerken karakter bu kadar ünlü değildi. Howard ise yazarlık kariyerinin zirvesinde olan bir sanatçıydı. Frazetta’nın vahşeti, dehşeti ve korkuyu aktarmada usta olduğunu daha önce belirtmiştim. Bu yüzden onun çizgileri daha çok karanlık fantezi, korku, gerilim ya da macera türüne uygun düşer. Frazetta da bunun farkında olarak çalışmalarını bu türlerdeki eserlere odaklanmıştır.

Robert E. Howard ise 1906 yılında doğmuş, otuz yıllık kısa yaşamında dönemin pulp fantastik, korku edebiyatı dergisi Weird Tales’de tefrika şeklinde uzun romanlar yazarak geçimini sağlamıştır. 1936’da ise intihar ederek kendi yaşamına son verdi. Genç yaşındaki ölümüne rağmen Barbar Conan, Red Sonya, Cormac Fitzgeoffrey, Bran Mak Morn, Atlantisli Kull, Kızıl Kardeşlikten Valeria gibi pek çok karakteri oluşturup bu karakterlerin maceralarını yazdı. Onların yaşadığı yazılı tarih öncesi dünyasında geçen evreniyle fantastik edebiyatın “Kılıç ve Büyü Fantezisi” adlı alt türüne ilham vermiştir. Howard’ın fantastik edebiyat üzerindeki etkisi yüzyıl boyunca diğer fantastik kurgu yazarları üzerinde hissedildi. Çalışmaları kopyalandı ya da ölümünden sonra yarım kalan çalışmalarının üstü tamamlanarak ölüm sonrası işbirliği yaptılar. Karakterleri kullanılarak yeni maceralar yazıldı ve yeni romanlarla kurgu evrenini geliştirmeye devam ettiler.

Howard’ın yarattığı son karakter olan Barbar Conan bir Kimmeryalı olarak insanlığın tarihinin yazılı olarak kaydedilmediği Hiborya Çağında yaşar. Dünya henüz kıtalara ayrılmamış, tek bir süper kıta olarak var olmaktadır. Bu süper kıtada İranistan, Afgulistan, Kimmerya, Asgard, Turan, Hirkanya, Hiborya ve Pikt toprakları bulunmaktadır. Adlarından da anlaşılabileceği gibi bu ülkeler bugünün devletlerinin, milletlerinin ilkel şekillerinden ibarettir. Sırasıyla Persler, Afganlar, Keltler, Vikingler, Türkler. Diğer üçü ise kesin olmamakla birlikte Moğollar, Kızılderililer ya da Afrika’nın vahşi kabileleri olarak görülebilir. Atlantis’in batışından sonra ve Sümerlerin yazıyı icadından önce olan bu dönem Robert E. Howard’ın bizzat yazdığı Hyboria Çağı makalesine göre M.Ö 12.000 yıllarına tarihlenmiştir. Ancak yazarın ölümünden sonra Hyboria Çağı hikâyeleri yazan başka yazarlar çağın tarih aralığı konusunda değişik tarihleri işaret etmiştir.

Editör: Ayşe Tunç – 25.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Coco Chanel’in Başarı Dolu Hayat Hikayesi

    Kozmik Korku: Lovecraft’ın Grimoireları ve Mirası