içinde

Yerçekimi Tepeleri’ni Daha Önce Duydunuz Mu?

Yukarı doğru olan şey aşağı inmeli, ters yönde değil, değil mi?

Yanlış. Kaliforniya’daki Karışıklık Tepesi veya Kanada’daki Manyetik Dağ gibi bir yere gidin, aracınızın vitesini boşa alın ve en çok kabul edilen fizik yasalarından birinin tamamen değiştiğini izleyin. Arabanız yerçekimine meydan okuyor ve yavaşça yokuş yukarı yuvarlanıyor gibi görünüyor.

ABD, İngiltere, Avustralya, Brezilya ve İtalya’da dünyanın dört bir yanında düzinelerce yerçekimi merkezi bulunduğu bildirildi. Arabanızı tepenin dibine kadar sürüp vitesi boşa alma durumunda yokuşta geri dönmeye devam edecek. Dünyanın dört bir yanına dağılmış olan bu “gizli noktalar” yerçekimine meydan okuyor – arabaların yokuş yukarı kaydığı yerler ve bisikletçiler kendilerini yokuş aşağı itmeye zorlanıyor.

Arabanızdan çıkıp arabanın yukarı ve dışarı sapmasını seyredebilirsiniz.

Yerçekimi tepeleri; Manyetik tepeler, gizemli noktalar ve kaz tepeler olarak da bilinir. Ziyaretçiler, “yerçekimini önleme” olarak adlandırılan şeyin doğaüstü etkileri gibi görünen, esrarengiz deneyimi yaşamak için bile küçük ücretler ödeyerek bu sitelere akın ediyor.

Peki gerçekten ne oluyor?

Bu garip doğal olaylar sadece ayrıntılı bir optik yanılsamadır. O kadar iyi bir yanılsamadır ki, doğru ekipman olmadan inanmak imkansızdır. Eğimin “üst” kısmı ile “alt” arasındaki farkı ölçmek için bir anket ekipmanı veya GPS işaretleri kullanıyorsanız, her şeyin gerçekten ters yönde olduğunu fark edersiniz.

2003 yılında psikolojik bilimlerde yayınlanan bir araştırmada, yanlış ufuk çizgilerinin manzara algılayışı gözlemcilere yanıltıcı olabildiği ortaya çıktı.

Bir yerçekimi tepesinde yuvarlanan bir top durup tepeye geri dönüyor gibi görünür. Görünürde gerçek bir ufuk olmadan, ağaçlar ve duvarlar gibi nesnelerin (gözlerinizin dikey olarak belirlemesi için görsel ipuçları olarak kullandığı) size karşı numara çalabilir. Bu nesneler hafifçe eğiliyorsa aşağıya doğru bir eğime baktığınızı düşünmeniz gerekebilir, gerçekte düz bir yüzeye (hatta yokuş yukarı) bakıyor olabilirsiniz. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden malzeme fizikçisi Brock Weiss 2006 yılında Bilim’de keşifler ve atılımlar gerçekleştirmenizi sağlayacak şekilde “toprak eğik durmuş.” dedi.

“Beyniniz yokuş yukarı çıktığınızı gösterse de, gerçekten yokuş aşağı gidiyorsunuz.”

Ama eğer bir tepe fiziksel olarak bir şekilde eğimliyse – o kadar ki, arabalar ‘yukarı’ sürüklenmeye başladıklarında aslında biraz ivme kazanırlar – gözlerimiz bizi her seferinde nasıl bu kadar kötü kandırabilir?

Psikologlara göre, her şey ufukla ilgili – ya yerçekimi tepeleri olan alanlarda gizlenmiş, bu yüzden uygun bir referans noktamız yok ya da ufuk orada, ancak tepenin geri kalanıyla nasıl eğimli olduğunu gizliyor manzara.

İkinci açıklama İskoçya’nın Aryshire kentinde çalışıyor gibi görünüyor.

“Eğik bir kara kütlesinin içinde duruyoruz, Edinburgh Üniversitesinden İngiliz psikolog Rob Macintosh aşağıdaki videoda Bilim Kanalına anlatıyor.

“Tüm manzara bu şekilde eğilir ve yol aynı yönde fakat daha az miktarda eğilir, bu nedenle göreceli eğim [ters] yöne gidiyor gibi görünür”.

Editör: Fatih Düz – 16.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Python Nedir? Kurulumu ve Visual Studio Code İle Kullanımı

      Türk Edebiyatı’nın En Gizemli Şiiri