içinde

Zenginlik Doyum Getirir Mi?

Zenginlerin, bizlerin sahip olmadığı bir takım avantajlardan yararlanıyor olması kimseyi şaşırtmaz. Genel olarak daha sağlıklılar, hayatlarından daha memnunlar ve en önemlisi, gülünç miktarda paraları var. Bu da gerçekten kendi ödülü. Zengin olmanın avantajları, filozoflar ve amatör finans blogcuları tarafından benzer şekilde tartışılmıştır ve bunun iyi bir nedeni vardır; çok paraya sahip olmak gerçekten harika!

Bununla birlikte, size söylemedikleri şey, parayla ilgili söylenmemiş sosyal damgalama nedeniyle çoğu büyük ölçüde tartışılmamış olan birkaç gizli dezavantajı olduğudur. Ve hayır, ‘bahçem çok büyük’ gibi sorunlardan da bahsetmiyoruz. Zengin olmak, sağlığınızdan kişisel ilişkilerinize kadar her şeyi potansiyel olarak etkileyebilecek gerçek sorunlarla birlikte gelir.

  • Farkında olmasak bile, birçok insan alkolizmi sezgisel olarak finansal stres ve daha düşük gelir seviyeleri ile ilişkilendirir. İkisi arasında bir miktar bağlantı olsa da, bunun paranın kendisiyle hiçbir ilgisi olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz. Aksine -en azından bir araştırmaya göre- alkolizm toplumun daha zengin kesimlerinde çok daha yaygın görünüyor. Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, Avrupa’da 40’tan fazla ülkede gerçekleştirildi. Her ülkede alkolizm oranında farklılıklar olsa da, İngiltere, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerin en çok içtiğini buldular. Neredeyse Avrupa genelinde, zenginler fakirlerden çok daha fazla içiyor gibi görünüyor.

  • Zengin olmanın zihinsel stresi azalttığına ve genel yaşam doyum seviyenizi yükselttiğine şüphe yok, ancak beraberinde başka zihinsel sorunlar da geliyor. Zengin olmak, geçmişteki birçok çalışmada, beklemeyeceğiniz birkaç başka sorunla birlikte, çeşitli zihinsel bozuklukların (anksiyete gibi) daha yüksek seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir. Örneğin bir araştırma, varlıklı banliyölerde yaşayan gençlerin, şehir merkezindeki çocuklara göre daha yüksek düzeyde kaygı ve depresyon, narsisizm ve madde bağımlılığı gibi uyumsuzluk belirtileri gösterme olasılığının çok daha yüksek olduğunu buldu.

  • Sorunlarımızın çoğunun sadece daha fazla paraya sahip olarak çözülebileceğini varsayıyoruz, ancak bu listeyle adım adım kanıtlayacağımız gibi, bu doğru olmaya bile yakın değil. Zengin olmak, birkaç kısa ve uzun vadeli sorunla ilişkilidir ve ödün vermeye de pek değmez. Daha fazla para kazanmak, gerçekten büyük bir başarıya ulaşmadığınız sürece genel mutluluğunuzu bir noktadan fazla artırmaz. Araştırmalar da bunu kanıtlıyor; Daha fazla para kazanmanın daha yüksek bir mutluluk seviyesi getirdiği doğru olsa da, bu sadece belirli bir sayıya ulaşana kadar geçerlidir. Bunun ötesinde, daha fazla paranın mutluluk seviyeniz üzerinde neredeyse hiçbir etkisi yoktur. Bu, net değeri 10 milyon doları olan birinin, 90 milyon doları kazanmak hala çok büyük bir çaba gerektirse bile, muhtemelen 100 milyon doları olan biri kadar mutlu olacağı anlamına gelir.

  • Zengin olmakla ilgili çoğu insanı heyecanlandıran tek şey, bir daha asla çalışmak zorunda kalmama ihtimalidir. Ama bu yanlıştır.Çok paraya sahip olmanın, yaşamak için çalışmak zorunda olan birine göre günün daha fazla saatini kendinize ayırmanıza izin verdiği doğru değildir. Çünkü bu zenginliklerini sürdürebilme kaygıları olduğunda sürekli daha çok çalışmak zorunda kalırlar. Bu aynı zamanda oldukça yorucu olur. Bir milyonere göre, bu aslında çok para kazanmanın en büyük dezavantajlarından biri.

  • Çevrenizde hayır kurumlarına bağış yapan herkesle ilgili hızlı bir anket yaparsanız, pek çok insanın bunu yapmadığını görürsünüz çünkü sadece yedek paraları yoktur. Bu yeterince adil ve hatta cömertlik gibi özelliklerin sadece ne kadar paranız olduğuna bağlı olduğunu varsaymanıza bile yol açar.Ne yazık ki, durum hiç de öyle değil ve geçmişte epeyce çalışmayla kanıtlandı. Daha fazla para, aslında sahip olduklarınız konusunda sizi daha koruyucu yapar ve karşılığında sizi daha az cömert yapar. Aynı zamanda çoğu milyoner, karşısındakilerin beklentilerini karşılama konusunda kaygılanır. Örneğin, bir zengin, eşine veya çocuğuna hediye aldığında, ”o çok zengin, daha iyi bir hediye alabilirdi ” diye düşünülmesinden ve beklentiyi karşılayamamaktan korkar. Bu sebeple bilinçaltında daha cimri olarak karşısındakini bu duruma alıştırmaya çalışır.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    “Des Vermis Mysteriis” İncelemesine Hoşgeldiniz!

    Bata’nın Hazin Sonu