içinde

Robert Bloch’dan Dehşeti ve Mizahı Harmanlayan Alıntılar

Robert Bloch’u en çok Alfred Hitchcock tarafından beyazperdeye uyarlanan 1960 yapımı “Psycho” yani Sapık filminin uyarlandığı aynı adlı romanından tanırız. Pek çoğuna göre de bu film 20.yüzyılın ortasında çekilmiş en iyi filmlerden birisidir. Ancak Robert Bloch bundan çok daha fazlasıdır. Tek romanlık bir edebi şöhretin ötesinde korku, gerilim, fantastik ve az sayıda olsa da bilimkurgu alanlarında yazmış üretken bir yazardır.

Yüzlerce öykü kaleme alan Robert Bloch başlangıçta Lovecraftvâri dehşet hikâyeleri yazarken zamanla kendi sesini bularak hayal gücünü, mizah anlayışını öykülerinde göstermeye başladı. Yeni döneminde çeşitli türlerin özelliklerini harmanladı. Bu da onu pulp dergilerinin gözde ve çok okunan yazarlarından birisi hâline getirdi. Lovecraft’a hayrandı ve Lovecraft da ona hayrandı. Bloch, Lovecraft’ın bir hikâye ithaf ettiği tek kişiydi. Bu hikâye Karanlığın Hayaletiydi. Bu hikâyede H.P Lovecraft kurgusal olarak Robert Bloch’u öldürüyordu. Daha öncesinde Robert Bloch da Lovecraft’ı “Shambler from the Stars” hikâyesinde öldürmüştü. Bloch, Paul La Farge tarafından yazılmış ve H.P Lovecraft’ı odağa olan Gece Okyanusu adlı romanında cameo olarak da yer almaktadır.

Bloch daha çok hayalet kurgu yazarlığıyla ve Sapık romanıyla tanınsa da ilhamları ve eserleri çok daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Yazar mizahla harmanlanmış dehşet ve korkudan, kahkahalarla gülerken birden dehşete geçişten, dilde uygulayabildiği ani dönüşlerden zevk alıyordu. Bunu da eserlerinde çokça yansıtıyordu. Okur üzerinde ağlamak yerine gülmek, sarsılmak yerine titremek gibi bir etki yaratıyordu. Bloch karanlık bir geceye sessizce değil gülerek girenlerdendi. Bu sıra dışı Weird Tales yazarından 20 sıra dışı alıntıyı sizin için listeledik.

İçinizdeki Çocuğu Koruyun

“Korkunç itibarıma rağmen aslında bir çocuğun kalbine sahibim. Masamda, bir kavanozun içinde duruyor.”

Korku Nedir?

“Korku, maskelerin çıkarılmasıdır.”

“Kötülük her yerde vardır. Bazen sınırlı duyularımızın bizi onun farkındalığından korumak için yaratıldığını düşünüyorum. Bize gerekli bilgiyi sağlayacaklarına güveniyoruz ama dayanamayacağımız dehşetleri fark etmemizi de engellemiş olabilirler.” (Karındeşen Gecesi)

“Komedi ve korku aynı madalyonun zıt taraflarıdır.”

Her Zaman Gülümseyin

“Fareler kız kardeşimi yediğinden beri bu kadar eğlenmemiştim.”

Yazmak Bir Zevkti

“Yani bu ikilemi yaşadım, çalışmak ya da açlıktan ölmek. Bu yüzden ikisini de birleştirebileceğimi düşündüm ve yazar olmaya karar verdim.”

“Şaşırtıcı bir şekilde, özellikle de birincil tekil şahsı kullanarak yazdığımda, psikopat olabileceğimi keşfettim. Böyle düşünebilir ve birtakım kötücül olaylar tasarlayabilirdim. Muhtemelen bir seri katil olarak geliştirebileceğim oldukça kazançlı bir kariyeri kaçırdım.”

Çalışmak Üzerine

“Sizi tüm samimiyetimle çalışmaya, kitap yazmaya, iki-üç hatta dört kitap yazmaya çağırıyorum. Bir fikri ‘boşa harcama’ ya da bir çalışmayı ‘bozma’ gibi konularda endişelenmeyin. Bir başyapıt yazabiliyorsanız, gelecekte başka fikirler hatta daha iyi fikirler bulabilirsiniz. Şu anda işiniz yazmak, kitap yazmak, bunu sürdürerek daha iyilerini yazmak için deneyim kazanabilirsiniz.” (Robert Bloch’un 27 Ağustos 1947’de Ray Bradbury’e yazdığı mektuptan)

Okuma Nasıl Yapılır?

“Bu dedektiflik hikayeleri hala benim zevkimdir-gerçekten. Onu aldım ve neden bu kadar çok insanın suçla ve suçun çözümüyle ilgilendiğini merak ederek on bininci kez okumaya başladım.”

“İnsanlardan nefret ediyorsun. Çünkü onlardan gerçekten korkuyorsun, değil mi? Küçüklüğünden beri böyleydin. Bir sandalyeye otur ve lambanın altında kitabını oku. Bunu 30 yıl önce de yaptın ve hala yapıyorsun. Bir kitabın kapakları arasında saklanıyorsun.” (Sapık’tan)

“Oraya gittiğimde hep silah taşırım, New York Halk Kütüphanesine. O taştan aslanlara asla güvenmedim.”

İnsanları Tanımak

“İşler ters gittiğinden gülümseyebilen bir adam, bunun için suçlayacağı kişiyi bulmuştur.”

“Sırf onlarla sık sık görüştüğümüz için ya da aramızda olan güçlü duygusal bağlardan dolayı bir kişi hakkında her şeyi bildiğimizi zannetmemiz ne gülünç.”

“Bununla ilgili spekülasyonlara başladığınızda, yani başka birinin aklının nasıl işlediğini gerçekten bilmediğinizi kendinize itiraf edebildiğinizde, işte o zaman nihai kabulle karşı karşıya kaldınız-her şey mümkündü.” (Sapık)

Her Şey Her Yerde

“Araba bataklıktaydı. Ve sepet bagajındaydı. Ve ceset de sepetteydi. Bükülmüş gövde ve kanlı bir kafa. Ama bunu düşünemezdi. Yapmamalıydı. Yapılacak daha başka şeyler vardı.” (Sapık)

Akıl Sağlığı Bir Bakış Açısı Meselesidir

“Sanırım hepimiz bazen biraz deliriyoruz.” (Sapık)

“Bir tek o kaldı ve o gerçekti. Tek olmak ve gerçek olduğunu bilmek, akıl sağlığı bu değil midir?” (Sapık)

Aile Önemlidir

“Bir erkeğin en iyi arkadaşı annesidir.” (Sapık)

Arkadaşlık Hakkında

“Arkadaşlık üstüne işemeye benzer: herkes görebilir ama verdiği sıcaklık duygusunu sadece sen hissedersin.”

Yaşam ve Ölüm Hakkında

“Hayat sadece uzun, upuzun bir uykudan önceki bir uyku hikayesidir.”

Robert Bloch ve Sapık romanı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yazarın diğer kitaplarını okudunuz mu? Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Editör: Astropower – 23.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ektogenezi ile Gelecekte Bebeklerimizi Leylekler Mi Getirecek? 🕊️

    Protein Kaynağı Olarak Böcek Tüketmek, Beslenme Kaynaklı Karbon Emisyonumuzu Azaltabilir Mi?