içinde

MuhteşemMuhteşem

Beyin Nasıl Öğrenir? #1

Beynimiz yaklaşık 85 milyar nörondan oluşur, bu da gece gökyüzünde çıplak gözle görebileceğiniz yıldız sayısından fazladır. Nöron, diğer nöronlara sinir uyarıları şeklinde bilgi gönderen bir haberci görevi gören bir hücredir. Örneğin, yazarken, beyindeki bazı nöronlar “parmakları hareket ettirin” mesajını diğer nöronlara gönderir ve bu mesaj sinirlerden (kablolar gibi) parmaklarınıza kadar gider. Bu nedenle, bir nörondan diğerine iletilen elektrik sinyalleri, tüm eylemleri yapmanıza izin veren şeydir: yazmak, düşünmek, görmek, atlamak, konuşmak, hesaplamak gibi. Her nöron 10.000’e kadar diğer nöronla bağlanabilir ve beyninizde çok yoğun bir örümcek ağına benzeyen çok sayıda bağlantı kurar.

Yeni bir şeyler öğrenirken dahi, nöronlarınız arasında yeni bağlantılar oluşturmak da dahil olmak üzere beyinde önemli değişiklikler olur. Bu duruma nöroplastiite, yani beynin yaşam deneyimlerine cevaben yapı veya işlevinde değişime gitme yeteneği denir. Beyninizin değişme yeteneği, yani nöronlarınız arasındaki bağlantıları oluşturmak, güçlendirmek, zayıflatmak veya sökmek; ne kadar çok pratik yaparsanız, bu bağlantılar o kadar güçlenir. Bağlantılarınız güçlendikçe, mesajlar (sinir uyarıları) giderek daha hızlı iletilir ve bu da onları daha verimli hale getirir. Futbol, okuma, çizim vb. öğrendiğiniz her şeyde bu şekilde daha başarılı olursunuz.

Nöronlarınız arasındaki bağlantıları bir ormandaki patikalarla karşılaştırabiliriz. İz bırakmadan bir ormanda yürümek zordur, çünkü yolunuzu oymak için bitki örtüsünü ve dalları sıkıştırmanız ve itmeniz gerekir. Ancak aynı izi ne kadar çok kullanırsanız, o kadar kolay ve pratik hale gelir. Tersine, izi kullanmayı bıraktığınızda, bitki örtüsü geri büyür ve iz yavaşça kaybolur. Bu, beyninizde olanlara çok benzer; bir şey uygulamayı bıraktığınızda, nöronlarınız arasındaki bağlantılar zayıflar ve sonuçta sökülebilir veya budanabilir. Bununla birlikte, bazı sinir ağlarının o kadar güçlü hale gelmesi mümkündür ki, yollar veya bağlantılar asla tamamen kaybolmaz.

Öğrenmenin nöronlarınızı yeniden sarması, beyninizin ne kadar dinamik olduğunu gösterir. Pratik yapmak veya prova yapmak nöronlarınızı tekrar tekrar aktive eder ve öğrenmenizi sağlar. Bu değişiklikler, bir bebeğin annesinin rahminde olduğu ve bir kişinin hayatı boyunca devam ettiği kadar erken gerçekleşir.

Editör: Ayşe Tunç – 20.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Android, iOS ve Windows Savaşı

    Overthinking (Aşırı Düşünme) Nedir?