içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Yaşlanan Beyinleri Canlandırarak Daha Genç Görünmek Mümkün!

Bu içerikte iki ayrı kaynaktan, ENIGMA, USC merkezli araştırmacıların ve Stanford Neuroscientist merkezli araştırmacıların beyin yaşlanma saatini hızlandırabilen veya yavaşlatabilen genetik varyant bulguları açıklamalarına ayrı ayrı yer verilmiştir. Orijinal kaynakların adresleri içerikte yer almaktadır.

ENIGMA USC liderliğindeki bir konsorsiyumdan araştırmacılar:

Çalışma bulguları, gelişimsel gecikmelere, Alzheimer hastalığına ve diğer dejeneratif beyin bozukluklarına direnmek için yeni ilaç hedefleri sağlayabilir.

Genomda beyin yaşlanmasını hızlandıran veya yavaşlatan 15 “sıcak nokta” keşfettiler.

USC liderliğindeki bir konsorsiyumdan araştırmacılar, genomda beyin yaşlanmasını hızlandıran veya yavaşlatan 15 “sıcak nokta” keşfettiler – bu, gelişimsel gecikmelere, Alzheimer hastalığına ve diğer dejeneratif beyin bozukluklarına direnmek için yeni ilaç hedefleri sağlayabilecek bir bulgu.

Araştırma Nature Neuroscience’da yayınlandı.

“Burada oyunun kurallarını değiştiren en büyük etken, kromozom üzerinde dünya çapındaki popülasyonlarda beyin yaşlanmasını hızlandıran veya yavaşlatan yerleri keşfetmek. Bunlar hızla yeni uyuşturucu hedefleri haline gelebilir, ”diyor USC’den Paul Thompson, çalışmanın baş yazarı ve ENIGMA Konsorsiyumu’nun kurucu ortağı ve yöneticisi. “AI4AD [Alzheimer Hastalığı için Yapay Zeka] girişimimiz sayesinde, bunları hedeflemek ve daha iyi yaşlanmamıza yardımcı olan yeni ve mevcut ilaçları bulmak için genom güdümlü bir ilaç yeniden tasarlama programımız bile var.”

ENIGMA, USC merkezli, geniş bir beyin verisi hazinesini araştıran ve şizofreni, majör depresyon, bipolar bozukluk, epilepsi, Parkinson hastalığı ve hatta HIV enfeksiyonu hakkında şimdiye kadarki en büyük beyin görüntüleme çalışmalarından bazılarını yayınlayan bir çalışma grubudur.

Sıcak noktaları veya genomik lokusları keşfetmek için dünyanın her yerinden 200’den fazla ENIGMA üyesi bilim insanı, beyinleri MRI ile iki kez taranan insanları aradı. Taramalar, beyinlerinin hafızayı, duyguyu ve analitik düşünceyi kontrol eden bölgelerde ne kadar hızlı doku kazandığını veya kaybettiğini ölçtü.

Araştırmacılar, her yaştan 15.000 kişide beyin dokusu değişim oranlarını hesapladıktan sonra, beyin dokusu değişikliklerini hızlandıran 15 genomik lokus – genlerin veya bir kromozom üzerindeki diğer DNA dizilerinin spesifik, fiziksel konumlarını – tespit etmek için genomlarında bir milyon belirteç taradı.

(Genom, bir organizmanın DNA molekülleri yani genetik yönergelerinin bütünüdür. Her genom, ait olduğu organizmayı yapılandırmak ve gelişmesini sağlamak için gereken bilgiye sahip. Bedendeki her hücre, örneğin bir deri hücresi ya da bir karaciğer hücresi, aynı yönergeler bütününü taşır. .)

Demans ve Alzheimer’ın araştırma sonuçları

Thompson, bu lokusların APOE gibi bazı iyi bilinen Alzheimer risk genlerini ve bazı yeni olanları içerdiğini söyledi. Araştırmacılar ayrıca depresyon, şizofreni ve bilişsel işlevlerle ilgili genlerle örtüştüğünü buldular.

USC Keck School of Medicine’de nöroloji doçenti olan ortak yazar Neda Jahanshad, “Bu genetik varyantlardan bazıları çocuklukta beyin alt yapılarının büyüme oranlarını etkilerken, diğerleri daha yaşlı erişkinlikteki beyin dokusu kaybının hızını etkiler” dedi. . “Beynin farklı bölümleri, değişim oranlarıyla ilişkili belirli genlere sahiptir.”

Thompson ekledi, “Ünlü Alzheimer geni olan APOE’nin birkaç beyin yapısını – hipokampus ve amigdala – olumsuz etkilediğini görebilirsiniz, bu da Alzheimer’a karşı en savunmasız beyin bölgeleri olduğu için mantıklı ve orada doku kaybını hızlandırıyor gibi görünüyor. özellikle.”

ENIGMA ayrıca Tourette sendromu ve otizmden epilepsiye kadar çocukluk çağı beyin bozukluklarını inceleyen uluslararası projelere sahiptir. Araştırmacılar, çocuklarda beyin büyümesini yavaşlatan veya hızlandıran yeni gen listesinin bu bozukluklarda da izlenecek yeni ipuçları sağladığını söyledi.

kaynak;http://thescitech.com/post/genetic-variants-that-speed-up-and-slow-down-brain-aging

Stanford Neuroscientist: Yaşlanan Beyinleri Canlandırmak

Nörobilimci Tony Wyss-Coray , PhD, 20 yılını nöroprotektif ve nörodejeneratif özelliklere sahip çeşitli molekülleri ortaya çıkarmak ve incelemekle geçirdi. Bu moleküller beyindeki farklı hücre tiplerinde ve ona bitişik kan damarlarında veya kanda ve onu yıkayan beyin omurilik sıvısında yüzer halde bulunurlar. Ve biz yaşlandıkça giderek daha önemli hale geliyorlar.

Wyss-Coray ve meslektaşları, kanda beyin yaşlanma saatini hızlandırabilen veya yavaşlatabilen genetik varyantlar  buldular. Kan-beyin bariyerinin varlığına rağmen, bu moleküllerin bazılarının beyin üzerinde etkili olabileceği kan damarı yüzeylerinde proteinler tanımladılar . Hatta genç fare beyin omurilik sıvısı alan daha yaşlı farelerin daha genç göründüğünü ve hareket ettiğini gösterdi.

DH Chen Seçkin Nöroloji ve Nörolojik Bilimler Profesörü ve Phil ve Penny Knight Initiative for Brain Resilience direktörü Wyss-Coray’den bilişsel gençleştirme alanındaki bulgularını birleştirmesini istedim.

Yaşlanmaya Bağlı Bilişsel Kayıplar

Yaşlanma sorunları, bir kişinin adını veya dilin ucundaki bir kelimeyi hatırlamanın sadece kötü bir günün sonucu olmadığını, aynı zamanda kötü bir günün tezahürü olduğunu fark ettiğimizde, 50 veya 60 yaşın üzerindeki çoğu insan için somut hale gelmeye başlar. yaşlanmak — kırışıklar veya saçların beyazlaması gibi. Bu hafıza kayıpları daha sık hale gelir ve eksik kelimeleri başkalarıyla değiştirebilmek için daha yavaş konuşmaya başlarız.

Yaşla ilgili bu normal düşüşün daha şiddetli bilişsel bozulma ve bunama ile nasıl ilişkili olduğu açık olmasa da, 85 yaşın üzerindeki Amerikalıların üçte biri Alzheimer hastalığı semptomlarına sahiptir ve bu sayı önümüzdeki 10 yıl içinde iki katına çıkar. Ne yazık ki, kimin unutkanlıktan bunamaya geçeceğini tahmin etmek için hiçbir aracımız yok.

Yine de herkesin bu aşağı yönlü gidişatı deneyimleme kaderi yoktur. Her üç asırdan biri bilişsel gerilemeye karşı dirençli görünüyor. Bu, beyin yaşlanması ve bilişsel gerilemeyi incelemek için bir umut ve bir sıçrama tahtası sağlar.

Bilişsel gençleşme aracı olarak “genç sıvıları” araştırmaya nasıl geldiniz?

Canlı deneklerde beyin dokusu nadiren bulunur, bu nedenle araştırmamızı omurilik sıvısı ve kan üzerinde yoğunlaştırdık. Şimdi 15 yıldan daha uzun bir süre önce, normal bilişe sahip yaşlı insanlardan ve Alzheimer hastalarından alınan sıvılarla ilgili bu erken çalışmalar, güvenilmez tahliller tarafından engellendi, ancak bize bir şeyi gösterdiler: Kanın protein bileşiminde yaşa bağlı genel değişiklikler çok derindi.

İnsanların 20. ve 90. yaşları arasında çok sayıda protein düzeylerinin önemli ölçüde değiştiğin doğruladık. Yaş, Alzheimer hastalığı ve diğer nörodejeneratif hastalıklar için en önemli risk faktörü olduğundan, gözlemlediğimiz değişikliklerin beyin yaşlanmasının bir nedeni mi yoksa bir sonucu mu olduğu sorusu ortaya çıktı.

Bulmak için, laboratuvarı benimkinin hemen yanında olan eski Stanford Medicine nöroloji profesörü Tom Rando , MD, PhD (şimdi UCLA’da) kas kök hücrelerinin yaşlanmasını incelemek için kullandığı bir yönteme başvurduk : cerrahi olarak dolaşım sistemini birleştirmek genç ve yaşlı bir farenin sistemleri, böylece hayvanlar kanlarını paylaşırlar.

Gözlemlediğimiz şey çarpıcıydı: Genç eşlerinin kanına maruz kalan yaşlı fareler, belirli nöron türlerinin sayısında artış, nöronal aktivitede artış ve beyin iltihabında azalma dahil olmak üzere birden fazla gençleşme belirtisi gösterdi.

Yaşlı farelere genç plazmanın (kanın sıvı fraksiyonu) tekrarlanan intravenöz infüzyonları ile tedavi ettiğimizde, bu fareler daha akıllı hale geldi ve çoklu bilişsel testlerde daha çok genç fareler gibi performans gösterdi. Tersine, yaşlı kana maruz kalan veya yaşlı plazma ile tedavi edilen genç fareler, beyinde hızlanmış yaşlanma ve bilişsel işlev kaybı yaşadı.

 

Bu bulgular insanlar için geçerli mi?

Bulgular kısmen insanlara çevrildi. Klinik deneylerde , genç plazma infüzyonları Alzheimer hastalarında önemli faydalar sağlamıştır. Plasebo kontrollü, çift kör bir klinik çalışmada (başkaları tarafından yürütülen), plazmanın çıkarılması ve genç donörlerden alınan albümin açısından zengin plazma ile değiştirilmesi, Alzheimer hastalarında önemli fonksiyonel gelişmelerle sonuçlandı. Bu, kan alışverişi fare deneylerinin insanlarla ilgili olabileceği ve kan plazmasının gençleşmenin sırrını tutabileceği anlamına gelir.

Siz ve meslektaşlarınız, çeşitli vücut sıvılarında ve dokularında bulunan ve hepsi beyindeki farklı hücre türlerinin gençliğini artırmak için farklı bölgelerde hareket eden çok sayıda madde ve protein tanımladınız. Bu kadar çok farklı maddenin, hücre tipinin ve sürecin nasıl benzer sonuçlar ürettiğini açıklayabilir misiniz?

Biyoloji, birbirine bağlı sistemlerden oluşan karmaşık bir ağdır. Bu ağda proteinler, şekerler, lipidler ve metabolitler dahil biyolojik organizma dediğimiz birkaç yüz bin düğüm vardır. Bu bileşenlerin her biri, evrimle bilenmiş bir işlevi yerine getirir; bazen gerekli ve yeri doldurulamaz, ancak çoğu zaman gereksizdir.

ABD üzerinden tüm taşıyıcıları içeren ve bazıları diğerlerinden daha önemli olan yüzlerce bağlantı noktasından oluşan bir uçuş haritası düşünün. Ağ, malları ve insanları bir yerden diğerine getirerek ekonominin çalışmasına yardımcı olur. Bazı düğümlerin kaldırılması sistemin çökmesine neden olabilirken, diğerleri çok az etkiyle hizmet dışı bırakılabilir.

En başarılı ilaçlardan bazılarının — örneğin antienflamatuar, aspirin gibi — birçok farklı hücre tipi ve dokusunda birden fazla biyolojik yolu hedeflediği ortaya çıktı. Genç plazma veya omurilik sıvısı – doğanın kokteylleri – düzinelerce faydalı protein ve muhtemelen başka tür moleküller içeriyor gibi görünüyor ve en güçlü iksir olarak kalabilir.

En azından farelerde, tanımladığımız bireysel protein faktörlerini kullanarak terapötik faydalar elde etmek mümkün görünüyor. Bir protein, kas kaybını geciktirmek için özellikle yararlı olabilirken, bir diğeri beyin işlevini artırabilir.

Beynimizi formda tutmak için hepimiz burada ve şimdi ne yapabiliriz?

Stres, vücudumuza verebileceğimiz en büyük zarar kaynağı gibi görünüyor. Sadece yüksek tansiyon, göğüs ağrısı, sindirim sorunları ve uyku bozukluğu gibi fiziksel belirtilere yol açmaz; ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatır ve iltihaplanmaya katkıda bulunur, muhtemelen yaşlanma sürecini hızlandırır. Kronik stres, psikiyatrik belirtilerin ve mutsuzluğun önemli bir kaynağıdır.

Yakın zamanda yapılan büyük bir çalışma , ABD’deki demansın %40’a kadarının hipertansiyon, obezite ve fiziksel hareketsizlik gibi değiştirilebilir risk faktörleri tarafından yönlendirildiğini göstermektedir. Şu anda bilişsel gerileme ve nörodejenerasyon için iyi bir farmakolojik tedavi yok. Onların yokluğunda, beyin işlevine yönelik bilimsel olarak belgelenmiş en güçlü faydalardan bazıları fiziksel egzersizden gelir.

Editör: Astropower – 26.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Bakalım Ne Kadar TVkoliksin, Türk Dizilerine Ne Kadar Hakimsin?

    Milyonlarca İnsanın Ölümüne Sebep Olan Felaket: Büyük İleri Atılım