içinde

Artırılmış Hipnoz Duyarlılığı | Daha Etkin Bir Tedavi Mümkün mü?

Bilim insanları insanların hipnoza karşı daha duyarlı olmasını istiyor ama neden?

Bilim insanları, kronik ağrısı olan insanlarda hipnotize edilebilirliği geçici olarak artırıyor.

2017 yapımı korku filmi ‘Get Out’ta, Daniel Kaluuya’nın karakteri ürkütücü Catherine Keener tarafından sigarayı bırakması için kendi isteği dışında hipnotize edildiğinde hepimiz iliklerimize kadar dehşete kapılmıştık.

Çayı kaşıkla karıştırmanın gizlice transa neden olması pek mümkün olmasa da hipnoz, kronik ağrısı olan hastalara yardımcı olabilir.

Bilim insanları hipnotize edilebilirliği artırıyor

Stanford Tıp araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışma, yetişkinlik boyunca sabit kalan bir özellik olan hipnotize edilebilirliğin, belirli bir beyin bölgesini hedef alan iki dakikadan daha kısa bir elektriksel uyarı kullanılarak geçici olarak artırılabileceğini söylüyor.

Bu atılım, hipnoza dayalı tedavinin daha geniş bir nüfus için erişilebilirliğini artırabilir.

Psikiyatri alanında doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Afik Faerman, “Hipnozun başta ağrı olmak üzere birçok farklı semptom ve bozukluk için etkili bir tedavi olduğunu biliyoruz” diyor ve ekliyor; “Fakat herkesin hipnozdan eşit derecede faydalanmadığını da biliyoruz.”

Hipnozun kendisi doğası gereği korkutucu değildir

Hipnoz, bireylerin rahatlamasına, zihinlerine odaklanmasına ve bilinçaltına erişmesine yardımcı olmak için sıklıkla kullanılan terapötik bir tekniktir. Klinik veya terapötik bir ortamda hipnoz genellikle eğitimli bir profesyonel tarafından yönlendirilen güvenli ve kontrollü bir süreçtir.

Hipnotize edilebilirlik alanında, yetişkinlerin kabaca üçte ikisi hipnoza karşı bir dereceye kadar duyarlılığa sahiptir. Bireylerin yüzde 15’i ise hipnoza oldukça yatkın olarak değerlendiriliyor. Hipnotize edilebilirliğin standart 10 puanlık ölçüsünden dokuz veya 10 puan alıyorlar.

Uzun yıllarını hipnoterapi üzerine çalışarak geçiren, psikiyatri ve davranış bilimleri profesörü ve araştırmanın kıdemli yazarlarından biri olan Dr. Spiegel, hipnozun yüksek derecede odaklanmış bir dikkat durumu olduğunu ve daha yüksek hipnoza yatkınlığın hipnoz teknikleriyle daha iyi sonuçlar elde etme olasılığınızı artıracağını belirtiyor.

Birkaç yıl önce Dr. Spiegel ve ekibi, hipnozun beyinde nasıl çalıştığını anlamak için beyin görüntülemeyi kullandı.

Hipnoza yatkınlığı yüksek olan kişilerin beyinlerinin sol dorsolateral prefrontal korteks (düşünme ve karar vermeyle ilişkili bölüm) ve dorsal anterior singulat korteks (uyarıcıları veya sinyalleri tanımayla ilişkili bölüm) bölümleri arasında güçlü bağlantıların olduğu keşfedildi.

Spiegel, “Bu iki bölge arasındaki faaliyetleri doğal olarak koordine eden insanların daha dikkatli bir şekilde konsantre olabilmesi mantıklıydı” diye açıkladı. “Çünkü odaklandığınız şeyi dikkatinizi dağıtan sistemle koordine ediyorsunuz.”

80 kişiye hipnoterapi uygulaması

Yeni çalışmada, Dr. Spiegel ve aynı zamanda Stanford’da psikiyatri ve davranış bilimleri profesörü olan Dr. Nolan Williams liderliğindeki araştırmacılar, hipnoterapi ile tedavi edilebilen bir ağrı durumu olan fibromiyalji hastası 80 katılımcıyı içeren bir çalışma yürüttüler.

Hipnotize edilebilirliği değiştirmek amacıyla katılımcıların yarısı cerrahi işlem gerektirmeyen bir nörostimülasyon tekniği olan transkraniyal manyetik uyarı alırken, diğer yarısı sahte bir tedavi gördü.

Nörostimülasyon grubu, hipnotize edilebilirlikte yaklaşık bir saat süren önemli bir artış sergiledi.

Araştırmacılar, onlarca yıldır değişmeden kalan bir özelliği etkileme potansiyelinin farkına vararak, hipnotize edilebilirliği daha da artırmak için farklı nörostimülasyon dozajlarını keşfetmeyi planlıyor.

Araştırma Nature Mental Health dergisinde yayınlandı.

Editör: semra – 06.01.2024

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sigara Bırakma Yöntemlerine Yeni Bir Alternatif: Cytisine

    Anoreksiya Nervoza Bir Sabah Rahatsızlığı mı?