içinde

HavalıHavalı

Perili Santa Fe, New Mexico

1607 yılında kurulan Santa Fe, New Mexico, Amerika Birleşik Devletleri’nde Avrupalı kolonistler tarafından kurulan en eski üçüncü şehirdir. Sadece St. Augustine, Florida ve Jamestown Virginia daha yaşlıdır. Kızılderililer, İspanyollar, Meksikalılar ve öncülerden oluşan uzun tarihi, şehri Amerika’nın en perili şehirlerinden biri haline getirdi. Dahası, şehir terk edilmiş bir Tanoan Kızılderili köyünün üzerine inşa edilmişti, burada şehrin derinliklerinin altında hiç şüphesiz Hint mezarlıklarının bulunabileceği yer alıyordu.

Santa Fe’nin tarihi meydanından turlar düzenleyen beş operatörle, yıl boyunca tam bir “hayalet turları” ve “hayalet yürüyüşleri” programı sunan birkaç şehirden biridir. Bu turlar öncelikle, La Posada ve La Fonda Otelleri, Grant Corner Inn, Valiler Sarayı, ulusun en eski evi ve diğer tarihi binalar gibi yerlerin bulunduğu Santa Fe’nin on bloklu tarihi bölgesine odaklanmaktadır. Bazı turlar ayrıca bölge batıl inançlarının yanı sıra Santa Fe’nin kanunsuzlar, silahlı çatışmalar, cinayetler ve asmalarla ilgili tarihini de içerir.

İster bir tur atın, ister birçok hayaletine kendi başınıza rastlayın, işte Santa Fe’nin hayalet efsanelerinden birkaçı :

Alto Caddesi – Bildirildiğine göre, bu caddede başı olmayan bir süvari atını Santa Fe Nehri’ne sürüyor. Kılıcını sallayarak, kendisine verdikleri aşk iksirinden şikayet ettikten sonra kafasını iki İspanyol cadıya kaptırdığı söylenir. Çoğu zaman bu başsız kovboy nehir kıyısında görülür.

Casa Real Sağlık Merkezi – 501 Galisteo Caddesi’ndeki bu üst düzey sağlık tesisinde, çalışanlar, hastalar ve ziyaretçiler, tesis 1985’te inşa edildiğinden beri garip olaylardan şikayet ediyor. Eski bir hapishane mezarlığı üzerine inşa edilmiş, diğerinin yanına inşa edilmiş. perili bina, çoğu insan bu binadan baskıcı, rahatsız edici bir his yayıldığını söylüyor. Diğerleri, odalarda garip soğuk algınlığı noktalarının hareket ettiğini ve kuzey ve güney kanatlarda açıklanamayan iniltilerin sıklıkla duyulduğunu bildirdi.

Grant Corner Inn Santa Fe’nin tarihi Plaza’sından sadece birkaç adım ötede tarihi Grant Corner Inn bulunur. Ev ilk olarak 1905 yılında Santa Fe bölgesine yeni gelen bir çift tarafından inşa edilmiştir. Ne yazık ki genç çift için, yeni evlerini inşa ettikten kısa bir süre sonra, sürekli dikkat gerektiren hasta bir oğul doğdu. Daha da kötüsü, kadının kocası kısa bir süre sonra öldü. Genç anne, çok iyi bir insan olmadığı söylenen bir adamla kısa süre sonra yeniden evlendi. Yıllar geçtikçe, çocuk daha da kötüleşmeye devam etti ve anne kendini genç çocuğa bakmaya verdi. Bu süre zarfında, eve gelen ziyaretçiler genellikle, annesi alt katta ziyaret ederken, genç çocuğun ağladığını ve üst kattaki odasının duvarlarına vurduğunu duyduğunu bildirirdi.

Tekerlekli sandalyeye mahkûm olan çocuğun sürekli olarak merdivenlere çok yakın yuvarlandığı, tekerlekli sandalyeyle aşağı yuvarlandığı ve aşağıdaki sahanlığa düştüğü söylendi. Çocuk sonunda hastalıklarından öldü ve kadın ve kocası uzaklaştı. Daha sonra, ev boşaldığında, komşular genellikle üst kattaki odada çocuğa ait olan ışıkları gördüklerini söylerlerdi. Sonunda biri evi satın aldığında, yeni sahipler, çocuğun odasında sanki hala oradaymış gibi sesler duyduğunu bildirdi. Bugün ev, bir pansiyona dönüştürülmüştür.
B&B’nin eski bakıcılarından Art Garcia, Adobe Angels: Ghosts of Santa Fe and Taos adlı kitabı için Antonio Garcez ile röportaj yaptığında, kapıcı evde korkunç olayları aktardı. Bu anlatımda Garcia, sağır edici seslerden, genellikle ev bitkilerini öldüren dondurucu hava patlamalarından ve çürüyen etin korkunç aromasından bahseder. Ancak, mülk Louise Stewart tarafından satın alındığından, bina kapsamlı bir şekilde yeniden şekillendirildi ve çocuğun ruhu sakinleşti veya belki de binayı tamamen terk etti. Bununla birlikte, eski evin içinde ayak sesleri ve kapı çarpma sesleri duyulurken, nesnelerin yere düşmeye devam ettiğine dair söylentiler devam ediyor. Diğerleri koridorda grimsi bir figür gördüğünü bildirdi. Bildirildiğine göre, 4 ve 8 numaralı odaların yanı sıra üst kattaki koridor, perili olduğu bildirilen alanlardır.
Bugün, birkaç yerel süreli yayın tarafından Santa Fe’nin en iyisi seçilen bu güzel Oda ve Kahvaltı, beyaz çitler ve salkım söğütlerle çevrili 10 odalı büyüleyici bir Inn’dir. Inn, eski moda konukseverlik, konforlu, iyi döşenmiş konaklama birimleri ve yenilikçi kır mutfağı sunmaktadır. Odalar antika yorganlar, pirinç ve sayvanlı yataklar, elle boyanmış gardıroplar ve her odayı benzersiz bir deneyim haline getirmek için bir araya gelen çok sayıda antika ve sanat eseri ile dekore edilmiştir.

Luguna Pueblo Misyonu – Öldürülen rahibin tabutu burada kilisenin zemininden fırlayıp duruyor. Peder Juan Padilla, 1733’te Kızılderililer tarafından öldürüldü ve Isleta Pueblo Kilisesi’nde zeminin altına gömüldü. Çok geçmeden, bir kavak ağacından oyulmuş tabutu, sunağın önünde topraktan yükseldi. Yirmi yıl sonra ve 1889’da tekrar yükseldi. Sonra, 1914 Noel Arifesinde tekrar zemini delip geçti. Santa Fe Piskoposu tarafından iki soruşturma yürütüldü, ancak olgunun doğası hakkında bir sonuca varılmadı.

La Residencia – Şimdi bir huzurevine ev sahipliği yapan, Palace Avenue ve Paseo de Peralia’nın köşesindeki bu bina, bir zamanlar toplum hastanesiydi. Yıllar önce 311 numaralı odada bir araba kazasında aldığı yaralardan küçük bir çocuk öldü. Ne yazık ki, çocuğun babası da aynı araba kazasında öldü. Bugün küçük çocuğun boğuk ağlaması o kadar sık duyuluyor ki, yöneticiler odayı boş tutmaya çalışıyor. Bodrum katında başka paranormal olaylar da olur. Bu, ancak devlet müzesi bodrum katını Hint eserlerini depolamak için kullanmaya başladığında gerçekleşmeye başladı. Bildirildiğine göre, bodrum katlarında sık sık garip sesler duyuluyor, o kadar sık sık bazı hemşireler bölgeye girmeyi reddetti. Bir keresinde, iki hemşire bodrum katında taze kan sızdıran bir duvar gördüğünü bildirdi. La Residencia, 820 Paseo De Peralta’da yer almaktadır.

 

San Miguel’in Misyonu – Amerika Birleşik Devletleri’nde halen kullanılmakta olan en eski kilise olan bu basit toprak rengi kerpiç yapı, İspanyolların hizmetkarı olarak New Mexico’ya gelen Meksika’nın Tlaxcalan Kızılderilileri tarafından 1610 civarında inşa edilmiştir. 1680 Pueblo İsyanı’nda ağır hasar görmesine rağmen, sağlam kerpiç duvarlar zarar görmedi. Daha sonra duvarları güçlendirmek için taş payandalar eklenmiş, kule yeniden şekillendirilmiş ve modern bir cephe eklenmiştir. Şapelde paha biçilmez heykeller ve tablolar ile 1356’da İspanya’da döküldüğüne inanılan yaklaşık 800 pound ağırlığındaki San José Çanı sergileniyor. Çan, Santa Fe tarafından Santa Fe’ye getirilmeden önce İspanya ve Meksika’daki kiliselerde kullanılıyordu. Bu eski çanın 1800’lerin ortalarında her gün öğle saatlerinde kör bir adamın kiliseye gittiği bir mucizenin kaynağı olduğu söylenir. Onun hararetli dualarının çanın kendiliğinden çalmasına neden olduğu ve çaldığında adamın görüşünü geri kazandığı söylenir. Ne yazık ki, zil çaldığında tekrar görüşünü kaybetti, ancak daha sonra kilisenin içindeki heykelleri ve ikonları doğru bir şekilde tanımlayabildi.

  • Bir zamanlar özel konut olarak hizmet veren kilisedeki hediyelik eşya dükkanında 1940’larda orada ölen küçük bir çocuğun musallat olduğu bildiriliyor.
  • Kilisenin dar sokağının karşısında, sözde kötü niyetli bir varlığın musallat olduğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en eski ev var. Aslında, San Miguel’i çevreleyen bloğun tamamı 1200’lere kadar uzanıyor ve bir zamanlar eski bir Hint Pueblo’sunun yeriydi. Yüzyıllar boyunca, Pueblo Kızılderililerinin boyun eğdirilmesi, 1680’de İspanyollara karşı Pueblo İsyanı, hüküm giymiş suçluların infazı ve çok daha fazlası dahil olmak üzere bu blokta trajik ve şiddetli olaylar meydana geldi. Sadece kilisenin ve en eski evin bir ya da iki hayalete ev sahipliği yaptığı söylenmiyor, aynı zamanda tüm blokta hayalet olduğu efsaneleri dolaşıyor.

Editör: Astropower – 18.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yüzmenin Faydaları

    İtalya’da Öğrencilik Serüvenim: İtalya’ya İlk Gidiş✈️ Birinci Bölüm