içinde

MuhteşemMuhteşem

Arılar Gezegenimizi Terk Ederse Ne Olur?

Arılar Gezegenimizi Terk Ederse;

Bazıları Albert Einstein’a şu alıntıyı atfeder: ” Arı yeryüzünden silinirse, insanın sadece dört yılı kalır. Artık arılar, tozlaşma, bitki, hayvan, insan kalmaz. Bilim adamının bunu gerçekten söylediğini doğrulayan herhangi bir güvenilir kaynak bulamadık, ancak mesajının yine de doğru ve endişe verici olduğuna şüphe yok.

Arılar olmasaydı nerede olurduk? Önemli türler söz konusu olduğunda, listenin başında gelirler. Onlar kritik tozlayıcılardır: dünyanın %90’ını besleyen yaklaşık 100 mahsul türünün 70’ini tozlaştırırlar. Bal arıları, mahsullerde yılda 30 milyar dolardan sorumludur.

Bu sadece başlangıç. Arıların tozlaştırdığı tüm bitkileri, bu bitkileri yiyen tüm hayvanları vb. besin zincirinde kaybedebiliriz. Bu da arıların olmadığı bir dünyanın 7milyar 924 milyon küresel insan nüfusunu sürdürmek için mücadele edebileceği anlamına geliyor. Süpermarketlerimizde meyve ve sebze miktarının yarısı olurdu.

Daha da kötüleşiyor. Arıları endişe verici bir oranda kaybediyoruz. Olası nedenler arasında çiçek çayırlarının kaybı, kanlarıyla ziyafet çeken yengeç benzeri varroa akarı, iklim değişikliği ve böcek ilacı kullanımı sayılabilir.

Arılar olmadan hayat küresel bir felaket olurdu. Onlar ortadan kaybolsa ne olurdu?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıdanın %90’ını sağlayan 100 ürün türü olduğunu ve bunların 71’inin arılar tarafından tozlaştırıldığını belirtiyor. Sadece Avrupa’da 264 mahsul türünün ve 4.000 bitki çeşidinin %84’ü arıların tozlaşması sayesinde var oluyor.

Özellikle bu kıtada, arı popülasyonları ve bal rezervleri 2015’ten bu yana önemli ölçüde azaldı – bazı bölgelerde yılda %30 oranında. Ve ABD’deki arıcılardan gelen en son istatistikler çok güven verici değil – Bee Informed Partnership anketine göre, geçen kış bal arısı kolonilerinin %37’si öldü, bu da kış ölümleri için olağan ortalamanın %9 üzerinde. Ama bu böcekler neden yok oluyor?

Dünya gezegeninde , binlerce yıldır insanlar tarafından yönetilen evcilleştirilmiş tür olan ünlü batı bal arısı Apis mellifera da dahil olmak üzere 20.000’den fazla bilinen arı türü vardır.

Bu arı cinslerinden 4 tanesi Türkiye’de bulunuyor/ yaşıyor. Bunlar; Anadolu; Kafkas; Suriye ve İran arısı (Ki, bunlardan sadece Anadolu ırkı, bize aittir. Diğerleri komşu olduğumuz için getirilmişlerdir. Mesela Kafkas arısının Avrupa’daki adı, Rus arısıdır.)

Türkiye’de ortalama kovan başı üretim; 13,31 kg’dır. Dünyada üretilen çam balının % 92 Türkiye’de üretilmekte idi. Lakin 2021 yılı Temmuz ayı ve sonrası, özellikle sahil kenarlarımızda çıkan ve çıkartılan Orman yangınları nedeni ile, Arı üretimine büyük bir darbe vuruldu. Bu yangın sonrasında kaybedenler insanlık olacak. Çam balının büyük bir miktarı gıda sanayinde ve dondurma imalatında tatlandırıcı olarak tüketilmektedir.

Yapılan açıklamalara göre; Edirne’den Kars’a doğru en fazla bal yapan bitkiler, en fazla nektar veren bitkiler : Ayçiçeği, pamuk, narenciye, pürem, yabani çilek, orman gülü, mera çiçekleri, kekik ve dilfir birbirine benzer, kiriş (pürem gibi uzun ama tek gövdeli, uzun yapraklı. poleni çok olur.), geven, dilfir, hay-ı-t, gevrek otu, sarı çiçek poleni çok olur, keçi boynuzu, pürem, çeşitli meyve ağaçları, akasya, çam, köknar, ladin -son 4 tanesi özellikle salgı balı için-, ıhlamur, kestane, korunga, peygamber çiçeği, misk çiçeği,  kızıl yonca, ballı baba, hardal, fiğ, üçgül, oğul otu, karagan, ada çayı, kızıl çam, kanola, tütün, unutma beni   görülür. İlaveten yağmurun yağmadığı ve havaların sıcak olduğu haziran, ekim ayları içerisinde meşe ağaçlarında basara balı olur. Bal verimi yüksek olan bitkilerin % 80 kadarı ve 12.000 çeşidinin ülkemizde bulunduğu açıklanıyor.

Arıların nesli tükenirse ne olur?

Arıların neslinin tükenmesi, sadece meyve ve sebzeleri değil, günlük hayattaki çok sayıda şeyi kaybetmek anlamına gelir.

Bakkala gittiğinizi düşünün ama oraya vardığınızda rafların çoğu boş. Alışveriş listenizde hiçbir şey yok: elma ya da ahududu yok, salatalık yok, bezelye ya da fasulye yok, margarin yok, bal yok, kahve yok, şampuan yok, sakızlı ayıcık yok; pamuklu pedler bile ortadan kaybolmuş gibi görünüyor.

Arıların Tükenmesi Neden Bizi Etkiler?

Yukarıda açıklanan sahne, arıların soyu tükenirse neler olabileceğinin oldukça doğru bir temsilidir. Neden? Niye? Çünkü gıda için yetiştirdiğimiz mahsullerin yaklaşık üçte birinin üretimi, arıların tozlaşmasına bağlıdır ve diğer birçok ürün, aynı mahsullerden alınan bitki bazlı bileşenlere ihtiyaç duyar.

Son yıllarda, yabani arı popülasyonları keskin bir düşüş yaşıyor ve birçok arı türü nesli tükenmekte olan listede. Şimdi onları korumak için harekete geçmezsek, arılar Dünya’dan kalıcı olarak kaybolmaya başlayacak. Ve eğer arıların soyu tükenirse, yanlarında şu on şey de dahil olmak üzere çok şey götüreceklerdir:

Arıların Soyu Tükenirse Ne Olur? Kaybolacak 10 Şey 😮

Arı popülasyonları dünya çapında yavaş yavaş azalmaktadır. Arıların nesli tükenirse ne olur? Yeni başlayanlar için, arıların neslinin tükenmesi, sadece meyve ve sebzeleri değil, günlük hayattaki çok sayıda şeyi kaybetmek anlamına gelir.

Bakkala gittiğinizi düşünün ama oraya vardığınızda rafların çoğu boş. Alışveriş listenizde hiçbir şey yok: elma ya da ahududu yok, salatalık yok, bezelye ya da fasulye yok, margarin yok, bal yok, kahve yok, şampuan yok, sakızlı ayıcık yok; pamuklu pedler bile ortadan kaybolmuş gibi görünüyor.

Arıların Tükenmesi Neden Bizi Etkiler?

Yukarıda açıklanan sahne, arıların soyu tükenirse neler olabileceğinin oldukça doğru bir temsilidir. Neden? Niye? Çünkü gıda için yetiştirdiğimiz mahsullerin yaklaşık üçte birinin üretimi, arıların tozlaşmasına bağlıdır ve diğer birçok ürün, aynı mahsullerden alınan bitki bazlı bileşenlere ihtiyaç duyar.

Son yıllarda, yabani arı popülasyonları keskin bir düşüş yaşıyor ve birçok arı türü nesli tükenmekte olan listede. Şimdi onları korumak için harekete geçmezsek, arılar Dünya’dan kalıcı olarak kaybolmaya başlayacak. Ve eğer arıların soyu tükenirse, yanlarında şu on şey de dahil olmak üzere çok şey götüreceklerdir:

1. Meyveler: Erik, Ananas, Çilek, Elma

Vanilyalı, meyveli dondurma, çilek reçeli, muzlu, çilekli ananaslı pastalar turtalar… Arıların ölmesi, bu harika zevklere veda edebileceğimiz anlamına gelir, çünkü meyveler, diğer birçok meyve türü gibi, tozlaşma için arılara bağımlıdır. Arıların olmadığı bir dünyada eksik olacak diğer meyve türleri arasında kayısı, kiraz, şeftali, erik , mango ve kivi bulunur .

2. Ya Arılar Tükenirse? Artık Meyve Suyu Yok!😢

Daha fazla meyve yoksa, meyve ürünleri yapmak mümkün olmayacaktır. Arıların neslinin tükenmesi, sabah kahvaltınızda portakal suyu, öğleden sonra atıştırmalıkları, meyveli şaraplar vs. olmaması anlamına gelir.

Arıların neslinin tükenmesini önlemeye yardımcı olmak için organik meyve suyu almayı seçebilirsiniz. Bu neden bir fark yaratsın ki? Çünkü organik tarım, arılar için son derece zararlı olabilecek kimyasal pestisitlerin kullanımını yasaklar.

3. Kozmetikler: Deodorant, Kremler ve Saç Kremleri

Makyaj malzemelerinin  arılarla ne ilgisi var? Birçok deodorant, krem ve saç kremi, narenciye meyvelerinden veya karite yağından alınan bitki bazlı bileşenler içerir; bunlar, yalnızca büyüyen bitkileri tozlaştırmak için arılar varsa var olabilir.

Arıların soyu tükenirse birçok geleneksel kozmetik ürün ortadan kalkacaktır. Bununla birlikte, bitki bazlı bileşenler her şeyden önce sertifikalı doğal kozmetiklerde bulunur, yani arı neslinin tükenmesi en ekolojik ve doğal ürün ticareti kozmetik ürünlerinin ilk önce yok olmasına neden olur.

4. Sebzeler: Salatalık, Kabak ve Avokado

Arıların soyu tükenirse sebzemize ne olur? Hala biraz sebzemiz olurdu: örneğin salata yeşillikleri ve baklagiller kendi kendine tozlaşma yeteneğine sahiptir ve bu nedenle böceklerin yardımına güvenmezler.

Ancak salatalık, balkabağı, soğan, brokoli, kereviz, domates ve avokado gibi sebzelerin tümü tozlaşma için arılara ihtiyaç duyar. Arıların neslinin tükenmesi, yetiştirebileceğimiz ve hasat edebileceğimiz sebzelerin çeşitliliğini ciddi şekilde sınırlayacaktır.

5. Sakızlar, jelibonlar

Arı yok, sakız yok, jelibon yok. Onları yapmak için kullanılan meyve suyu yüzünden, değil mi? Evet, ama tek sebep bu değil. Haribo & Co’nun sakızlı ayıları, parlak bir görünüm vermek ve pakette birbirine yapışmalarını önlemek için balmumu ile kaplanmıştır.

6. Pamuklu tekstil

Dünyadaki tüm giysilerin yaklaşık yarısı en azından kısmen pamuktan yapılmıştır ve arıların soyu tükenirse pamuk üretimi imkansız olurdu.

Adil ticaret ve organik pamuktan yapılmış giysiler almayı tercih ederek arılara yardımcı olabilirsiniz. Organik tarımda pestisitlerin yasaklanması, geleneksel tarımda var olan arılar için en büyük risk faktörlerinden birini ortadan kaldırıyor.

Daha da iyisi, yeni kıyafetler yerine ikinci el kıyafetler almaya geçin veya genellikle az tüketmeye çalışın .

7. Kanola ve Ayçiçek Yağı

Kanola ve ayçiçeği bitkileri kendi kendine tozlaşsa da, arılar tarafından ek tozlaşma ürün verimini önemli ölçüde artırır.

Kanola ve ayçiçek yağı, hazır gıdalardan cipslere, keklere, soslara kadar birçok üründe kullanılır.

8. Margarin

Margarin, kanola ve ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlardan yapılır, bu nedenle bir arı neslinin tükenmesi durumunda, o da yok olur veya önemli ölçüde daha az bulunur hale gelir.

9. Kürlenmiş Etler

Arıların kurutulmuş etlerle ne ilgisi olduğunu merak ediyor musunuz? Domuzlar ve inekler için hayvan yemi, büyük ölçüde kendi kendine tozlaşan ve dolayısıyla arılara bağımlı olmayan soyadan oluşur.

Ancak arıların soyu tükenirse, işlenmiş etleri farklı bir nedenden dolayı kaybederiz: Pek çok işlenmiş etin tipik tadı , kendi kendine tozlaşmayan bitkilerin varlığına dayanır . 

Arılara mutlaka yardımcı olmasa da, daha az sıklıkta et yemenizi ve kendinizi şımarttığınız durumlarda daha kaliteli organik etleri seçmenizi öneririz.

10. Sabah İçecekleri: Kahve ve Badem Sütü

Güne dumanı tüten bir fincan kahve ile başlayan biriyseniz veya mısır gevreğinize badem sütü koymaktan hoşlanıyorsanız, arıları kurtarmak için bu sizi motive edebilir. Arıların soyu tükenirse, bitkiler çapraz tozlaşma için arılara güvendiği için  kahve çeşitlerini kaybederiz.

Arıların soyu tükenirse badem sütüne ne olur? California badem mahsulünün tozlaşma için her yıl 80 milyar arıya ihtiyaç duyduğunu düşünürsek, bademlerinize ve badem sütünüze veda edebilirsiniz.

Arıların stresinden biraz olsun kurtulmaya yardımcı olmak için soya sütü, kaju sütü veya yulaf sütü gibi farklı bitki bazlı sütleri denemeyi düşünün.

Arıların Tükenmesini Önleyin: Yardımcı Olabilirsiniz👍

Liste uzayıp gidiyor. Arıların neslinin tükenmesi durumunda artık üretemeyeceğimiz sayısız işlenmiş gıda var. Ama neyse ki bizim için bir fark yaratmak için çok geç değil; azalan arı popülasyonu hakkında bir şeyler yapmak için hala zamanımız var. Arılar için dikmeye ne dersiniz ? Ya da sokak hayvanlarına bir kap su koyun hem  arılar hem sokak hayvanları faydalansın, Şehir dışında yaşıyorsanız ağaçlara sarkaç ile sular da koyabilirsiniz.

Her canlı gibi arıların da (ve diğer böceklerin) suya ihtiyacı vardır. Arılar sıvılarının büyük bir kısmını nektardan tüketebilseler de ek kaynaklardan suya da ihtiyaç duyarlar.

Arılar topladıkları suyu sadece içmekle kalmaz, aynı zamanda sıcak yaz aylarında yuvalarını soğutmak için de kullanırlar – bu yüzden arılara sıcakken su sağlamak önemlidir. Sıcak günlerde, tozlayıcılar suyu kovan boyunca, özellikle de peteklerin etrafındaki kuluçka yakınında dağıtır. Daha sonra kanatlarını çırparak yuvayı soğuturlar ve böylece kovan boyunca dolaşan bir soğuk hava akımı oluştururlar.

Editör: Astropower – 14.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    BEWITCHED AS DARK – Karanlık Müziğin Kadını

    Stephen King’den Gizli Pencere