içinde

En Pahalı Bitki: Safran

Dünyada safranın 70 cinsine ait olarak 1.800 tür bulunmaktadır. Bu bitkinin anavatanı Yemen’dir. Daha çok boş arazilerde yetişmekte olan safran, bir kez dikildiğinde 10-15 yıl kadar aynı kökten tekrar tekrar yetişebilmektedir. Diğer bitkilerde olduğu gibi çiçek açtıktan sonra tohumlanır, kuruyup olgunlaştıktan sonra da başak kısmı açılarak tohumları toprağa dökülmektedir. Dökülen bu tohumlar toplanarak safran yağı elde edilmektedir.

Safran neden pahalıdır?

Bir kilogram safran yaklaşık olarak 45-50 bin TL civarındadır. Avrupa’ya bakıldığında bir kilogramı 20 bin dolar seviyelerine kadar ulaşmaktadır. Ağustos ayında ekimi yapılmakta olup hasat yapılan aylar ise Ekim-Kasım arasıdır. Safranın boyu 15 ila 30 cm’ye kadar ulaşmaktadır. Bu uzunluğa ulaşıldığında tepe kısımları el ile toplanır ve kömür ateşi üstünde bal mumuyla karıştırılarak kurutulmaktadır.

Yarım kilogram kurutulmuş safran üretebilmek için 80-120 bin arası çiçek gerekmektedir. Bu yüzden safran üretimi büyük bir el işçiliği gerekmektedir. Ticari amaçla satışa sunulan safran bitkisi gram olarak paketlenmektedir. Ülkemizde Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yılda ortalama 20 kilogram safran üretimi yapılmaktadır.

Faydaları

  • Antioksidan ve antikanserojen etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalar neticesinde tümör hücrelerini küçülttüğü ve yayılmasını engellediği ispat edilmiştir.
  • Gerçekleştirilen klinik deneylerde hafif ve orta dereceli Alzheimer hastalığında etkili olduğu kanıtlanmıştır.
  • Hafıza fonksiyonlarını artırmakta ve hafıza kaybına karşı etkilidir. Japonya’da hafıza kaybı tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Solunum bozukluğu tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Sindirim bozuklukları ve sindirimin desteklenmesi tedavilerinde kullanılmaktadır.
  • Yaşa bağlı olarak gerçekleşen zihinsel bozuklukların tedavisinde kullanılmaktadır.

Editör: Fatih Düz – 14.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Efdal Türe tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Stephen King’den Gizli Pencere

    Cecil Hotel’de Kalan Ölüyor! Tarihi Cecil Hotel’in Gizemi