içinde ,

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Yılbaşının Rengi Neden Kırmızı ve Yeşil? | Noel Renklerinin Tarihi

Küresel olarak, kırmızı ve yeşil Noel’i temsil eden renklerdir. Bu iki rengi ne zaman bir arada görsek otomatik olarak tatillerle ilişkilendiriyoruz. Ama neden sadece bu iki renk ve bu çağrışım nereden geliyor? Noel’de kırmızı ve yeşilin kökenini kimse kesin olarak bilmese de, birçok teori vardır. Bu yazıda, bunların sezonun renkleri haline gelmesinin olası nedenlerine bakacağız.

Kırmızı ve yeşil neden Noel ile ilişkilidir?

Noel, İsa Mesih’in doğumunu kutladığımız yılbaşıdır, ancak on yıllar boyunca daha çok hediye alışverişi ve ailemiz ve arkadaşlarımızla zaman geçirmekle ilgili olmuştur. Bu renkleri düşünmemizi sağlayan basit çağrışımlar var, Noel Baba’nın elbisesi kırmızı ve herhangi bir Noel ağacı yeşil olur.

Ancak bu iki rengin kullanımı daha da eskiye dayanıyor. Hristiyanlıkta, kırmızının çarmıha gerildiğinde İsa’nın kanını temsil ettiği, yeşilin ise İsa’nın ebedi yaşamını her zaman yeşil bir ağaç gibi temsil ettiği öğretilir. Bazı insanlar, yılın o zamanında büyürken kırmızı meyveleri ve koyu yeşil yapraklarıyla kutsal çalılıklardan geldiğini iddia ediyor. Holly çalıları, tatil sezonunda ön kapılarımıza astığımız çelenkleri yapmak için kullanılır, bu nedenle yılın bu zamanında popüler bir görüntüdür. Noel’deki renk seçimlerinin nedeni olduğu iddia edilen birçok bağlantı ve hikaye vardır. Bazı insanlar renklerin daha ticari etkilerden geldiğine inanıyor.

Noel ile bağlantılı olarak kırmızı renk nereden geliyor?

Kırmızı, yılbaşında kullanılan belirgin bir renk olmasına rağmen, onu baskın bir renk haline getiren Coca – Cola olduğu söylenmektedir. 1931’de Coca – Cola reklamları özellikle bayramlara yaklaşırken dergilerde daha popüler hale geldi. İlk reklamlardan biri, Haddon Sundblom tarafından yapılan Noel Baba’nın Coca – Cola içmesiyle bir reklam oluşturur. Sundblom, Noel Baba gibi giyinmiş birinden ziyade gerçek Noel Baba’nın bir görüntüsünü yaratmak istiyordu.

Bu, tarihte bir dönüm noktasıydı çünkü Noel Baba’nın illüstrasyonu o kadar gerçekçiydi ki gerçek Noel Baba’nın imgesi haline geldi. Noel Baba kırmızı giydi ve o zamandan beri Coca – Cola, kırmızı markasıyla reklam vermeye devam etti ve bu nedenle Noel’in ilişkili bir rengi haline geldi.

Yeşil renk neden Noel ile ilişkilendirildi?

Noel’de yeşilin birlikteliği, kırmızı renk gibi önemli bir belirleyici ana sahip değildir. Birçok dernek, Noel zamanı eve her zaman yeşil bir ağaç getirme florasına ve konseptine işaret ediyor. Eve bir ağaç getirmenin ilk belgesi, Saturnalia’yı kutladıkları Roma kültüründedir.

Bu Tanrı Satürn’ü onurlandırmak içindi ve 17 -23 Aralık tarihleri arasında kutlandı. Gelenekler, evi küçük figürlerle süslenecek kutsal ve her zaman yeşil ağaçlarla süslemeyi içeriyordu. Bu, evi dekore etmek için kışın içeri getirilen ağaçların en eski örneklerinden biridir. Yeşil renk Noel ile büyük ölçüde ilişkilidir çünkü evlerimizi ağaçlar, kutsal ağaçlar ve ökseotu ile süsleriz.

Tarihte Noel’de başka hangi renkler kullanıldı?

Viktorya dönemi Noel kartları, Noel söz konusu olduğunda çeşitli renk kombinasyonlarının eşleştirildiğini gösteriyor. Viktorya dönemi kartlarında kırmızı ve yeşil, kırmızı ve mavi, mavi ve yeşil, mavi ve beyaz gibi renk kombinasyonları kullanılır. Orijinal dekorasyonlar, yılın o zamanında, bir dizi rengi olan flora ve faunada bulunan doğal unsurlardan gelirdi.

Bugün hala Noel’de kar, buz sarkıtları, bülbüller, kutsal ve ökseotu gibi birçok şey yansıtılmaktadır. Hatta Noel Baba, kırmızıdan yeşile ve maviye kadar farklı renkli takımlar giyerken tasvir edilmiştir. 1931 ‘e kadar Noel daha çok ticari bir tatile dönüşmeye başlamıştı ve işte o zaman yeşil ve kırmızı belirleyici renkler haline geldi.

Diğer bayramlar gibi Noel’in de gelenekleri ve çağrışımları vardır. Bazıları diğerlerinden daha yenidir, ancak kırmızı ve yeşil yüzlerce yıldır Noel’in renkleri olmuştur. Tatilin ticarileşmesi nedeniyle, bu iki rengin Noel’de en belirgin hale gelmesiyle sonuçlandığı görülüyor. Cadılar Bayramı’nda turuncu ve siyah gibi, kırmızı ve yeşil de yılın o döneminin temsili renkleri olarak kaldı.

Editör: Fatih Düz – 20.12.2022

Rapor Et

Katılımcı

Cansel Yolcu tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    90’lar Türkçe Pop Şarkılarını Emojilerle Tanıyabilecek Misin?

    “Yukarı Bak” Filmindeki Gibi Balonlarla Uçabilir Miyiz?