içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Hayır diyemeyenlerden misiniz?

Hayır! Tek kelimeden oluşan keskin bir sınır. Gün içerisinde kaç kez bu sözcüğe ihtiyacın oluyor ama kullanmıyorsun değil mi?

Kimi zaman arkadaşını kırmamak için, kimi zaman ısrarlardan kurtulmak için. Aslında hiç istemediğin şeyleri yapmak zorunda hissediyorsun. Hatta yapıyorsun. Kendi isteklerin çoğu zaman geri çeviremediğin tekliflerin gölgesinde kalıyor.

Kendinden uzaklaşma hissine yol açıyor bu durum. Başkalarının kolay bir şekilde senin konfor alanına girmesine olanak sağlıyor. Birçok kez neden bunu yaptım ben sorusu ile baş başa kalıyorsun içinde. Sevmem dediğin ne varsa karşındakini kırmamak adına yaparken buluyorsun kendini

Bu durum bu şekilde devam ettikçe kendinden uzaklaşmaya başladığını hissedeceksin. Hatta kendinin neyi isteyip, neyi sevdiğini bile unutmaya başlayacaksın zamanla. Çünkü artık başkalarının istediklerini kendi isteklerinden ön planda tutmaya alışacak, bir başkası gibi yaşamaya başlayacaksın.

Oysaki sen ne de çok severdin doğada yürüyüş yapmayı. Ama arkadaşların kahvehaneler de oyun oynamak istediği için hep onlarla gitmekten zaman ayıramadın kendine. Türkü dinlemek dinlendirirdi ruhunu, şimdi rap şarkılarla dolu bir müzik listen var. Aşk filmleri severdin hani, konuşacak konu olsun diye daha fazla aksiyon filmi izlemeye başladın.

Bu şekilde gidersen eğer sen artık içinde bulunan benliğinden uzaklaşacaksın. Hiç tanımadığın bir adam gelip oturacak hayatının tahtına. Rüzgârın yönüne göre savrulmaya başlayacaksın. Kimi zaman merhamet bahanesine sığınacaksın, gün gelecek yardımsever olduğunu iddia edeceksin. Huzurunu kaybettiğini anlamaya başladığında mutsuzluk ile bas basa kalacaksın. Hele bir de kırmaktan korkup kendini isteklerinin önüne geçirdiğin insanlar çevrenden çekilmeye başladığında ki hislerin seni derin bir boşluğun pençesinde bulacaksın. Sorgulamaların başlayacak. Kendine ettiğin hakaretler. Kullanılmışlık hissi ile sarsılacaksın. Kendine olan saygını yitirmende tüm bunların doğal bir sonucu olacak.

Sürekli her şeye evet demeye devam edersen bir süre sonra insanların gözünde önemini yitirmeye başlarsın. Senin yardımseverlik diyerek yaptıkların artık görevin gibi olmaya başlar. Sen zaten yapıyordun, ben istemedim ki derler bir süre sonra. Değiştin artık eskisi gibi değilsin diye seni suçlarlar hatta.

“Gereğinden fazla fedakârlık bitmek bilmeyecek sonrakilerine gebedir.”

İnce düşünmeyi alışkanlık haline getirdiğinde, sınırlarının ihlal edilmesine karşı koyabilmenin önlemini de almış olmalısın.

Tüm bunlardan kurtulmanın yolu sadece beş harfli bir kelimeyi hayatına sokmaktan geçiyor. Yapmak istemediğin, sana doğru gelmeyen, sana kötü hissettirecek her durumda “Hayır” demeyi öğrenmek zorundasın.

Bu hayat zannettiğin kadar uzun değil. Bir kez yaşayacaksın. Başkaları için değil kendin için yaşamalısın. Hayatının dizginlerini kırılacak diye insanların eline bırakmaktan vazgeç. Merhametin, vicdanın ve naif olmanın bir sınırı olsun. Sınırların ihlal edildiğinde rahatlıkla “Hayır” cevabını ver.

Unutma, senin onları düşündüğün kadar senin iyiliğini düşünen insan sınırlarına saygı gösterecektir. Hayır demene, istemediğin bir şeyi reddetmene kırılmayacaktır. Fikirlerine önem verecek, sınırlarına müdahale etmeden yanında olacaktır.

“Sen sınırlarını net olarak belirlemedikçe, melek olsan kanat sesinden şikayet eder bir süre sonra insanlar.”

Sınırlarını net bir şekilde çizdikten sonra daha az evet demeye ihtiyacın olacak. Çünkü insanlar artık sınırlarını bilerek yaklaşacaklar sana. Saygı duymayı öğrenecekler. Yanında sadece seninle vakit geçirmekten haz alan insanlar kalacak. İç huzurun yerine gelecek. Güvenin artacak. Yaşadığın anlardan daha fazla keyif alacaksın.

“Yaşadığın bu hayat senin, başkalarına teslim etmek için çok kısa”

Editör: Fatih Düz – 29.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Yusuf Alper EVCİL tarafından yazıldı

Yarım Kalmışlığın Hikâyesi kitabının yazarı, iki çocuk babası, instagram Farazimuhabbet hesabının sahibi. Muhasebeci.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bir Osmanlı Darbesi: Babıali Baskını

    Adsense Yerine Admatic Olur Mu?