içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz KomikKomik

Nasıl Daha Fazla Özgüvenli Olabilirsiniz?

Sağlıklı bir özgüven düzeyine sahip olmak, kişisel ve profesyonel yaşamınızda daha başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

Özgüven nedir?

Özgüven, yeteneklerinize, niteliklerinize ve yargınıza olan güven hissidir. Araştırmalar, güvenin sağlık ve psikolojik esenlik için önemli olduğunu göstermektedir.

Güven, yaşamınızı kontrol etme yeteneğiniz konusunda genel bir inanç ve güven duygusuna atıfta bulunabilir veya duruma özel olabilir. Örneğin, belirli bir uzmanlık alanında özgüveniniz yüksek olabilir, ancak diğer alanlarda kendinize daha az güvenebilirsiniz.

Sağlıklı bir özgüven düzeyine sahip olmak, kişisel ve profesyonel yaşamınızda daha başarılı olmanıza yardımcı olabilir. Araştırmalar, örneğin, kendine daha fazla güvenen kişilerin akademik olarak daha başarılı olma eğiliminde olduğunu bulmuştur.

Sporcularda daha yüksek özgüven düzeylerini, tercih ettikleri sporu uygulama motivasyonu ile ilişkilendiren çalışmalarla, güven, hedeflerinizi gerçekleştirme motivasyonunda da rol oynayabilir.

Güven seviyeniz, kendinizi başkalarına nasıl sunduğunuzu bile etkiler.

Nasıl daha özgüvenli olabilirisiniz?

Neyse ki, özgüveninizi artırmanın birkaç yolu var. Belirli bir alanda özgüven eksikliğiniz olsun veya herhangi bir konuda kendinize güvenmek için mücadele edin.

Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın

Instagram’da takip ettiğiniz kişilerle nasıl göründüğünüzü karşılaştırır mısınız? Veya maaşınızı arkadaşınızın kazandığıyla karşılaştırabilirsiniz. Sosyal karşılaştırma teorisi, karşılaştırma yapmanın doğal olduğunu açıklar. Ancak, özgüveninizi artırmanıza yardımcı olması muhtemel değildir. Hatta tam tersi etki de yapabilir.

Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinde 2018 yılında yayınlanan bir araştırma, kıskançlık ile kendiniz hakkında hissettikleriniz arasında doğrudan bir bağlantı buldu.4 Özellikle, araştırmacılar, insanların kendilerini başkalarıyla karşılaştırdıklarında kıskançlık yaşadıklarını kaydetti. Ne kadar kıskanırlarsa, kendileri hakkında o kadar kötü hissettiler.

Karşılaştırmalar yaptığınızı fark ettiğinizde nasıl özgüven kazanırsınız? İlk olarak, kendinize bunu yapmanın yardımcı olmadığını hatırlatın. Herkes kendi yarışında koşuyor ve hayat bir rekabet değil.

Başka birinin hayatını kıskanıyorsanız, kendinize kendi güçlü yönlerinizi ve başarılarınızı hatırlatmanız da yardımcı olur. Hayatta kutsandığınız alanları hatırlamanıza yardımcı olması için bir şükran günlüğü tutun. Bu, başkalarının hayatlarına karşı kendi hayatınıza odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Kendinizi olumlu insanlarla çevreleyin

Bir dakikanızı ayırın ve arkadaşlarınızın sizi nasıl hissettirdiğini düşünün. Seni kaldırıyorlar mı, yoksa indiriyorlar mı? Seni sürekli yargılıyorlar mı yoksa seni sen olduğun için mi kabul ediyorlar?

Birlikte zaman geçirdiğiniz insanlar, kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi ve tutumlarınızı, belki de sandığınızdan daha fazla etkileyebilir. Bu nedenle, başkalarının sizi nasıl hissettirdiğine dikkat edin. Belirli bir kişiyle takıldıktan sonra kendiniz hakkında kötü hissediyorsanız, veda etme zamanı gelmiş olabilir.

Bunun yerine, sizi seven ve sizin için en iyisini isteyen insanlarla kendinizi kuşatın. Olumlu olan ve güveninizi artırmanıza yardımcı olabilecek başkalarını arayın.

Kendinize iyi davranın

Kendini sevmek, bir hata yaptığınızda, başarısız olduğunuzda veya bir aksilik yaşadığınızda kendinize nezaketle davranmayı içerir. Duygusal olarak daha esnek olmanızı sağlar ve zorlu duygularda daha iyi gezinmenize yardımcı olarak kendiniz ve başkalarıyla olan bağlantınızı güçlendirir.

2015 yılında yapılan bir araştırma, kendini sevme ile özgüven arasında bağlantı kuruyor. Bu nedenle, bir dahaki sefere zorlu bir durumda olduğunuzda, kusurlu olmanın veya bazen yetersiz kalmanın insan olmanın bir parçası olduğunu kabul edin.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bize Pizza Hazırla, Senin Hangi Gezegende Tatile İhtiyacın Olduğunu Söyleyelim

    Neden Güneş Kremi Kullanmalıyız?