içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

''Allah c.c'' İsmiyle ''Tanrı'' Kavramının Karıştırılması

Önce şunda anlaşalım. Allah c.c isminin dili yoktur tıpkı benim ismim veya sizin isminiz Meryemse bu her dilde Meryem olarak söylenir çünkü özel isimdir. Allah c.c ismi de herhangi bir dilde de aynı isimde kullanılır. Türkçemizde yaratıcı kelimesinin ‘’Tanrı’’ kelimesi ile eş değer olduğunu bilmeyenlerin bir hayli fazla olduğunu görüyorum.  Tanrı kelimesi bir şeyin ismi değil bir sıfattır yani yaratıcı demektir. Arapçada yaratıcı demek ise ”İlah” sıfatıdır. (Çoğu Müslüman İlahım değil de Allahım diye dua eder yani direk ismiyle hitap eder.) İngilizcede yaratıcı demek ise ”God” sıfatıdır. Yani Türk olduğumuz için Allah c.c isminin yerine değil ”İlah” sıfatının yerine ”Tanrı” sıfatını kullanıyoruz. Bilmeyen araştırmayan insanların bunu yanlış anlaması çok doğaldır. Ama bilmediklerini kabul etmeyen insanlara bunu anlatmak ona hakaret etmişçesine risklidir ve imkansızdır.

Bunun gibi düşünen insanların tek mazereti de Kuran-ı Kerim kitabında ‘’Tanrı’’ sözcüğünün olmaması. Bu çok doğal değil mi? Sizce Arapça olmayan bir sözcüğün Arap harfleriyle yazılmış bir kitapta olmaması çok doğal bir olay değil mi? Kuranı Kerim Arapça indirildiği için Müslümanlar Arap alfabesine tutuklu kaldı. Hristiyanlar da Allah’a inanıyor ama onlar İlah kelimesini kullanmıyor. Çünkü Arapça İngilizce’de ‘’God’’ Tanrı demektir. Yani yaratıcı demektir. God diyerek Hristiyanlar başka bir ilahtan bahsetmiyor.

Her toplum Arap dilinde değil kendi dilinde Allah’a hitap, yakarış edebilir. Tabii ki ibadet Arap dilindedir farz ibadetler de bellidir. Ama dua ederken günlük dilimizde kendi dilimizle yaratıcımıza istediğimiz dilde yakarabiliriz. Yani Arap dilinde İlah sıfatı İngiliz dilinde God ile eşleşir. Türkçe dilinde ise Tanrı’dır. Arap dili kutsallaştırılmamalıdır. Kutsal olan Kur-anı Kerim kitabının içeriğindeki anlamdır. Yaratıcı kelamıdır.

Tanrı ya da ilah, özellikle tek tanrılı inançlar tarafından evrenin tek yaradanı ve yöneteni olduğuna inanılan doğaüstü varlık. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve erkek olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir. Monoteistik ve Henoteistik inançlardaki Tanrı kavramını tanımlamak için ise sadece tanrı sözcüğü kullanılabilir.

Teologlar ve filozoflar, tarih boyunca sayısız tanrı kavramını ve anlayışını incelemişlerdir. Tanrı’nın varlığı, felsefenin metafizik ve din felsefesi alanlarında incelenen önemli bir konusudur.

Tanrı kavramının, tek tanrılı (monoteist) ve çok tanrılı (politeist) dinlerdeki farkını ayırt etmek için “Din bilimi” önceleri, monoteizm dinlerindeki tek tanrıyı ifade etmek için “Tanrı” ifadesini; farklı tanrıları olan politeizm dinlerindeki Tanrı kavramı için “Gottheit” (tanrısal varlık) ifadesini kullanmıştır. Anlamı kolaylaştırmak amacıyla Avrupa’da yaygınlaşan bu sözcüğün kullanımı, hala tartışma konusudur. Felsefede Tanrı kavramı; “ilk neden”, “ebedi ilke” ya da “insanlığın, yaşamın ve doğanın tamamının en yüce aşaması” olarak ifade edilir ve çoğunlukla ilah veya mutlak olan şeklinde tanımlanır.

Tanrı sözcüğü Türkçe’dir ve kökeni Tengridir. Bu sözcüğün Arapçadaki karşılığı ilahtır. İlah kelimesinin antik Kenan tanrısı El‘den türediği düşünülmektedir. Orhun Yazıtları‘nda rastlanan Gök Tanrı ve benzeri ifadeler, Türk mitolojisinde görülebilen tanrılara karşılığı olan özel isimlerdir.

İslam’da tanrı

İslam dininde Allah ismi, Tanrı’nın özel ismidir ve genel olarak bu sıfatın yerine kullanılır. Allah kelimesi, el- (“El” Arapçada belirlilik ekidir) ve ilah kelimelerinin zaman içerisinde kaynaşması veya İlah’ın elah ve Ellah veya Allah şeklinde söyleyiş değişimine uğrayarak geliştiği düşünülmektedir. İslam’da ayrıca bu ismin yerine kullanılabilecek, Allah’ın çeşitli fiil ve sıfatlarından türetilen güzel isimler anlamına gelen Esmaül Hüsna mevcuttur.

Kaynak Alıntı : ( tr.wikipedia.org/wiki/Tanrı )

Editör: Sümeyye Özmen – 01.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

M.Gökhan USTAOĞLU tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Tanrı kelimesini kullanınca toplum tarafından dışlanıyor insan 🙂 sanki dinsizmişiz muamelesine maruz kalıyoruz. Cehalet, kötülüğün en koyu şekli oluyor bazen. Nitekim ”Ameller niyetlere göredir.” hadisi gereğince insanların ne niyetle ”Tanrı” dediğini bilmeden yargılamaktansa bu sözcüğün kökenini araştırmak gerekiyor. Merak edilen bu konuyu ele aldığınız için teşekkür ederiz.

    2. “Tanrı” Türkçe iken insanların “Allah” kelimesi Arapça olmasının yanında Türkçe ismi daha çok kullanmalarını garipsiyorum. Ona bakarsak en güzel isimler Allah’ındır, “O’na o isimlerle dua edin, O’nun isimleri konusunda eğriliğe sapanları bırakın. Onlar yaptıklarının cezasını göreceklerdir.” (A’raf 7/180) Doğru olan ne ise ona göre dikkat edilmelidir. Dikkat çeken yazınız için teşekkürler.

    Aklı Kuşlara Takılıp Giden Adam | Cahit Zarifoğlu

    Hayatınızdaki Bolluk Akışını Bozan, Günlük Hayatta Kullandığınız 4 Cümle