içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Atatürk’ü Etkileyen Ünlü Düşünür: Jean Jacques Rousseau

Atatürk’ü Etkileyen Ünlü Düşünür: Jean Jacques Rousseau

Jean Jacques Rousseau’nun Hayatı

Jean Jacques Rousseau, 28 Haziran 1712 yılında İsviçre’nin bir şehri olan Cenevre’de dünyaya geldi. 2 Temmuz 1778 tarihinde Fransa’da Oise iline bağlı Ermenonvillede kan kaybından dolayı hayatını kaybetti. Ve Fransa’nın başkenti Pariste Pantheon adlı bir anıtta defnedildi. Annesini doğumda kaybetti. On yaşında Babası tarafından da terkedilmiştir. Babası onu terk ettikten sonra 30 yaşında Pariste yaşamaya başlamıştır. Fransa’da da felsefe, siyaset, edebiyat ve müzikle ilgilenmiş olup tercümanlık, müzik hocalığı ve Fransız elçisinin sekreterliği yapmıştır. İtalya’ya gittiği sırada İtalyan müziği ile tanışma fırsatı da bulmuştur. İtalya’da iken Roma Katolik mezhebini benimsemiş daha sonra Hristiyan bir mezhep olan Kalvenizm’i savunmuştur.

Felsefede gerçekçilik yani realizm görüşündedir. Edebiyat alanında ise Romantizm akımının önemli temsilcilerindendir. Aydınlanma çağının önemli Fransız filozoflardan olan Denis Diderot ile tanışmasının yanında birçok yazarların ve makalelerin bulunduğu Encycloopedie adlı bir ansiklopedide yer alması Rousseau’nun filozof olmasında etkili olmuştur. Böylece eğitim, siyaset ve ahlak gibi konularla ilgili düşünceleriyle toplumu ve Fransız devrimini etkileyen bir düşünür olmuştur. 18.yüzyılın aydınlanma çağında yaşayan filozofun İnsanlığın Ahlaki Basitliliği, Çocuk Merkezli Eğitim, Sivil Din, Halk Egemenliği ve Pozitif Özgürlük adlı fikirleri önemli fikirlere örnek gösterilebilir.

Rousseau, birçok yazarlardan etkilendiği gibi birçok yazarları da etkilemiştir. Örnek olarak Aristoteles, Montaigne, Machievelli, Cicero, Baruch Spinoza isimli düşünürlerden etkilenirken başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kant, Hegel, Nietzsche, Goethe, Comte, Tolstoy, Marx, Engels, Emile Durkheim ve Dimitri adlı kişileri etkilemiştir. Rousseau, Mustafa Kemal Atatürk’ü devlet, politika, bilim, milli egemenlik, özgürlük, demokrasi gibi konularla ve yazdığı eserlerle etkilemiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Rousseaudan etkilendiğini şu ifadelerden anlamak mümkündür.

“Efendiler, bu meşrutiyet teorisini bulan en büyük filozofların bu teoriyi kurmak için çalıştıkları esasları inceledim. Bunlara nüfuz ettim… Jean-Jacques Rousseau’yu baştan nihayete kadar okuyunuz. Ben bunu okuduğum vakit, hakikat olduğuna inandığım bu kitap sahibinde iki esas gördüm. Birisi bu ıstırap, diğeri bir cennettir…”

Atatürk’ün “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir!” sözü Rousseaudan etkilenerek söylediği sözdür.

ESERLERİ

Rousseau, deneme, otobiyografi, tiyatro, roman ve müzik türlerinde eserler vermiştir.

Bilimler ve Sanatlar üzerine söylev, insanlar arasındaki eşitsizliğin temeli ve kökenleri, politik ekonomi üstüne söylev, ahlak prensipleri mektupları, toplum sözleşmesi Emile ya da eğitim üzerine, Polonya hükümeti üstüne Korsika için anayasa projesi deneme ; itiraflar, yalnız gezegenin düşleri otobiyografi; Julie ya da yeni Heloise, Leviler Kabilesinden Efraim roman; Jean-Jacques Rousseau Tarafından Bulunmuş Olan Müziksel Notasyon Sistemi, Fransız Müziği Üstüne Mektup, köy Falcısı müzik; Pygmalion tiyatro türündedir.

Eserleri Hakkında Bilgi

Bilimler ve Sanatlar üzerine söylev, Dijon akademisinin düzenlediği yarışmada “Bilimlerin ve sanatların gelişmesi ahlakın düzelmesine yardım etmiş midir?” sorusuna karşılık hayır cevabını vermesiyle birincilik kazandığı Fransızca denemesidir.

Emile ya da eğitim üzerine,  insanın ve eğitimin doğasını anlatan bir denemedir.

Toplum sözleşmesi, siyasi bir yapı içeren eserde Fransız devriminden yola çıkarak toplumda olması gereken özgürlük, demokrasi, hukuk, Adalet, eşitlik gibi kavramları anlatmış ve bu kavramlar üzerine eleştiride bulunmuştur. “Özgürlüğün, insanın canının istediğini yapması  demek değil özgürlük, daha çok yapmak istemediğini yapmamaktır.”

Köy Falcısı, bestesini Rousseau’nun yaptığı Fransızca ve bir perdeden oluşun operadır.

Pygmalion, dramatik türünde müzikal bir oyundur. Horace Coignet müziğinden etkilenerek yazılmıştır. Fransa’nın Lyon kentinde sahnelenmiştir.

Editör: Fatih Düz – 29.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Güne Astrolojik Bakış | 29.06.2022

    Bir Osmanlı Darbesi: Babıali Baskını