içinde

MuhteşemMuhteşem

Kullanırken ırkçı anlam taşıdığını bilmediğimiz kelimeler

Bazılarımız bir ırkı sevdiğini anlatırken bile bu kelimeleri kullanıyor maalesef. Elbette bunu bilerek ve kötü niyetli olarak yapmayabiliyoruz. Ancak özellikle ırkçı olmayan insanların bu kelimeleri doğru kullanmasında fayda olduğunu düşünüyorum. İyi bir şey söylemeye çalıştığımızda bile karşımızdakileri bu kelimeleri kullanarak aşağılayabilir veya kırabiliriz. İşte bu kelimelerden bazıları:

 

  • ZENCİ

Siyahîlerantropolojide insanların ayrıldığı ırklardan biridir. Bu kavram yalnızca belirli milletleri değil, derileri siyah olan tüm insanları kapsar. Batılı devletlerde yaygın olarak kullanılan Afro ( Afrikalı ) ve Karayipli sözcükleri de zaman zaman Türkçede kullanılır.

İşte en yaygın olarak kullanılan bu kelimelerin başında ‘ zenci ‘ geliyor. Aslında zenci, köle anlamına gelmektedir. Sebebi ise Afrika kökenli siyah insanlara ingilizcede nigger, fransızcada negre olarak kullanılan zenci anlamındaki kelimeyi sarf etmektir.

Köle ticareti ile özdeşleştiği için Anglosakson toplumlarda hakaret kabul edilerek artık kullanılmayan “Negro” sözcüğü Latince niger (siyah) sözcüğünden İspanyolca ve Portekizceye geçmiştir.

Amerikada bir siyaha ‘ nigger,nigga ‘ demek kişiye hakaret sayıldığından bu lafı birine karşı kullanırsanız suçtur. Türkiye’de bu suç olmasa da zenci demek yerine siyahi diyerek kırıcı olmamamız daha iyi olacaktır. Tarihten beri, siyahilere köle muamelesi yapmak ile zenci kelimesini kullanmak aynıdır.

  • KIZILDERİLİ

Kristof Kolomb, Hindistan’a varmak üzere çıktığı deniz yolculuğunda Amerika’ya ayak basınca burasını Hindistan sanmış, yerli halka “Hintliler” adını vermişti. Bu yüzden, Hindistan’la ilgileri olmadığı halde, Bu yerli Amerikalılara bugünkü Amerikalılar da “Indian” (Hintli) derler.

Asya kıtasından Bering boğazını geçerek Amerika’ya gelmişlerdir. 10-25 bin yıl önce farklı kültür ve fizik yapısına sahip bu insanlar zamanla Amerika’da tek toplumu yani ”Kızılderilileri” oluşturacaktır. O zamanlarda kuzeyde deniz seviyesi buzullar nedeni ile düşüktü. Bering boğazı bir köprü vazifesi görüyordu. Avrupalılar kıtaya ayak bastığında yaklaşık 4.2 milyon, Güney Amerika’da ise 10 milyon yerli Amerikalı vardı. Bu noktadan sonra nüfus hızla azalmaya başlamıştır. Çeşitli, katliamlar, bulaşıcı hastalıklar ile nüfus olarak azalmıştır topraklarını kaybetmişlerdir.

Kızılderili adı, artık birçok İngilizce sözlükte de ırkçı bir ifade olarak tanımlanıyor. Bunun yerine ‘ yerli Amerikanlar ‘ diyerek bu yanlış anlaşılmanın önüne geçebiliriz. Amerika Yerlileri ·, Sibirya kökenli Eskimo – Aleut halkları dışında kalan bütün Amerika yerlileri için kullanılan ortak birleştirici addır.

 

  • ABORJİN

Avusturalya kıtasının yerli halkına Avusturalya Aborjinleri denir. Aborjinlerin, Güneydoğu Asya’dan bu kıtaya gelmiş göçebe kabileler olduğu bilinmektedir. Kendilerine ait bir yazılı dili olmayan aborjinler, söyledikleri şarkılar sayesinde kendilerine ait bir kültür aktarımı yapmışlardır. Mızrak, kano ve bumerang ile avlanan aborjinler, meyve ve sebze toplayıcılığı yapmışlardır.

Birçoğumuz bunu ilk kez duyuyor olabilir. Ancak Aborjin kelimesi aslında duyarsız anlamına gelmektedir. Bunun yerine bu halk için ‘ yerli Avustralyalılar ‘ demek daha doğru olacaktır. Maalesef ki bu kelimenin duyarsız anlamına geldiği ne TDK ne de diğer sözlükler tarafından kabul edilmedi ancak yerli Avustralyalıların bununla ilgili içini döktüğü bir çok kaynak bulabilirsiniz.

Hiçbir sınıf ayrımı olmadan, hepimizin aynı değere sahip olduğunu asla unutmayalım. Renklerle birlikte güzeliz. Fiziksel olarak farklı görünüşlere sahip de olsak hepimiz insanız.

Editör: Shukufa Sayadli – 25.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Filozof İmparator Marcus Aurelius’tan hayat dersleri

    Özgür Demirtaş Neden Bu Kadar Popüler?