içinde

KızgınKızgın ÜzgünÜzgün HavalıHavalı

TikTok gerçeği

Merhaba bugün ki paylaşımında Sosyal Medya vurgusu, Sosyal Medya doğru ve etik nasıl kullanabiliriz bunlardan bahsetmek istiyorum.

Biliyorsunuz ki gerek Türkiye’de, gerek Dünya da kullanıcı sayısı 10.000’leri bulan içerik ve sosyal medya platformu “TikTok” ciddi anlamda kullanıcı sayısı ile ilk sırayı almaktadır. Bu platform da kullanıcılar arkadaş edinebilir, içerik üretebilir, farklı ajans ve reklam platformları ile faaliyette bulunabilir, klip çekebilir, dans edebilir vs.. fakat platformu Dünya kullanıcılarından çok Türkiye de bir süredir farklı amaçlarla kullanıldığını görmekteyiz .Aslında bu amaçla değerlendirdiğimiz de hangi alanlara hizmet ettiğini inanın bizde görememekteyiz.

Artan Trans birey sayısı, ünlü olmak isteyen şarkıcılar, daha çok tanınmak isteyen ünlüler ve farklı hayat hikâyeleri ile değerlendirebiliriz hepsini. Aslında bu isimlere baktığımızda çoğunun gerçekten acıklı hikâyeleri karşımıza çıkıyor. Bu hikâyelerden biri de Mükremin Gezgin ait aslında adının ve soyadının bile Mükremin Gezgin olduğunu net olarak bilemiyoruz.

Ankara da doğmuş. Ailesi tarafından terk edilmiş fakat annesiyle yaşayan annesi tarafından da onaylanan Trans bir birey olarak bilinmekte genellikle Ankara Kızılay Meydan’ında çektiği videolarla tanınan 10 bini aşmış takipçisi olan bir birey.

Geçtiğimiz haftalarda gerek magazin gerek sosyal medyayı oldukça ilgilendiren bir durumla anıldı Mükremin. Yaklaşık olarak 9 ayı da geçen bir bayan gibi hamile olduğunu vurgulayan farklı video ve görüntüler paylaşan babasının kim olduğunun belirtilmediği görüntüler paylaşan bu kişiye Tiktok hesabından gelen beğeniler ve hediyelerle destekleyen kişilerde olduğunu gördük. Fakat bir kesimin de Siber Güvenlik Birimlerine yaptığı şikayetlerle çalkalandık. Halbuki Mükremin’in hamile olmadığı hamile kimliği ile doğacak çocuğun bile İstanbul da bir Tip Merkezi’nden doğan çocuklar tarafından alınacağı kurumun da doğum yapılacağı süsü verilmişti. Bu gerekçelerle İstanbul Cumhuriyet başsavcılığı tarafından da Mükremin ve Sağlık kuruluşuna çalışanlara suç duyurusunda bulunulup firma mühürlenmişti.

Bu durum gerek uygulama üzerindeki kullanıcıları, gerek magazin dünyasının önemli isimleri tarafından hem eleştirildi hem desteklendi.

İlgili birey bir kaç gün içinde Tiktok da farklı bir sosyal hesap üzerinden suçunun olmadığını bütün amacının sosyal medya fenomeni olduğunu içerik ürettiğini bunu kullanıcılarının da bildiği bir video gönderdi ve kendinin suçsuz olduğunu belirtip halkından destek olmaya devam etmesini istedi ve gördük ki destek olunmaya devam ediyor.

Şahsi düşüncem yaş bakımından sınırların zorlandığı gençlerin psikolojik baskılar içinde ekonomik, şehvet ve cinsel duygu mekanizmalarını da arttırıcı boyutlara getiren bu uygulamanın ya Türkiye üzerinde tamamen sonlandırılması ya da etik kurallar uygulanması, farklı içeriklerin yaş bakımından sınırlandırılması gibi planlamalarla uygulamanın devam ettirilmesi yönünde.

Peki sizler birey olarak ne düşünürsünüz?

Mükremin gerçekten suçlu mu? 

Editör: Fatih Düz – 14.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Aromaterapi ve Şifa

    Aşkın anıt mezarı: Tac Mahal