içinde

HavalıHavalı

Aşkın anıt mezarı: Tac Mahal

Tac Mahal, Hindistan’da bulunan Agra şehrinde inşa edilen, İslam türbe özelliği taşıyan anıt mezardır. Asıl adı Şehzade Hürrem olan ancak dönemin Babür İmparatorluğunun başına geçince Şah Cihan adını alan hükümdarın; 14. çocuğunun doğumunu yaparken oluşan talihsizliklerden dolayı, erken yaşta hayata gözlerini yuman 4. ve en gözde eşi Ercümend Banu Begüm, bir diğer adıyla Mümtaz Mahal’in anısına yaptırdığı ihtişamlı bir yapıttır. En gözde eşi dedik çünkü diğer eşleriyle arasındaki bağ daha çok politik sebeplere dayanmaktaydı.

Sevgiyle Yamuna Nehri’nin kıyısına yaptırılan bu yapı kısa bir süre sonra imparatorluğun gücünün ve kudretinin sembolü haline gelmiştir. Yapı ihtişamlı görünüşüyle UNESCO’da Dünya Miras Liste’sine elbette adını yazdırmıştır.

Türbenin yapılması için bir grup oluşturan Şah Cihan bu grupta Osmanlı mimarlarının da olmasını istemiştir. Bazı rivayetlerde İstanbul’dan getirilen mimarların Mimar Sinan’ın öğrencileri olduğu söyleniyor. Birçok ülkeden farklı, görevinde usta sanatkarları toplamıştır, bu nedenle, öne sürülen birkaç fikir olsa da, Tac Mahal’in asıl mimarı kim olduğu kesin olarak bilinmemektedir.

Kapısından önceki giriş bölmesinde, boydan boya hat süslemesi bulunmaktadır. Peki fotoğrafa daha dikkatli baktığınızda dikkatinizi çeken bir şey oldu mu? Evet minareler dışa doğru hafifçe eğik yapılmıştır. Bunun nedeni ise deprem gibi durumlarda minarelerin asıl yapıya zarar vermesini önlemektir.

Tac Mahal’in estetik görünümünün parıltılı yansımaları ise kullanılan elmaslar, yakutlar, sedef ve zümrüt gibi birçok değerli taşlardan kaynaklanmaktadır. Altta gördüğünüz fotoğraf ise Şah Cihan ve eşi Mümtaz Mahal’e ait kabirler. Şah Cihan vefat ettikten sonra sevgili eşinin yanına defnedilmeyi istemiştir. Ve birbirini seven iki insanın anısına aşkın anıt mezarına dönüşmüştür adeta.

 

Yapı turistlerin gözde mekanı olsa da yerli halk için kutsal ve önemli bir merkez olarak kullanılıyor.

İNTERNET KAYNAKLARI DİKKATE ALINARAK HAZIRLANMIŞTIR!

 

Editör: Fatih Düz – 14.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    TikTok gerçeği

    Güvenli Sürüş: Zihinsel Dikkat Dağınıklığı Nedir?