içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Meraklısına 6 tarihi belgesel

Herkesin mutlaka izlemesi gerektiğini düşündüğümüz, her bölümünde insanı bilgilendiren en iyi 10 tarihi belgesel bu yazımızda sizleri bekliyor. Evde güzel vakit geçirmenin en keyifli aktivitelerinden biri de insanın ufkunu açan farklı belgeseller ve filmleri izlemek diye düşündüm. Size keyifli seyirler!

HİITLER’S CİRCLE OF EVİL

Hitler’in yükselişini ve çöküşünü anlatan ve 10 bölüm yayınlanan bir tarihi belgesel.

Bu belgesel, Adolf Hitler’in politik kariyerinin şekillenmesinde rol oynayan kişiler ve onların hikayelerine değiniyor. Nazi Almanya’sının doğuşundan çöküşüne kadar olan süreci işleyen oldukça başarılı belgeselde, bir diktatör zihniyeti nasıl doğar, nasıl gelişir, yanındakiler tarafından nasıl beslenir çok iyi işlenmiş. Yapım, özellikle Hitlerin beyin takımına odaklanarak dönemi anlatmasıyla benzerlerinden ayrılıyor.

THE FIRST WORLD WAR (NATİONAL GEOGRAPHİC: I. DÜNYA SAVAŞI)

Bu tarihi belgesel 20. yüzyılın dönüm noktası olan 1. Dünya savaşına yeni yorumlar ve farklı bakış açılarıyla yaklaşıyor. Ayrıca modern tarihi olabilecek en iyi şekilde açığa çıkarıyor.

Dünya çapında Birinci Dünya Savaşı hakkında yapılmış en iyi belgesel dizilerinden biri olarak kabul edilen Birinci Dünya Savaşı, çatışmanın güçlü, orijinal ve gerçekten kapsamlı bir anlatımı. Savaşı, daha önce hiç olmadığı kadar gerçek anlamda küresel bir askeri bağlama oturtuyor. Nedenlerinden savaşın cephede ve ön saflarda yürütülmesine ve sonrasına kadar savaşın her yönünü inceliyor.

GÖBEKLİTEPE 

Unesco tarafından 2011’de Dünya Mirası geçici listesine alınan, inşası milattan önce 10000 yılına uzanan, inşa edildikten 1000 yıl sonra üstleri insanlar tarafından kapatılarak gömülen bu tapınaklar yeniden gün ışığına çıkıyor.

Göbeklitepe üzerine yapılmış ilk uzun metrajlı ve bol ödüllü belgesel olan “Göbeklitepe – Dünya’nın ilk tapınağı” ile kazıldıkça insan hakkında bildiklerimizi ve yazılı tarihi sil baştan yazdıran bu tapınakların, üzerindeki gizem perdesinin aralanmasına siz de tanıklık edin.

BBC ANCIENT ROMA

BBC yapımı altı bölümlük bir belgesel drama. Özellikle Roma tarihine meraklı kişilerin kaçırmamasını tavsiye edeceğimiz belgesel, Roma İmparatorluğunun yaşadığı dönüm noktalarını tarihi bir dizi tadında anlatıyor.

İRAN: BİR DEVRİMİN ANATOMİSİ

Onlarca yıl süren saltanat yönetiminden sonra milyonlarca İranlı’nın, acımasız, yozlaşmış ve kanunsuz görülen rejimi protesto etmek için sokağa inişini aktaran belgesel, şahlık rejiminin çöküşünü anlatıyor.

HIROSHIMA: THE REAL HISTORY

Bu tarihi belgesel, dünyanın ilk nükleer saldırısını, ilk elden görgü tanıklarının anlatımı ve patlamanın bilgisayarda oluşturduğu görüntülerle anlatıyor.

6 Ağustos 1945’te ABD bombardıman uçağı Enola Gay’in, Japonya’nın Hiroşima kentine atom bombası atarak 100.000’den fazla insanı öldürmesi üzerine, saldırıdan kurtulanların başına gelenleri inceleyerek, konaklama, yiyecek, su veya dışarıdan yardım almadan yıkımı nasıl aştıklarını aktarıyor.

Editör: Fatih Düz – 12.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Gelecekte ”Zihin Okuma Teknolojisi” İle Zihin Okumak Mümkün Olabilir Mi?

    İç Entropi İle Nasıl Başa Çıkılır?