içinde

HavalıHavalı

Tarihte İz Bırakmış Türk Kadınları

Tarihimize dönüp baktığımızda, o kadar çok kahramanlıklar, başarı dolu olaylar, zorluklarla kazandığımız kurtuluş mücadelemiz var ki… Bu tarihi başarıların arkasında bizzat imzası olan kadınlarımız olmuştur…

Tarihte başarılı olmuş, ilklere imza atmış kadınları sizlere kısaca tanıtmak istiyorum.

Tomris Hatun

Tarihin İlk Türk hükümdarı Tomris Hatun’dur. Önemli çalışmalar yapmış bir hükümdardı. Perslerle mücadeleye girmiş, yenilgiye uğratmış, göçebe halkların komutanlığını yapmış, boyları bir araya getirmiştir. Cesareti, çalışkanlığı, gücü kudreti ile adına yakışır bir kadındı.

Nene Hatun

Hepimizin duyduğu bildiği bir isim Nene Hatun… “Evladım anasız yaşayabilir, ama vatansız yaşayamaz.” diyerek direnişe katılan Aziz Tabyasında Ruslara karşı direnişte canla başla savaşan, mücadele eden kahraman Türk kadını…oğullarını da kendisi gibi yetiştirmiş ve şehit vermiştir.

İlk kadın doktor Safiye Ali

İlk kadın doktor olan Safiye Ali, Balkan Savaşları sırasında, cepheden gelen yaralı askerleri görünce; doktor olmaya karar vermiştir. Kadın ve çocuk hastalıkları bölümü alanında eğitim alıp, mezun olunca Cağaloğlunda klinik açmış, hizmet vermiştir. Yurt dışında düzenlenen kongrelerde başarılı bir şekilde ülkemizi temsil etmiştir.

İlk kadın heykeltraş Semiha Bengütaş

Türk tarihinde taşa şeklini vermiş, İlk kadın heykeltıraştır. Okulunu birincilikle bitirmiştir. Atatürk, İsmet İnönü, Ahmet Haşim… gibi şahsiyetlerin heykellerini yapmıştır. Bu heykeller müzede sergilemiştir.

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen

Ailesini kaybettikten sonra Atatürk’ün yanına giderek, okumak istediğini söyledi. Atatürk onu evlat edinerek okullarda okutmuş eğitimini almasını sağlamıştır. Oda aldığı bu eğitimlerin hakkını vererek, adını altın harflerle yazdırmış ve sadece ülkenin değil; dünyanın ilk savaş pilotu olmuştur.

İlk kadın muhtar Gül Esin

1930’da çıkarılan kanun ile seçimlere girmiş ve muhtar olarak seçilmiştir. İlk kadın muhtar olarak görev yapmaya başlamıştır. Göreve gelir gelmez, kumar oynamayı, kız kaçırmayı yasaklamış önemli başarılara imza atmıştır. Gül Esin Atatürk tarafından ödüllendirilmiştir.

Bu isimleri o kadar çok çoğaltabiliriz ki; Halide Edip Adıvar,Süreyya Ağaoglu, Mihri Muşvik, Afife Jale Türkan Akyol… liste böyle uzar gider. Ve bir de isimsiz kahraman kadınlar, emektar başarılı Türk kadınları… hep var olmaya devam edecekler.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatma Temel tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarListe UstasıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyanın En Pahalı Telefonu

    Dünyayı Bekleyen Büyük Sorunlar